Όταν οι καθηγητές κάνουν…θαύματα!


Την «Εταιρία Θαυμάτων» του Δημήτρη Ψαθά θα ανεβάσει την Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις 21:15 το βράδυ η πρωτοεμφανιζόμενη θεατρική ομάδα εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων.

Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα του σπουδαίου συγγραφέα μας, το οποίο έχει ανεβεί πολλές φορές από σπουδαίους συντελεστές στο θεατρικό σανίδι, ενώ έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο. Στην «εταιρία θαυμάτων», ο Ψαθάς σατιρίζει την ευκολοπιστία των ανθρώπων, αλλά και τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών.

Λίγα λόγια για το τι θα δείτε:

Η Εταιρεία Θαυμάτων είναι μια δήθεν φιλανθρωπική οργάνωση μιας απατεώνισσας ιδιοκτήτριας ελληνο-βρετανικής εταιρείας μεταλλείων, της αγγλίδας Μs. Τζόουνς, που στήθηκε με σκοπό να οικειοποιηθεί η εν λόγω Αγγλίδα, με τη βοήθεια του επινοημένου αγίου Βαλαντίου, το πλούσιο σε μετάλλευμα βοσκοτόπι του αφελούς και θεοσεβούμενου Ιλάριου. Για να το πετύχει, η Μs Τζόουνς χρησιμοποιεί τον ιεροκήρυκα Κοσμά που «λιβανίζει» τους εύπιστους κι αγράμματους χωριάτες, καθώς και την όμορφη Μίνα, επικουρούμενη από τη μητέρα της Δανάη. Η Δανάη παριστάνει τη μουγκή, η οποία θα ξαναβρεί τη μιλιά της χάρη στο «θαύμα» του αγίου, αλλά ο καταλύτης έρωτας, ανάμεσα στον Ιλάριο και τη Μίνα, στέκεται αφορμή να αποκαλυφθούν οι κατεργαριές όλων.

Μα, καθηγητές να παίζουν θέατρο;

Η σύσταση θεατρικής ομάδας εκπαιδευτικών είχε αρχικά προταθεί από την Υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, κα Λένα Τζιότζιου –Μηλιώνη, αλλά ουσιαστικά δημιουργήθηκε και οργανώθηκε εξαιτίας μιας συζήτησης σε μια εκδρομή. Εκεί, διάφοροι φίλοι αποφάσισαν ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα, προκειμένου να ασχοληθούν με τη σπουδαιότερη ίσως μορφή τέχνης, το θέατρο. Δε χρειάζεται καν να τονιστεί η αξία που έχει η θεατρική αγωγή, καθώς στην εκπαίδευση ήδη αρκετοί ασχολούνται με το ανέβασμα μαθητικών θεατρικών παραστάσεων. Όμως…γιατί να παίξουν οι ίδιοι θέατρο; Στο ερώτημα αυτό, οι απαντήσεις υπήρξαν πολλές και διάφορες κατά καιρούς:

  • Για να φανεί ο πολιτισμός που παράγουν οι εκπαιδευτικοί.
  • Για να εκφραστούν τα ενδιαφέροντα πολλών συναδέλφων.
  • Για να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα σε συναδέλφους, μαθητές και κοινή γνώμη ότι όλοι μπορούν να ασχοληθούν με την τέχνη.
  • Για να «τσαλακώσουν» την εικόνα του αυστηρού-καθηγητή και να εκτεθούν στο κοινό
  • Για να περάσουν απίστευτα στις πρόβες!

Για όλους λοιπόν αυτούς τους λόγους, μια πρώτη παρέα συναδέλφων συγκεντρώθηκε προκειμένου να δημιουργηθεί θεατρική ομάδα εκπαιδευτικών.

Η ομάδα μας!

Τα ραντεβού μας στην ομάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σενάριο για θεατρικό έργο, ενώ θα άξιζε κάποιος να κινηματογραφήσει τις ατελείωτες ώρες προβών, στις οποίες ξεδιπλώναμε το…ταλέντο μας!

Εντάξει, ξέρουμε ότι δεν είμαστε (ακόμη τουλάχιστον!) έτοιμοι για την Επίδαυρο, αλλά θεωρούμε ότι όλη αυτή η δουλειά άξιζε τον κόπο!

Μετά από πολλές συζητήσεις, διαφωνίες, πολύ γέλιο, άπειρους καφέδες και αρκετό ψάξιμο, η ομάδα μας είναι έτοιμη να εκτεθεί στην πρώτη της προσπάθεια. Τι ζητάμε άραγε;

Αρχικά ζητάμε από τον εαυτό μας να παίξουμε μια καλή θεατρική παράσταση και να σας κάνουμε να ψυχαγωγηθείτε.

Ζητάμε από τον εαυτό μας να είναι λίγο καλύτερος, να έχει «καθαρθεί» με την αριστοτελική έννοια από τη διαδικασία αυτή.

Ζητάμε όμως κι από τους συναδέλφους να…ζηλέψουν ή να πουν «εγώ θα έπαιζα καλύτερα» και να πλαισιώσουν την προσπάθεια μας, η οποία θα συνεχιστεί και του χρόνου. Ελάτε συνάδελφοι! Σας περιμένουμε!

Και βέβαια…ζητάμε την αυστηρή σας κριτική, αλλά και το ζεστό σας χειροκρότημα.

Σας περιμένουμε…

Η θεατρική ομάδα των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

 

Προηγούμενο άρθρο Διάρρηξη οικίας στην Καλαμπάκα
Επόμενο άρθρο Ανοιχτή πρόσκληση από την ΠΚΠ Τρικάλων