“ΝΑΙ” ΣΕ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ


 Υπέρ της αναμόρφωσης των πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών, ένα είδος “Καλλικράτη” σ’ αυτούς τους φορείς, τάσσονται οι δύο πρόεδροι των ΕΑΣ Τρικάλων και Καλαμπάκας Αχιλλέας Λιούτας και Δημήτρης Κόττης αντίστοιχα.

 Ωστόσο, απαντώντας στο ερώτημα αν συμφωνούν και σε “Καλλικράτη” στις ΕΑΣ (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών), ο κ. Λιούτας δηλώνει κάθετα αντίθετος, ενώ ο κ. Κόττης σημειώνει πως αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση, πρώτα πρέπει να το εξετάσει και μετά να αποφανθεί. Αμφότεροι τάσσονται υπέρ της αναμόρφωσης στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, τονίζοντας την ανάγκη να εξυγιανθεί το σύστημα και να αποδώσει περισσότερους και ποιοτικότερους “καρπούς” για τους αγρότες, καθώς και να ξεκαθαρίσει το μητρώο. Όσον αφορά την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη συνένωση ΕΑΣ, ο κ. Λιούτας επισημαίνει την ύπαρξη υγειών από την μία και προβληματικών από την άλλη Ενώσεων, που καθιστά αδύνατο τέτοιο εγχείρημα και υπογραμμίζει την καλή οικονομική κατάσταση της ΕΑΣ Τρικάλων, την δυναμική της και την τεράστια περιουσία της, που την εμποδίζουν να συνενωθεί με κάποια Ένωση που βρίσκεται σε δεινή θέση οικονομικά ή ακόμη χειρότερα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. “Θα αντιδράσουμε αν επιχειρηθεί συνένωση των ΕΑΣ. Θα είναι ζημιογόνα για τις υγιείς, όπως η Ένωση Τρικάλων. Τον τρόπο θα τον εξετάσουμε εάν και εφόσον υπάρξει τέτοια πρόθεση”, δηλώνει ο κ. Λιούτας.

Ο κ. Κόττης τονίζει ότι “θα είναι θετικό το ξεκαθάρισμα του μητρώου με τις συνενώσεις τ ων πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στις ΕΑΣ και αυτές θα γίνουν πρωτοβάθμιες, σύμφωνα με πληροφορίες”. Η ΕΑΣ Καλαμπάκας μένει ως έχει, σαν πρωτοβάθμια οργάνωση, σημειώνει ο κ. Κόττης. Εξάλλου, το σχέδιο νόμου που αφορά στην αναμόρφωση των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, έχει πάρει τον δρόμο του και αναμένεται σήμερα αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη. Στην πρόσφατη επίσκεψή της στα Τρίκαλα, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη είχε προαναγγείλει “Καλλικράτη” στους συνεταιρισμούς, παραθέτοντας παράλληλα τα εξής στοιχεία: “Έχουμε 3.500 συνεταιρισμούς και 134 ΕΑΣ. Μέγεθος τεράστιο.

Πολλοί είναι ανενεργοί. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να αναδιαμορφώσουμε το συνεταιριστικό κίνημα. Η ενίσχυση των παραγωγών μέσα από ομάδες, από υγιείς συνεταιρισμούς είναι τεράστια. Η διαπραγματευτική τους ισχύς πολλαπλάσια και πρέπει να παρασχεθεί όλο το πλαίσιο για να περάσουμε σε υπαρκτούς και υγιείς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, σε υγιείς ενώσεις, σε δυναμικές ομάδες παραγωγών, που θα μπορέσουν να εγγυηθούν τιμές, οι οποίες θα αντιστοιχούν στον κόπο των Ελλήνων παραγωγών. Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. 6.500 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, από τους οποίους οι 987 έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 1 ευρώ. Απολογιστικά στοιχεία έδωσαν οι 3.500, οπότε, εκ των πραγμάτων επιβάλλεται “Καλλικράτης”.

Προηγούμενο άρθρο Ο νόμος θα φέρει «λουκέτα»
Επόμενο άρθρο ΔΕΥΑΤ: Συγχώνευση με τις ΔΕΥΑ Φαλώρειας και Εστιαιώτιδας