Δημοτικές εκτάσεις για το πρόγραμμα «ΗΕLIOS»


 Επιστολή σε όλους τους δημάρχους της χώρας, όπου ζητούνται πληροφορίες για αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων στο πλαίσιο του ενεργειακού προγράμματος «ΗΕLIOS» απέστειλε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης μετά την επιστολή του δημάρχου Τρικκαίων κ. Χρήστου Λάππα.

Ο κ. Λάππας

Τη συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων στο πρόγραμμα «Ήλιος» πρότεινε πρόσφατα στο ΥΠΕΚΑ ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Χρήστος Λάππας.

Ειδικότερα, ο κ. Λάππας με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου,  εκφράζει την πρόθεση της δημοτικής αρχής να παρέχει χειμάζουσες δημοτικές εκτάσεις του Δήμου Τρικκαίων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ήλιος».

«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την προσπάθειά σας για την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος «Ήλιος», για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στοιχεία», επισημαίνεται σχετικά στην επιστολή, για να προστεθεί:

«Ο Δήμος Τρικκαίων διαθέτει χιλιάδες στρέμματα, μη παραγωγικής γης, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο ενεργειακό πρόγραμμα. Τα αντισταθμιστικά οφέλη μπορούν να είναι ανάλογα των μικρών υδροηλεκτρικών έργων».

Η απάντηση

Το ελληνικό ενεργειακό πρόγραμμα «HELIOS», που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στηρίζεται στην αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει η Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και αναφέρομαι στο υψηλό ηλιακό δυναμικό της, τονίζεται στην επιστολή του κ. Μανιάτη προς όλους τους δήμους της χώρας, όπως και στο δήμο Τρικκαίων, για να διευκρινιστεί:

«Στόχος μας είναι η παραγωγή καθαρής ενέργειας και η εξαγωγή της στα καταναλωτικά κέντρα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, κάνοντας κατά αυτό τον τρόπο τη χώρα μας πρότυπο στην προώθηση της πράσινης ενέργειας και τονώνοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία.

Για την υλοποίηση του προγράμματος «HELIOS», αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων γης για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα παράγουν την ενέργεια. Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου ΠΕΚΑ και των 0.Τ.Α., σας καλούμε να συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία μας, προτείνοντας προς αξιοποίηση δημοτικές εκτάσεις που αφορούν την περιοχή ευθύνης σας. Τέτοιες εκτάσεις θα μπορούσαν να είναι γη χαμηλής παραγωγικότητας, κατά προτίμηση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων, που ο Δήμος σας δεν αξιοποιεί για καμιά χρήση και θα μπορούσε να διαθέσει με τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία (θέσεις εργασίας, κ.ά.)».

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: «Σε ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον απαιτείται ταχύτητα στις διαδικασίες»
Επόμενο άρθρο Αναβαθμίζεται το Δημοτικό Σχολείο του Μεγάλου Κεφαλόβρυσου