Πρωτοσέλιδο

Αποκαλυπτήρια για τις δύο κεντρικές πλατείες των Τρικάλων


Τις πρώτες εικόνες από τη μελέτη για τις δύο κεντρικές πλατείες των Τρικάλων, είδαν και συζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δ. Τρικκαίων. Στο Δημαρχείο Τρικκαίων την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 η μελετητική ομάδα που κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον προηγηθέντα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, με σύμβουλο τον αρχιτέκτονα καθηγητή του ΕΜΠ κ. Κώστα Μωραΐτη, παρουσίασε τη μελέτη για τα όσα αλλάζουν τα Τρίκαλα για τις επόμενες δεκαετίες.
Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν στις πλατείες Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική) και Εθνικής Αντίστασης. Το σύνολο των ιδεών και προτάσεων συζητήθηκε σε συνεχείς συναντήσεις με τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων.
Οι αλλαγές σχετίζονται με τη δομή των πλατειών, την επαφή τους με το υδάτινο στούμπο, την ανάδειξη νέων χαρακτηριστικών, τις μετατροπές υπαρχουσών κατασκευών, τον ελεύθερο χώρο, το πρόσθετο πράσινο, τον ποδηλατόδρομο.
Οι γενικές αρχές, όπως τις παρουσίασε ο κ. Μωραΐτης, ενοποιούν τις δύο πλατείες με την πλατεία Ρήγα Φεραίου, επιχειρούν να αφηγηθούν την ιστορία των Τρικάλων και δίνουν στοιχεία προοπτικής για τα επόμενα χρόνια.
Το πράσινο αυξάνεται (φτάνει σχεδόν στο 50%) της επιφάνειας, το ποδήλατο παίζει κυρίαρχο ρόλο, δημιουργούνται ανισοϋψείς κατασκευές για ενατένιση του χώρου, κατασκευάζονται στέγαστρα, ευνοείται η σύνδεση της πλατείας Εθνικής Αντίστασης με τον Ληθαίο, υπάρχουν διακριτοί χώροι για το πράσινο, επιλέγονται διαφορετικά υλικά ανά σημείο, χρησιμοποιείται η τεχνολογία, αναφέρεται η διακριτή ιστορία των Τρικάλων.
Όλα αυτά τα στοιχεία συζητήθηκαν αρκετά από τους παριστάμενους συμβούλους και πολίτες. Ερωτήσεις έθεσαν οι κ.κ. Κρεμμύδας, Καΐκης, Παιδή, αλλά και πολίτες, σε σχέση, είτε με τα ιστορικά στοιχεία είτε με τα υλικά είτε με γενικότερα τη φιλοσοφία του έργου.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκτήσει η πλατεία μία ταυτότητα, τονίζοντας τη σημασία της ιστορικότητας και του αποτυπώματος στη νέα φυσιογνωμία της πόλης.
Τα χρήματα για το έργο προέρχονται από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ), που ενέκρινε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το προϋπολογιζόμενο ποσό είναι 1.300.000 € και ο ακριβής τίτλος του έργου είναι «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας & Πλατείας Εθνικής Αντίστασης. Ενοποίηση με παρόχθια ζώνη».
Στα τέλη του Φεβρουαρίου, με κάποιες πινελιές αλλαγών, προσθήκες και παρεμβάσεις, η μελέτη υποβάλλεται προς έγκριση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός για την κατασκευή της.
Μαζί με
– την ανάπλαση των παρόχθιων τμημάτων του Ληθαίου ποταμού (περίπου 3.000.000 €),
– την ανάπλαση της λαϊκής αγοράς (585.000 €)
– το Open Mall (1.838.800 €)
– και ένα σύνολο 6,7 εκ. € περίπου
ο Δήμος Τρικκαίων αλλάζει το κέντρο των Τρικάλων με την προοπτική και τη λογική της σύγχρονης πόλης για τα επόμενα χρόνια.
Σημειώνεται ότι τη μελετητική ομάδα αποτελούν οι κ.κ Κατρίνα Χελδιώνη, Κώστας Αποστολίδης, Σωτήρης Καραχάλιος, Θανάσης Καραχάλιος, Λουίζα Μαρία Μπελεμέζη, με σύμβουλο τον κ. Κώστα Μωραΐτη.

Προηγούμενο άρθρο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Παιχνίδι μάθησης από νήπια και «συνάντηση» δύο Μουσείων στα Τρίκαλα