Ειδήσεις

Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά – Πρόγραμμα Επιδοτήσεων για Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών


Μία άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε το ΕΠΑΛ Φαρσάλων σε συνεργασία με το Δήμο Φαρσάλων, με θέμα: “Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά – Πρόγραμμα Επιδοτήσεων για Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών”, στο Πολιτιστικό Κέντρο των Φαρσάλων την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023. Το ενδιαφέρον του παρευρισκομένων  υπήρξε αμείωτο κάτι που αποδεικνύεται και από τη χρονική διάρκειά της που έφθασε σχεδόν τις δύο ώρες και κράτησε το κοινό καθηλωμένο.

Αρχικά η Δρ Βογιατζή- Καμβούκου Ελένη καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε μια αναλυτική, εμπεριστατωμένη με πειράματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  αλλά και παραδείγματα της ευρύτερης περιοχής μας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « Η αυξημένη ζήτηση των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών  οφείλεται  στο έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών προς τη χρήση φυσικών προϊόντων για τη φροντίδα της υγείας, στην ανάπτυξη της βιομηχανίας παραγωγής καλλυντικών και φαρμάκων που διαθέτουν ως συστατικά ΑΦΦ και στην ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων προς την κατεύθυνση της παραγωγής τροφίμων που διαθέτουν στα συστατικά τους Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά. Η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει την πλούσια βιοποικιλότητά της, τις καλές κλιματικές συνθήκες και τη δυνατότητα για παραγωγή προϊόντων με ονομασία προέλευσης που μπορούν να είναι παγκόσμια αποδεκτά και να παράξει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας προς όφελος του παραγωγού και της εθνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια ο  κος  Ντίνος Μπλιάτσιος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας “ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.” με έδρα τη Λάρισα επικεντρώθηκε στις βασικές ανάγκες και δυνατότητες του αγροδιατροφικού τομέα της Χώρας μας. Αφού έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές του ΕΠΑΛ που επέλεξαν το γεωργικό τομέα στην εκπαίδευσή τους, έδωσε βαρύτητα όχι στο μοίρασμα των επιδοτήσεων που έρχονται με τη ΝΕΑ ΚΑΠ, αλλά στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, της ιστορίας και των δυνατοτήτων της περιοχής μας και ιδιαίτερα της Θεσσαλίας.

Η Θεσσαλία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα ουσιαστικό κρίκο συνεργασίας και ανάπτυξης των μεσογειακών χωρών, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων. Η γεωργία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάππτυξης της χώρας μας. Η ευθύνη είναι όλων μας και η επιτυχία ή αποτυχία ανήκει σε εμάς.   

Το σχολείο ευχαριστεί θερμά τόσο τους ομιλητές όσο και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθρο Open Days! Διασκεδάζουμε και Μαθαίνουμε Παίζοντας Επιτραπέζια Παιχνίδια