EnoGreece-EnoCyprus: το Δημ. Σχ. Μεγ. Κεφαλόβρυσου φιλοξένησε το Δημ. Σχ. Ταμασού Κύπρου


Τα παιδιά, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλου Κεφαλόβρυσου είχαν τη μεγάλη χαρά να φιλοξενήσουν στην πόλη των Τρικάλων και στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ταμασού Κύπρου στα πλαίσια της διετούς διακρατικής συνεργασίας EnoGreece-EnoCyprus. Το πρόγραμμα ΕΝΟ (Environment Online) είναι ένα διεθνές πρόγραμμα ανταλλαγών μαθητών, εκπαιδευτικών και ποικίλων εμπειριών, που έχει ως στόχο τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης κυρίως για τα νέα παιδιά. Η επίσκεψη της κυπριακής αποστολής πραγματοποιήθηκε ένα μήνα αφού μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είχαν επισκεφθεί αντίστοιχα το Δ.Σ. Ταμασού και συμμετείχαν σε δραστηριότητες περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Κατά την παραμονή τους στην πόλη μας, οι Κύπριοι μαθητές και τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης επισκέφθηκαν τις όχθες του ποταμού Ληθαίου και έλαβαν μέρος σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες με θέμα το παραποτάμιο οικοσύστημα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Τρικάλων. Ακόμη, φύτεψαν στην αυλή του σχολείου μια ελιά σε ένδειξη φιλίας και μια χαρουπιά, φυτό που ευδοκιμεί στην Κύπρο, ενώ πραγματοποιήθηκε και μεγάλη δενδροφύτευση στην παιδική χαρά του νέου οικισμού του Μεγάλου Κεφαλόβρυσου με την παρουσία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Μάλιστα, κάθε παιδί από την Κύπρο φύτεψε το δικό του δεντράκι και ευχήθηκε να έρθει ξανά να το δει μεγάλο. Δενδροφύτευση έλαβε χώρα και στην αυλή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας.

Οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν σε διαθεματικές εργασίες (projects) στα Αγγλικά για την προστασία των δασών και τον ποταμό Ληθαίο, ασχολήθηκαν με κατασκευές σχετικά με την Κύπρο, ενώ έμαθαν να τραγουδούν και Κυπριακά τραγούδια, με τα οποία υποδέχθηκαν τα «αδερφάκια» τους από την Κύπρο. Οι Κύπριοι μαθητές αντίστοιχα μας παρουσίασαν τον τόπο τους και πτυχές του πολιτισμού τους, τραγουδώντας τραγούδια του τόπου τους και χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς. Η Κυπριακή αποστολή θαύμασε πολλά αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων, συμμετείχε σε εκδρομή στα Μετέωρα, στο σπήλαιο της Θεόπετρας και στην Πύλη και πήρε μια γεύση από την τοπική κουλτούρα στο πανηγύρι της Ράξας, καθώς και σε μικρό γλέντι που διοργανώθηκε σε τοπική ταβέρνα. Μάλιστα, ενθουσιάστηκαν όλοι από το πλήθος των ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης και απόλαυσαν και μια χαλαρή ποδηλατάδα!

Ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστεί το Δήμο Τρικκαίων και την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης για τη στήριξή τους. Ήταν μια υπέροχη και πολύτιμη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, που μας άφησε τις καλύτερες των αναμνήσεων και μας δίδαξε ότι τελικά η επαφή με τη φύση και το ανθρώπινο δέσιμο είναι ό,τι πραγματικά αξίζει και μπορεί να μας προσφέρει ανακούφιση και χαρά, ακόμη κι όταν τα πράγματα φαντάζουν πολύ δύσκολα.

Το Σχολείο μας συνεχίζει με νέες δράσεις διευρύνοντας τους ορίζοντες των μαθητών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αναβολή ημερομηνίας παράδοσης του ελαιόλαδου - Παράδοση στις 31 Μαΐου στην Παλαιά Ζωαγορά
Επόμενο άρθρο Δήλωση Χρήστου Μαγκούφη