Ειδήσεις

3ήμερο Camping Αναιρέσεις 2020 στο Οροπέδιο Καραμανώλη στα Άγραφα


Το φετινό καλοκαιρινό ραντεβού των Αναιρέσεων ανανεώνεται και… παίρνει τα βουνά, πηγαίνοντας στα ιστορικά Άγραφα μία από τις ομορφότερες οροσειρές της Ελλάδας και ένα τόπο όπου συναντιούνται δύο ξεχωριστές ιστορίες αντίστασης, δεμένες με το παρόν, το παρελθόν αλλά και το μέλλον της περιοχής. Από την μια η αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στα απάτητα βουνά των Αγράφων ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους αστούς συνεργάτες τους και ο ηρωικός αγώνας του ΔΣΕ, και από την άλλη ο σημερινός αγώνας των κατοίκων ενάντια στην επέλαση του “πράσινου” καπιταλισμού που στο όνομα του κέρδους καταστρέφει την φύση. Το κόκκινο νήμα που συνδέει αυτή την διπλή ιστορία αντίστασης, αντανακλά τη σημερινή ζωτική ανάγκη να αντεπιτεθούμε απέναντι στο σύστημα που ισοπεδώνει τον πλανήτη και τις ζωές μας, αναζητώντας μια διαφορετική προοπτική.

Στη Θεσσαλία της αντίστασης, που γίνεται στρατιωτικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών και των πολεμικών σχεδιασμών, δίνουμε αγωνιστικό παρών και δηλώνουμε ότι δεν πολεμάμε για τα συμφέροντα και τις πολυεθνικές τους. Οι ζωές μας είναι απαραίτητες! Ο καπιταλισμός όχι! Το φετινό σύνθημα των Αναιρέσεων που ταξιδεύουν όπου ζει και αναπνέει η νεολαία και οι εργαζόμενοι, αποτυπώνει όσα η  πανδημία εξέθεσε με τον πιο ωμό τρόπο.

Είναι ολοφάνερο πως οι ζωές μας δεν θεωρούνται τόσο απαραίτητες όσο η τουριστική βιομηχανία, οι «επενδύσεις» και η λεγόμενη ανάπτυξη τους, καθώς επικρατεί η λογική της κερδοφορίας με κάθε κόστος. Ενάντια στη λογική που μετατρέπει τις διακοπές σε προνόμιο για λίγους, εμείς επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε μια εικόνα από το συλλογικό μας μέλλον σε μια διοργάνωση που θα συνδυάζει την απόδραση από τους πιεστικούς ρυθμούς της πόλης, αλλά και τον ζωντανό προβληματισμό γύρω από την ιστορία και τους σημερινούς αγώνες μας.

Το camping, όπως και όλα τα εγχειρήματα των Αναιρέσεων λειτουργεί με βασικές αρχές του την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα!

Πεζοπορία, προβολή ντοκιμαντέρ, εκδρομές, βιβλιοπωλείο, μπαρ, μουσική βραδιά, παραδοσιακό γλέντι και πολιτική εκδήλωση σχετικά με την αιολική ενέργεια και τη δράση των τοπικών κινημάτων για ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά θα πλαισιώσουν την τριήμερη ορεινή κατασκήνωση στο Καταφύγιο των Αγράφων στο οροπέδιο Καραμανώλη. Στον χώρο θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής γεύματος σε προσιτές τιμές. Μια εναλλακτική, οικονομική και ποιοτική επιλογή για όσους/ες μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες και εργαζόμενοι/ες αναζητούν μια απόδραση από μια ιδιαίτερη απαιτητική χρονιά.

Καλούμε τη νεολαία και τους εργαζόμενους/ες της Θεσσαλίας, τον κόσμο των κινημάτων ενάντια στην καταστροφή της φύσης, τον κόσμο του αγώνα ενάντια στη φτώχεια, στην εκμετάλλευση, τον ρατσισμό τον φασισμό και τον σεξισμό, τον πόλεμο και τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, να συμμετέχουν στο 3ήμερο camping, συζητώντας και διασκεδάζοντας, αναδεικνύοντας έναν άλλον πολιτισμό και στηρίζοντας μια προσπάθεια ενός συλλογικού μοντέλου διακοπών, μακριά από τις αγοραίες λογικές του κέρδους και της εκμετάλλευσης.

Το πλήρες πρόγραμμα του φετινού camping των Αναιρέσεων:

Σάββατο 01/08

8:00 -9:00 Πρωινό και καφές στον χώρο του κάμπινγκ.

10.00 (Σημείο εκκίνησης: Άγιος Νικόλαος, Βραγκιανών) Πεζοπορία προς την ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας που απειλείται με ισοπέδωση. Απέναντι στα επενδυτικά σχέδια που καταστρέφουν την φυσική και ιστορική κληρονομιά, αγωνιζόμαστε για ζωή, γη και ελευθερία. Στάση στο μνημείο της Νιάλας και ιστορική ξενάγηση για τη σημαντική σελίδα από την εποποιία του ΔΣΕ.

16.00 Επιστροφή στο χώρο του καταφυγίου και γεύμα.

19.00 Εκδήλωση με τίτλο: «Αιολική ενέργεια: Ευλογία ή Κατάρα;» με ομιλητές τον Βουρεκά Κώστα, Αρχιτέκτονα και μέλος της ομάδας ΝΑΡ-ν.Κ.Α. για το ενεργειακό ζήτημα, και παρέμβαση από μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα.

21.30 Γλέντι στον χώρο του κάμπινγκ με την ρεμπέτικη κομπανία «Κληματαριά».

Κυριακή 02/08

10.00 Πρωινό και καφές στον χώρο του κάμπινγκ.

11.00Ξεστήσιμο και αναχώρηση.

14.00 Επίσκεψη στην ιστορική Ρεντίνα και το μουσείο εθνικής αντίστασης (Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ).

Απόγευμα αναχώρηση για τις πόλεις.

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Περιφερειακού Διοικητή Π.Υ. στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες που πλήττουν τις καρυδιές