Ειδήσεις

5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων: Όλος ο κόσμος χορεύει, εμείς;


Στα πλαίσια του project της Β΄ τάξεως Λυκείου, η Ακαδημία Χορού Τέρψις παραδίδει μαθήματα χορών LATIN και ελληνικών παραδοσιακών στους μαθητές του τμήματος. Η Διευθύντρια κ. Αμαλία Ηλιάδη και η Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Άντα  Γραδούλα ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους της Ακαδημίας Χορού: Τσεργή Ιωάννα, Τσιγάρα Γεωργία και Μπουργάνη Θανάση για την προσφορά τους αφιλοκερδώς.

Ο χορός μπορεί να χαρακτηριστεί ως μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης  η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, είναι ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική. O χορός εφορμάται  από τις πολλές και διαφορετικές ανάγκες του ανθρώπου: να δηλώσει τους φόβους του, να εκφράσει τη χαρά του, να εκδηλώσει τον έρωτά του και κυρίως να επικοινωνήσει.

Σύγχρονες μελέτες έδειξαν πως ο χορός προσφέρει πολλά οφέλη σε όσους ασχολούνται με αυτόν. Το κυριότερο πλεονέκτημά του  είναι ότι βελτιώνει τις γνωστικές δεξιότητες και προετοιμάζει το μυαλό του ανθρώπου για μάθηση. Η συνθήκη αυτή δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες χορευτές αλλά και τους ερασιτέχνες χορευτές, οι οποίοι απλά θέλουν να διασκεδάσουν με τους φίλους τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, ότι ο χορός μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και κατά τη διάρκεια του χορού το σώμα απελευθερώνει φυσικά νευροδιαβιβαστές, μειώνοντας το στρες και την κατάθλιψη.

Η τέχνη του χορού δίνει τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης του εσωτερικού κόσμου και της εξωτερίκευσης συναισθημάτων του ατόμου. Καταφέρνει να συνδυάζει τη μουσική, την οπτική και την κινησιολογική αντίληψη. Μέσα από το χορό μπορεί να εκφραστεί η πιο μεγάλη λύπη ή η πιο μεγάλη χαρά. Κάθε χορός γεννήθηκε, εξάλλου, για να υπηρετήσει μια κοινωνική ανάγκη. Διώχνει την ένταση και το άγχος της καθημερινότητας. Χορεύοντας αποκτάται από τον χορευτή συνείδηση του σώματος και ενεργοποιείται ο αυθορμητισμός και η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Είναι ένας τρόπος για αποφόρτιση εντάσεων, τόσο σωματικών όσο και ψυχικών. Με το χορό μπορεί να ασχοληθεί ο καθένας, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, εφόσον δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες ή ταλέντο. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση!

Πολλοί χαρακτηρίζουν τον χορό ως ποίηση εν κινήσει, μια δραστηριότητα κατά την οποία  το σώμα και η ψυχή επικοινωνούν και ενωμένα πλέον εκφράζουν τις εσωτερικές ανάγκες του  ανθρώπου. Είναι μια εκπληκτική εμπειρία, ένα μοναδικό ταξίδι στον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλους που μας χαρίζει ομορφιά και μαγεία. Αν δώσουμε μια ευκαιρία στο χορό, είναι βέβαιο ότι θα την ανταποδώσει, αφήνοντας μια γλυκιά γεύση χαράς στη ζωή μας.

Προηγούμενο άρθρο Ηρακλής Αθ. Φίλιος: Όχι, ο άνθρωπος είναι κάτι παραπάνω!
Επόμενο άρθρο Αγωνιστικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων