Έκτακτο Συνέδριο της Εναε για τον Καλλικράτη


Το έκτακτο Συνέδριο της ΕΝΑΕ, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα,  καλεί την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να κάνει αποδεκτές τις ομόφωνες αποφάσεις και τις προτάσεις των Συνεδρίων, που έχουν επανειλημμένα επισημανθεί στην Κυβέρνηση ως προϋποθέσεις για τη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα το Συνέδριο παραμένει ανοιχτό ως την ψήφιση του νομοσχεδίου και εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ να προσδιορίσει την επανασύγκλησή του.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης ανέφερε:

«Η πλειοψηφία των συνέδρων κυρίως προσκείμενοι στη Ν.Δ. , το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο Σχέδιο Καλλικράτης γιτί δεν πληροί τις προϋποθέσεις που είχαμε συμφωνήσει ομόφωνα στα τελευταία συνέδρια της ΕΝΑΕ και για αυτό πήραμε την απόφαση να κάνουμε μια τελευταία αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών να ικανοποιήσει αυτά που ζήτησε το σύνολο των Νομαρχών και των Νομαρχιακών Συμβούλων και εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. να κρατήσει ανοιχτό το συνέδριο και ανάλογα με την έκβαση των συζητήσεων με το Υπουργείο Εσωτερικών να αποφασίσει ένα νέο συνέδριο και με τη μορφή των όποιων αντιδράσεων αποφασιστούν από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Εκφράσαμε την απογοήτευσή μας γιατί ποτέ δεν περιμέναμε η αυτοκατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να σημαίνει και κατάργηση των Νομαρχιών σαν διοικητικά κέντρα ή την μη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που είναι το ζητούμενο».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, θα είμαι πολύ σύντομος. Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι λυπάμαι βαθύτατα που απουσιάζει εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Πιστεύω ότι σε μια τόση σημαντική συνέλευσή μας, που είναι ίσως η τελευταία του θεσμού ενόψει ψήφισης του σχεδίου νόμου, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία να είναι εδώ να ακούσει τις παρατηρήσεις. Επειδή είναι συνέχεια και επειδή τώρα έχουμε το κείμενο και καταθέτουμε, θα έπρεπε να είναι εδώ η πολιτική ηγεσία. Δεν ξέρει, έπρεπε να ακούσει τους Νομάρχες, τους Νομαρχιακούς Συμβούλους η πολιτική ηγεσία. Αυτοί μεταφέρουν τα μηνύματα.

                   Για πρώτη φορά, αγαπητοί συνάδελφοι, ένας θεσμός πρότεινε την αυτοκατάργησή του. Αυτό ήταν μία γενναία πράξη από πλευράς της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος και υπήρχε η σαφής δέσμευση των πολιτικών ηγεσιών και της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής ότι θα συνδιαμορφώσουμε τη νέα πρόταση για την αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης.

                   Απ’ ό,τι όλοι διαπιστώνουμε όμως δεν συναποφασίσαμε. Έχουμε μία απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών την οποία καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε ή να απορρίψουμε. Είχαμε συμφωνήσει σε ένα εύρος αρμοδιοτήτων οι οποίες απ’ ό,τι φαίνεται δεν δόθηκαν ή δεν δίνονται στο Β’ βαθμό. Επίσης δεν δίνονται οι ανάλογοι πόροι.

                   Σοφά το Προεδρείο, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος ανέθεσε τότε στον κ. Μίχα, Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, να συντάξει αυτός μία πρόταση, την οποία ομόφωνα όλοι δεχθήκαμε, προς την ηγεσία του Υπουργείου για τους πόρους που πρέπει να έχει ο νέος θεσμός.

                   Άλλαξε τίποτα από τότε; Γιατί αυτή η πρόταση του κ. Μίχα να μην είναι σήμερα για μας σημαία και ότι δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτή την πρόταση, την οποία και πάλι υποστηρίζουμε. Οι πόροι που δίνονται είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που πρότεινε τότε ο κ. Μίχας. Αν υπάρχει δεδομένο οικονομικό πρόβλημα τώρα, που όλοι αναγνωρίζουμε, μπορούμε να βάλουμε μεταβατική διάταξη, αλλά εκείνη η πρόταση θα πρέπει να είναι ο άξονας, ο πυλώνας, πάνω, υπέρ από τον οποίο πρέπει να κινηθούμε.

                   Υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα με τον ορισμό των Αντιπεριφερειακών. Δεν το κατανοούμε τώρα, όσοι όμως είναι επικεφαλής θα το κατανοήσουν, ότι θα φθίνει ο θεσμός της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης από την έλλειψη στελεχών. Δεν θα υπάρχει το κίνητρο να είναι υποψήφιοι. Όταν εξ υπ’ αρχής ορίζεται κάποιος, δεν έχει κίνητρο που ο άλλος να είναι απλός κομπάρσος.

                   Ξέρουμε γιατί έγινε αυτή η ρύθμιση, γιατί το Υπουργείο δεν υιοθέτησε τη δική μας άποψη και πήγε σ’ αυτή τη ρύθμιση. Τα πολλά δημοσιεύματα ότι ο Περιφερειάρχης θα είναι μικρός Πρωθυπουργός ή μεγάλος Πρωθυπουργός, τα ονόματα των στελεχών των κομμάτων κορυφαίων, ότι θα πάει ο τάδε για Περιφερειάρχης, ο τάδε για Περιφερειάρχης, ανησύχησαν πολλούς στην κυβέρνηση και κυρίως τους Βουλευτές, οι οποίοι θεώρησαν ότι χάνουν ένα μέρος της εξουσίας, άρα έπρεπε να κοντύνουν τον Περιφερειάρχη. Και αυτό έγινε.

                   Με παρεμβάσεις παραγόντων της δημόσιας ζωής περιορίζεται η εξουσία του Περιφερειάρχη, μοιράζεται στους Αντιπεριφερειάρχες και μάλιστα μοιράζεται κατά τρόπο όχι δίκαιο, γιατί θα έχουμε «αυτονομιστικές» (εντός εισαγωγικών) τάσεις από πολλούς Αντιπεριφερειάρχες, που είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι αυτό να γίνει και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα γίνει. Αυτή την πρόταση πρέπει να την πολεμήσουμε όλοι. Πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στον Περιφερειάρχη να επιλέγει τους συνεργάτες του.

                   Θα πρέπει να το δείτε αυτό και να μην κολλήσουμε ότι το Υπουργείο δεν δέχεται. Να δεχθεί εφόσον θέλει να συνδιαμορφώσουμε την πρόταση. Αλλιώς να πάει μόνο του να την ψηφίσει. Ίσως δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά επιζητούν όλοι τη συναίνεσή μας, πόσο μάλλον την ευρύτερη δυνατή συναίνεση που απλόχερα είμαστε διατεθειμένοι να τη δώσουμε.

                   Ένα τελευταίο αγαπητοί συνάδελφοι. Πρότεινε ο κ. Κοντογιώργος κάτι το οποίο κι εγώ το αποδέχθηκα και πολλοί συνάδελφοι, να λαμβάνεται υπόψη ο νόμιμος πληθυσμός. Υπάρχει ο πραγματικός πληθυσμός και υπάρχει και ο νόμιμος. Ο πραγματικός είναι αυτός που βρέθηκε σε μία δεδομένη στιγμή της απογραφής στον τόπο εκείνο και απογράφτηκε.

                   Υπάρχει ο νόμιμος αυτός που έχει το εκλογικό του δικαίωμα στη δεδομένη περιοχή και θέλει να είναι δημότης αυτής της περιοχής και υπάρχει και ο μόνιμος πληθυσμός αυτός που ζει, ο οποίος είναι πολύ μικρότερος και από τον πραγματικό και από το νόμιμο.

                   Ανάλογα με το ποιον πληθυσμό θα διαλέξουμε για την κάθε Περιφέρεια θα εισέρχονται οι πόροι, θα τρέχουν οι πόροι γι’ αυτή την Περιφέρεια. Θα εκλέγονται οι Βουλευτές σ’ αυτή την Περιφέρεια ή θα εκλέγονται τα άλλα όργανα του δημοκρατικού προγραμματισμού. Και ξέρετε, στα μεγάλα αστικά κέντρα συγκεντρώνονται συνήθως οι μεγάλες μάζες πληθυσμού λόγω του προβλήματος της ανεργίας, λόγω του ότι φοιτούν σε Σχολές στις μεγάλες πόλεις και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να μην ερημώσει η ύπαιθρος.

                   Προτείνω να τεθεί σε ψηφοφορία, Πρόεδρε. Πρόεδρε, στο ψήφισμα που έχετε προτείνω να τεθεί σε ψηφοφορία να περιλαμβάνεται ο νόμιμος πληθυσμός. Θα σβήσει η ελληνική ύπαιθρος. Αν αυτοί που θέλουν να είναι δημότες μιας περιοχής, εμείς να τους υπολογίζουμε σαν δημότες σ’ αυτή την περιοχή.

                   Και το τελευταίο και να κλείσω. Θέλω να τεθεί σε ψηφοφορία μαζί η πρόταση του νομίμου πληθυσμού με την κατάργηση του δικαιώματος του ορισμού εξ υπ’ αρχής των Αντιπεριφερειαρχών. Πιστεύω ότι σ’ αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθρο 145.000 Ευρω Στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ