Πρωτοσέλιδο

15 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για αστικές αναπλάσεις


Στην ενεργοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για ανάπτυξη Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Διαχειριστική Αρχή μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού καταρτίζει την εξειδίκευση και τα κριτήρια επιλογής ώστε να εκδοθεί η αντίστοιχη Πρόσκληση για το Πρόγραμμα αυτό. Το Πρόγραμμα, δίνει τη δυνατότητα από την ανάπλαση ολόκληρων περιοχών, έως την ενίσχυση καινοτομικών μικρών επιχειρήσεων, την ανακατασκευή δρόμων, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, αλλά και την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Σε συνεργασία με τους Δήμους Τρικκαίων και Καρδίτσας καταρτίζουμε ένα σημαντικό πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, που σημαίνει νέα έργα, νέες θέσεις εργασίας και  «ζεστό» χρήμα στην τοπική οικονομία. Είναι ένα πρόγραμμα ύψους 15 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από δύο ταμεία, το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ. Δίνουμε τη δυνατότητα για πρώτη φορά να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις και αναμένουμε τις προτάσεις των Δήμων μέχρι τις 15 Μαρτίου, έτσι ώστε μετά το Πάσχα να έχουμε τις πρώτες εντάξεις έργων. Αυτό έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στις περιοχές των Δήμων. Πρώτον θα γίνουν έργα, άρα διαχέονται χρήματα στην τοπική οικονομία και ενισχύονται θέσεις εργασίας, δεύτερον γίνεται μόχλευση επιχειρηματικών κεφαλαίων ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική εργασία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάσχεσης της μεγάλης αυτής κρίσης. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε τα προγράμματα αυτά να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν σωστά γιατί αυτά θα αποτελέσουν και την εικόνα καλής διαχείρισης των πόρων προς την Ε.Ε. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προσφέρουμε όλοι μαζί προς τους συνανθρώπους μας των δυο μεγάλων πόλεων της Θεσσαλίας».

Ο Προϋπολογισμός που προβλέφθηκε να διατεθεί από το ΠΕΠΘ, ανέρχεται σε 15 εκατ. € Συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης (ΣΔΔ) και επιμερίζεται ανά Ταμείο ως εξής: 13 εκατ. €  με συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ και 2 εκατ. € με συγχρηματοδότηση από το ΕΚΤ.

Οι Περιοχές Παρέμβασης των Στρατηγικών Β.Α.Α. οφείλουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις που εμπίπτουν στις εξής κατηγορίες κριτηρίων σε συμφωνία με το άρθρο 7 «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» του κανονισμού 1301/2013 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ):

– Οικονομικά

– Κοινωνικά

– Περιβαλλοντικά (φυσικό και δομημένο περιβάλλον)

– Κλιματικής αλλαγής

– Δημογραφικά

Οι πόροι του που διατίθενται για την υλοποίηση Στρατηγικών ΒΑΑ στα Τρίκαλα και Καρδίτσα, εντάσσονται στους Θεματικούς Στόχους 4, 6, 8 και 9.

Προηγούμενο άρθρο Αναβαθμίζονται τα λιμάνια της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού φυγόποινου