Ειδήσεις

Mήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης εν όψει της φιλοξενίας προσφύγων σε περιοχή των Τρικάλων από τον Δήμο


Με ενιαία άποψη και ρεαλισμό, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων επιβεβαίωσε τη θέληση της μεγάλης πλειονότητας των δημοτών, να δοθεί μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης εν όψει της φιλοξενίας προσφύγων σε περιοχή των Τρικάλων.
Στη συνεδρίαση του Σώματος, την Τρίτη Ιουνίου 2016, με αφορμή διαμαρτυρία κατοίκων πέριξ της περιοχής «Δέλτα Λαρίσης», ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, στάθηκαν με ομόνοια στο μείζον ζήτημα. Στο ότι, δηλαδή, κυρίαρχο είναι να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για ανθρώπους που δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας, που έχουν γίνει πρόσφυγες χωρίς τη θέλησή τους, ω αποτέλεσμα ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, οι τρικαλινοί έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν, όπως και τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, ότι είναι το σημείο αναφοράς για την ελληνική φιλοξενία.
Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι και τα Τρίκαλα αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που δεν πρέπει να αναληφθεί μόνο από Δήμους της Αττικής ή των νησιών μας. Τόνισε, επίσης, ότι ανάλογες κινήσεις οφείλουν να κάνουν και άλλοι Δήμοι στο εσωτερικό της χώρας.
Ο χώρος φιλοξενίας, δηλαδή οι εγκαταστάσεις πίσω από το παλιό σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ», ιδιοκτησίας της Τράπεζας της Ελλάδας, διαμορφώνεται και βρίσκεται υπό την πλήρη ευθύνη λειτουργίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Παρ’ όλα αυτά, στόχος του Δήμου είναι να βοηθήσει όσο μπορεί και να εφαρμόσει καινοτόμα προγράμματα, όπως , για παράδειγμα, η κάρτα υγείας των προσφύγων. Ανέφερε, δε, ότι οι συνθήκες στα κοντέινερ δεν είναι οι βέλτιστες, αλλά είναι σαφώς καλύτερες από τα αντίσκηνα που βρίσκονται στους 40 βαθμούς στον θεσσαλικό κάμπο. Τονίστηκε, επίσης, πως πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την απόδοση ασύλου σε όσους το δικαιούνται.
Οσον αφορά την «επόμενη ημέρα», επισημάνθηκε η ανάγκη για διαδικασίες ένταξης στην κοινωνία, για όσους αποφασίσουν να μείνουν εδώ, αλλά και για τη μόρφωση των παιδιών ή για άλλα ζητήματα που ανακύψουν.
Ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι οι περισσότεροι από τους λίγους που διαφωνούν, μόλις ξεπεράσουν τον φόβο τους, θα είναι αυτοί που πρώτοι θα τρέξουν να βοηθήσουν.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων ανέγνωσε και απαντητική επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος δίνει τις διαβεβαιώσεις για την εγκατάσταση των προσφύγων.
Στο θέμα των προσφύγων δεν συμφώνησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αχιλλεάς Μυσιρλής, ενώ ενστάσεις για τη χρονική διάρκεια παραμονής εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αποστόλης Παππάς.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου