Αναγκαία ισχυρή πολιτική βούληση από την κυβέρνηση


 

Συνεδρίασε χθες στη Λάρισα η ΠΑΣΕ για την εκτροπή του Αχελώου – Σε ποιες ενέργειες κατέληξε

Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου Λάρισας συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΑΣΕ, η οποία διεξήχθη 20 μέρες μετά την απόφαση του τμήματος αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή των εργασιών μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, η οποία αναμφίβολα είναι μια αρνητική εξέλιξη.
Ο κ. Αλεξάκος
Βασική θέση της ΠΑΣΕ, ανέφερε ο νομάρχης Καρδίτσας και πρόεδρος της ΠΑΣΕ κ. Αλεξάκος, αποτελεί πως η απόφαση προσωρινής αναστολής των εργασιών του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι άδικη και μονομερής. Δείχνει, πρόσθεσε, υπερβολική ευαισθησία σε ανύπαρκτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή των έργων του Αχελώου, αφού η διάνοιξη της σήραγγας εκτροπής έχει ολοκληρωθεί, το φράγμα της Μεσοχώρας έχει ολοκληρωθεί και οι εκσκαφές στο φράγμα Συκιάς έχουν ολοκληρωθεί κατά 97%. Παραγνωρίζει, συνέχισε ο ίδιος τις μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη λεκάνη της Θεσσαλίας (οικολογική παροχή, μείωση της ρύπανσης του Πηνειού ποταμού, μείωση της υφαλμύρινσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Θεσσαλικού κάμπου, αποτροπή της καθίζησης του εδάφους κ.λπ.).
Για το ξεπέρασμα των εμποδίων και την επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την ολοκλήρωση των εργασιών της μερικής εκτροπής, τονίστηκε στη σύσκεψη είναι απαραίτητη η ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης και ο εναρμονισμός μας με το υφιστάμενο Ελληνικό και Κοινοτικό Δίκαιο.
Στην κατεύθυνση αυτή και σε υλοποίηση της απόφασης της συνεδρίασης της ΠΑΣΕ στις 16 – 02 – 2010 έχει αποσταλεί επιστολή στον πρωθυπουργό με αίτημα συνάντησης μέσα στο Μάρτιο για να εκφραστεί καθαρά η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου και για να αποκατασταθεί η σύγχυση που έχουν προκαλέσει οι αμφίσημες δηλώσεις των δυο εμπλεκομένων Υπουργείων.
Ενέργειες
Μετά τα παραπάνω προτείνονται οι παρακάτω ενέργειες:
– Να επιμείνουμε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κι αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τον Απρίλη να γίνει μετάβαση όλων των αιρετών της Θεσσαλίας στην Αθήνα για να απαιτήσουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου.
-Να εξαντλήσουμε τις δικαστικές δυνατότητες για ανάκληση της απόφασης αναστολής, χρησιμοποιώντας νομικά επιχειρήματα και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
-Να εντείνουμε την πίεσή μας για την άμεση προκήρυξη και ανάθεση των μελετών σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων των λεκανών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/60. Να παρακολουθήσουμε από κοντά τη σύνταξη των σχεδίων ώστε να βασιστούν σε απολύτως πραγματικά δεδομένα, που θα καταδείξουν την αναγκαιότητα μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου και να συμμετέχουμε ενεργά στην προβλεπόμενη διαβούλευση. Σημειώνεται ότι η ύπαρξη των σχεδίων διαχείρισης είναι απαραίτητος όρος για την εκτέλεση εργασιών και η μη εκπόνησή τους είναι ο κύριος λόγος που έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής των εργασιών.
-Να προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προετοιμασίας για την νομική υποστήριξη της αναγκαιότητας της ολοκλήρωσης των έργων της μερικής εκτροπής και την αντίστοιχη επιχειρηματολογία για κάθε ένα από τα δεκατέσσερα προδικαστικά ερωτήματα, που έθεσε το ΣτΕ, κατά τη συζήτησή τους στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Τέλος να βελτιωθεί η επικοινωνιακή υποστήριξη της αναγκαιότητας κατασκευής των έργων Αχελώου, πέραν των γεωγραφικών ορίων της Θεσσαλίας.
Το ΚΚΕ
Σε επιστολή που απέστειλαν στη συνεδρίαση οι βουλευτές του ΚΚΕ κ. Αντώνης Σκυλλάκος και Αποστόλης Νάνος, μεταξύ άλλων επισημαίνουν, πως το έργο δεν ολοκληρώνεται γιατί συστηματικά υπονομεύεται με διάφορους τρόπους και τεχνάσματα, όπως αυτό το τελευταίο με την προσωρινή αναστολή των εργασιών απ’ το ΣτΕ, για να προσθέσουν:
« Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού προεκλογικά για επανεξέταση του έργου από μηδενική βάση, οδηγούν το έργο της εκτροπής και πάλι σε κρίσιμο σημείο. Όχημα της επανεξέτασης, με στόχο την εγκατάλειψη της εκτροπής, αποτελεί το διαχειριστικό σχέδιο, που ετοιμάζεται με βάση τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος παράγοντες του οποίου προεξοφλούν ήδη το αποτέλεσμα. Είναι εξ’ άλλου γνωστή η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αν δεν απαγορεύει, τουλάχιστον αποθαρρύνει τα αρδευτικά έργα».

Προηγούμενο άρθρο Ή θα παίρναμε τα μέτρα ή θα χρεοκοπούσε η χώρα…
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ