Ειδήσεις

Kαρδιακή Αποκατάσταση: Φυσική Δραστηριότητα σε συνθήκες πανδημίας


Η καρδιακή αποκατάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι δευτερογενούς πρόληψης ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις. Η καρδιακή αποκατάσταση παρέχεται από εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων υγείας που αποσκοπεί στη βελτίωση αλλά και διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, της καρδιοαναπνευστικής/λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής  των ασθενών αυτών.
Η καρδιακή αποκατάστασηείναι εξ’ορισμού μία πολυπαραγοντική και ολοκληρωμένη προσέγγιση παροχής ενός συνόλου εξατομικευμένων μακροπρόθεσμων υπηρεσιών που περιλαμβάνουν την ιατρική κλινική εξέταση, την αξιολόγηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, τη συνταγογράφηση άσκησης, την τροποποίηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, την εκπαίδευση των ασθενών, τη συμβουλευτική και τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις.
Ο στόχος της είναι ο περιορισμός των παθοφυσιολογικών και ψυχολογικών επιδράσεων της καρδιαγγειακής νόσου, η μείωση του κινδύνου αιφνιδίου θανάτου, ο έλεγχος των καρδιαγγειακών συμπτωμάτων, η σταθεροποίηση ή η αντιστροφή της εξέλιξης της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας και η ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής θέσης του ασθενούς.
Σε μια πανδημική περίοδο (COVID-19) ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις απομονώνονται και αγνοούν τις συμβουλές των ειδικών για άσκηση και φυσική δραστηριότητα οδηγώντας τον εαυτό τους σε μια κατάσταση παθητικότητας και αδράνειας.
Το Ερευνητικό Εργαστήριο της Κλινικής Φυσιολογίας της Άσκησης και Αποκατάστασης (ΕΚΦΑΑ) του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Λαμία έχει ως κύριους στόχους του την μελέτη των άμεσων και χρόνιων προσαρμογών των διάφορων συστημάτων του ανθρώπινου σώματος ως αποτέλεσμα της άσκησης, την διερεύνηση των μηχανισμών δυσλειτουργιών που μπορεί να προκύψουν και την ανάπτυξη νέων μεθόδων αποκατάστασης σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή παθολογικές καταστάσεις.
Μέσω του εργαστηρίου, σύνολο προπτυχιακών φοιτητών υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας Δρ Γαρυφαλλιά Πέπερα συμμετείχαν στην δράση που διοργάνωσε ο AmericanAssociationofCardiovascularandPulmonaryRehabilitation (AACVPR). Ειδικότερα ο AACVPR έχει καθιερώσει εβδομάδα Καρδιακής Αποκατάστασης η οποία εκτείνεται από 14 έως 20 Φεβρουαρίου και τη φετινή χρονιά φέρει το λογότυπο “BeatingStrong, LivingLong”.
Το εργαστήριο ΕΚΦΑΑ του Τμήματος Φυσικοθεραπείας δέχτηκε την πρόκληση και απάντησε με έναν οδηγό ειδικά προσαρμοσμένο για τις συνθήκες της πανδημίας της Covid-19 που αφορά την Καρδιακή Αποκατάσταση για ασθενείς με Καρδιαγγειακές Παθήσεις με το όνομα «Καρδιακή Αποκατάσταση: Φυσική Δραστηριότητα, σε συνθήκες πανδημίας COVID-19». Ο συγκεκριμένος οδηγός είναι γραμμένος στα ελληνικά και συνοδεύεται από ένα video το οποίο ηχογραφήθηκε στα αγγλικά και διαθέτει ελληνικούς υπότιτλους.
Ο οδηγός αυτός δημιουργήθηκε προκειμένου να βοηθήσει και να ενθαρρύνει όσο δυνατόν περισσότερους ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις ή προδιαθεσικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου να υιοθετήσουν έναν πιο φυσικά δραστήριο τρόπο ζωής.

 

Προηγούμενο άρθρο Διαδικτυακά Εργαστήρια Ρομποτικής από το Παν/μιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλία