Ειδήσεις

4ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες μετασυλλεκτικές πρακτικές αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
Με δεδομένο ότι η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν (και που θα δώσουν την πρώτη γενεά την επόμενη άνοιξη) αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα του ελέγχου του εντόμου για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιούνται οι κατάλληλες καλλιεργη-τικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά την συγκομιδή, ώστε να καταστρέφεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού των διαχειμάζουσων εντόμων.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου η Υπηρεσία μας συστήνει για την πληθυσμιακή μείωση του πράσινου σκουληκιού να πραγματοποιείται στελεχοκοπή και μετά άροση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι αναστροφής εδάφους), σε βάθος 20-25 εκατοστών κατά το φθινόπωρο, ανεξάρτητα από το αν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο τοποθετηθεί ξανά βαμβάκι ή άλλη καλλιέργεια. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αναστροφή του εδάφους και η ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων στο έδαφος με τα παρακάτω αποτελέσματα:
1. Άμεση καταστροφή των νυμφών.
2. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες.
3. Μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20-25 εκατοστά με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.
4. Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, η διαχείμαση του σκουληκιού γίνεται μέσα στα εναπομείναντα καρύδια (και στους σπόρους) και βαμβακοστελέχη, όπως επίσης και σε ρωγμές του εδάφους. Για το λόγο αυτό, όπως και στην περίπτωση του πράσινου, έτσι και στο ρόδινο σκουλήκι, η Υπηρεσία μας συνιστά να πραγματοποιείται στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών με στελεχοκό-πτη/καταστροφέα και στη συνέχεια να γίνεται άροση ενσωμάτωσης (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι αναστροφής εδάφους) για την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και αυτού του εχθρού.
Υπενθυμίζεται στους βαμβακοπαραγωγούς ότι η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.α. αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.
Η Υπηρεσία μας επισημαίνει ότι η αύξηση του κόστους καλλιέργειας εξαιτίας των παραπάνω καλλιεργητικών πρακτικών, είναι αμελητέα σε σχέση με το συνολικό όφελος που θα υπάρξει από τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών με εντομοκτόνα που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τόσο το περιβάλλον, όσο και την υγεία των ίδιων των παραγωγών και των περιοίκων.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη Αν. ΥΠΑΑΤ Γ. Τσιρώνη στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για παραβίαση του Τελωνειακού Κώδικα