10 + 1 προτάσεις προοδευτικής διακυβέρνησης – Βασικοί στόχοι της κυβερνητικής πρότασης της δημοκρατικής αριστεράς


Η κυβερνητική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς εμπνέεται από τις αρχές α) της έμφασης στην απασχόληση και ανάπτυξη σε αντίθεση  με την περιοριστική λογική, β) της  φροντίδας  για κοινωνικά δίκαιη κατανομή των θυσιών, γ) της προσήλωσης σε μια ανταγωνιστικότητα στηριγμένη στην καινοτομία, τη νέα τεχνολογία και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, δ) της επιδίωξης δημοσιονομικής  εξυγίανσης και του εξορθολογισμού  του κράτους χωρίς αποδόμηση του δημόσιου τομέα και του κοινωνικού κράτους, ε) του συνδυασμού της οικονομικής δραστηριότητας με την περιβαλλοντική προστασία.

 

Οι βασικοί στόχοι της κυβερνητική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς  είναι:

α) Η παραμονή στο ευρώ είναι στόχος που υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας. Οι κίνδυνοι για την χώρα και την κοινωνία παραμένουν μεγάλοι. Η επικέντρωση της προσπάθειας στην αποφυγή της χρεοκοπίας είναι κυρίαρχο καθήκον και αυτό συνδέεται άρρηκτα με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, διότι η μόνη οικονομική παράμετρος που εμποδίζει την πραγματική χρεοκοπία της χώρας είναι η συμμετοχή της στην ευρωζώνη. Η πραγματική χρεοκοπία θα επιφέρει  κατάρρευση των οικονομικών λειτουργιών και πλήρη κοινωνική αποδόμηση.

β) Η διεκδίκηση αλλαγών στις ευρωπαϊκές πολιτικές και στο πλαίσιο  που υποδεικνύει η τρόικα με νέα πολιτική αντιμετώπισης τριών σημείων: πρωτοβουλίες κοινής διαχείρισης του χρέους,  αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη, αλληλέγγυα προς τη χώρα μας στάση των ευρωπαίων πολιτών.

γ) Η προώθηση ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια. Η χώρα, ανεξάρτητα από την πορεία των αλλαγών στην Ευρώπη, πρέπει να καταφέρει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να πετύχει  μια νέα σχέση εσόδων – δαπανών με μηδενικά ελλείμματα.

δ) Το συμφωνηθέν πλαίσιο με τους εταίρους, η εφαρμογή άλλων πολιτικών και οι τροποποιήσεις  

για να αλλάξουμε το μνημόνιο και να το αντικαταστήσουμε με ένα σύμφωνο ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, με απασχόληση και κοινωνικά συντεταγμένη πορεία.

Η κυβερνητική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς περιλαμβάνει λύσεις που απαντούν στον κίνδυνο της χρεοκοπίας και αντιμετωπίζουν τα διαρθρωτικά προβλήματα μέσα από την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, που υπερβαίνουν το «μονόδρομο»  νεοφιλελευθέρων λογικών  αλλά και το παθογόνο  μοντέλο με διάχυτες νοοτροπίες χαμηλής απόδοσης, μειωμένης κοινωνικής ευθύνης, ατομικού σφετερισμού του δημόσιου χώρου και των πόρων μελλοντικών γενεών.

 

Η κυβερνητική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς, δίνει διέξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Αντιμετωπίσει τις παθογένειες με τρόπο που δεν οδηγεί στην κατάρρευση αλλά στην επαναθεμελίωση της δημοκρατικής και κοινωνικής συγκρότηση της χώρας. Επανατοποθετεί  τη χώρα ως ισότιμο εταίρο στην Ευρώπη και συγκροτείται σε 5 βασικούς άξονες, που είναι:

 

  1. Αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας, διαφορετικά μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος που στοχεύουν στο δίκαιο επιμερισμό των βαρών με αυξημένη συμμετοχή  των κατεχόντων και  καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
  2. Αντιμετώπιση του κινδύνου παράλυσης της οικονομίας, αναπτυξιακή ώθηση απαλλαγμένη από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος,  προώθηση μιας νέου τύπου ανάπτυξης με απασχόληση, οικονομική δημοκρατία και περιβαλλοντική προστασία.
  3. Άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού, δημιουργία άμεσου δικτύου κοινωνικής προστασίας και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους ώστε να γίνει δίκαιο, σύγχρονο και αποτελεσματικό.
  4. Λήψη μέτρων για την αναδιοργάνωση των τομέων υγείας, παιδείας, πολιτισμού, ασφάλειας αφενός ως δικαιωμάτων και αφετέρου ως συστατικών στοιχείων της διαδικασίας ανάταξης της ελληνικής κοινωνίας
  5. Ανατροπή του πολιτικού συστήματος και των κατεστημένων, ριζική αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

 

 

Στο πλαίσιο αυτών των ειδικών προτάσεων, του συντονισμού και της συνέργιας των πολιτικών συγκροτείται και η συνολική Κυβερνητική Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για μια δημοκρατική, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη διέξοδο της χώρας μας από την κρίση.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΛΟΣ  ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Φαν του Αιόλου ο Μιχάλης Ταμήλος!!!
Επόμενο άρθρο Εγκάρδια υποδέχθηκαν τον Μιχάλη Ταμήλο στα Χάσια