Hμερίδα για την πρόληψη του διαβήτη


Επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα στο ξενοδοχείο «Αετών Μέλαθρον» στις 26 Μαΐου με θέμα «εκπαίδευση και πρόληψη στο διαβήτη».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Σακ- χαρώδη Διαβήτη (IDF), ο αριθμός των ατόμων με Διαβήτη στην υφήλιο είναι σήμερα 357 εκατομμύρια. Τα επόμενα 20 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι ο αριθμός θα ανέλθει στα 535 εκατομμύρια. Αυτό θα συμβεί γιατί ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, ζει περισσότερο, γίνεται πιο παχύσαρκος και αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο καθιστικός τρόπος ζωή. Δεν υπάρχει ήπιος Διαβήτης. Οι συνέπειές του είναι σοβαρές και αφορούν τον άνθρωπο, την κοινωνία και την οικονομία.

«Προς το παρόν, τρόπος πρόληψης του Διαβήτη τύπου 1 δεν υπάρχει. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, που πιστεύεται ότι πυροδοτούν τη διαδικασία που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη ακόμη ερευνώνται. Αντίθετα, ο Διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί έως 60%, όταν κάποιος φροντίζει να μειώσει το σωματικό του βάρος και παράλληλα να έχει συχνή σωματική δραστηριότητα. Το άτομο με Διαβήτη σήμερα μπορεί και έχει τη δυνατότητα να έχει μια φυσιολογική ενεργό ζωή. Το μυστικό είναι να γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται το Διαβήτη του έτσι ώστε να μάθει να ζει με το Διαβήτη και να μην είναι η πάθησή του εκείνη που του επιβάλλεται».

Τα στοιχεία αυτά τονίζουν ο Δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου, ΓΝ Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» και ο Δρ Σταύρος Μπούσμπουλας, Υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της ΕΔΕ, Διευθυντής, Γ’ Παθολογικό Τμήμα & Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας “ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ”.

 

Προηγούμενο άρθρο 2ος Αγώνας Κατάβασης από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Καλαμπάκας
Επόμενο άρθρο Χαριστικό παζάρι ρούχων στο Rossonero