Ειδήσεις

H Λαϊκή Συσπείρωση Φαρκαδόνας για τις πλημμύρες


Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας κ Μιχάλη Μπαγιώτη  για την αρνητική  και  αλαζονική του  στάση καθώς δεν δέχτηκε να αναγνωστεί , να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία το υπόμνημα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Φαρκαδόνας το οποίο αναφερόταν στις πρόσφατες πλημμύρες που έπνιξαν αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής .

Με  την στάση του αυτή θέλησε να κρύψει τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και των προηγούμενων , της Περιφέρειας και της ΕΕ   ,όπως και των κυβερνήσεων   της σημερινής αλλά και των προηγούμενων που παρά την τραγικότητα που βιώνουμε κάθε χρόνο δεν έχουν πάρει ούτε το ελάχιστο μέτρο προστασίας , δεν έχουν κάνει ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο .

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ στις 28/02/2018  ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Φαρκαδόνας και πρόεδρος της ΟΑΣΤ   κ Απόστολος Θωμόπουλος  κατέθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης το παρακάτω υπόμνημα :

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου   , στο Κεραμίδι Τρικάλων , πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Άνοιξη»  και των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου της Φαρκαδόνας.

Στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε  συζήτηση για τις καταστροφές που έγιναν στο Νομό Τρικάλων και ιδιαίτερα στον κάμπο της Φαρκαδόνας , όπου πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα με φυτικές καλλιέργειες ( ιδιαίτερα σιτηρά).

Τη συζήτηση απασχόλησε έντονα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ , που ενώ οι αγρότες πληρώνουν μεγάλα ποσά , ο ΕΛΓΑ  βάζει μια σειρά από εμπόδια και δεν αποζημιώνει στο 100%της ζημιάς , δεν καλύπτει όλες τις αιτίες καταστροφής και στις περισσότερες περιπτώσεις δίνει ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθος της ζημιάς.

Επισημάνθηκε ότι για τις καταστροφές φταίει και η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών – αποστραγγιστικών και άλλων έργων από την πλευρά του κράτους , της περιφέρειας και των δήμων στον κάμπο της Φαρκαδόνας και γενικότερα στην Δυτική Θεσσαλία , όπου κάθε φορά μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις , προκαλούνται  πλημμύρες στην περιοχή από την υπερχείλιση του Πηνειού και των παραποτάμων του , οι οποίοι  δέχονται όλα τα νερά των Τρικάλων και της Καρδίτσας .

Παρόλο που οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, επιτρέπουν την λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινόμενων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης τους, εμείς βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με καταστάσεις παρόμοιες με  τις καταστροφές των τελευταίων ημερών.

Ως αγρότες του Ν Τρικάλων όπου το αγροτικό εισόδημα αποτελεί μοναδική πηγή βιοπορισμού , και ταυτόχρονα  έχει δεχτεί τεράστια πλήγμα από την γενικότερη αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ , μετά και την καταστροφική ζημιά που έχουμε πάθει από τις πλημμύρες είναι αδύνατη η επιβίωση των οικογενειών μας.

Ζητάμε :

  • Να γίνει άμεσα η καταγραφή όλων των καταστροφών και να δοθούν αποζημιώσεις για το 100% , πράγμα που δεν γίνεται σήμερα από τον ΕΛΓΑ , και πρέπει να αλλάξει γιατί βάζει μια σειρά εμπόδια και δεν αποζημιώνει πλήρως όλες τις ζημιές , τις αιτίες καταστροφής , και στις περισσότερες περιπτώσεις δίνει ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθός τους.
  • Να υπάρξει άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς
  • Να παγώσουν υποχρεώσεις των πληγέντων προς Δημόσιο , τράπεζες , ΟΓΑ , να εξαιρεθούν από χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ , υποχρεώσεις προς τον Δήμο , δημοτικά τέλη κτλ
  • Στην περίπτωση πλημμυρών και καταστροφών των καλλιεργειών , που είναι σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή και ιδιαίτερα στην περιοχή της Φαρκαδόνας , έως ότου εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα να δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς για το μέγεθος της ζημιάς .
  • Να υπάρξει σχεδιασμός και εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες , αλλά και την λειψυδρία αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδάτινα αποθέματα. Να δεσμευτεί το Δημοτικό Συμβούλιο για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκπόνησης των απαραίτητων μελετών και εκτέλεσης των έργων

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ποιος είναι με ποιον και ποιανού τα συμφέροντα υπηρετούν

 

Προηγούμενο άρθρο Σε 10 ημέρες έπεσε η βροχή μιας 5ετίας
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Ανοίγουμε παράθυρο ευκαιρίας για την ένταξη επιπλέον αγροτών στο ΠΑΑ