Ειδήσεις

Όλα τα μέτρα στήριξης των Θεσσαλών σεισμοπαθών


Το ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων στήριξης  που έχει ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση, για  την ανακούφιση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων  που επλήγησαν τόσο από το σεισμό της 3ης Μαρτίου όσο από τον Ιανό αλλά και την υγειονομική κρίση, παρουσιάστηκε  σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα στης Περιφέρειας στη Λάρισα,  υπό τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου και των προέδρων του Εμπορικού  Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρη Γιαννακόπουλου και του Οικονομικού Επιμελητηρίου  Ηλία Κοτσιμπογεώργου.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις:

Χρήστος Τριαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής: «Είχαμε σήμερα μια γόνιμη συνάντηση σε συνέχεια των προηγούμενων που έχουμε πραγματοποιήσει με αντικείμενο τα μέτρα στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό στη Λάρισα και στη Θεσσαλία ευρύτερα. Στη συνέχεια των όσων είχαμε συζητήσει και είχαμε δεσμευτεί, έχουν προχωρήσει όλες οι κανονιστικές πράξεις και  έχουν υλοποιηθεί τα μέτρα που σχετίζονται με την αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και με την  απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν πληγεί   από το σεισμό αλλά και  την αναστολή των αναγκαστικών πράξεων που σχετίζονται με τους πλειστηριασμούς  σε συνέχεια διάταξης που πέρασε σε νομοσχέδιο την προηγούμενη περίοδο και Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες. Πρόκειται για μέτρα με αναδρομική ισχύ, άρα ισχύουν από την ημέρα εκδήλωσης του σεισμού και για την περίοδο που προβλέπεται  για κάθε μέτρο. Στη συνέχεια είχαμε μια γόνιμη συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με την πανδημία αλλά και με την πορεία υλοποίησης των μέτρων  διαχείρισης των επιπτώσεων του ΙΑΝΟΥ. Όλα αυτά, σε μια αρμονική συνεργασία με την  Περιφέρεια, με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό από την πρώτη στιγμή αλλά και  όλους τους παραγωγικούς φορείς τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για τη συνεργασία.

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Ευχαριστώ τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο για την εποικοδομητική, παραγωγική και δημιουργική συνεργασία. Σήμερα επιβεβαιώνει τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τον ΙΑΝΟ και τα μέτρα της επιχορήγησης των πληττόμενων επιχειρήσεων. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Υπουργείο έχει κάνει όλους τους ελέγχους στις επιχειρήσεις. 354 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες μας, τις οποίες θέλω να συγχαρώ  καθώς σε μια δύσκολη στιγμή μέσα στην περίοδο της πανδημίας κάνουν όλη αυτή την εργασία.  Τα μέτρα περιλαμβάνουν    αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς έχει ήδη εκδοθεί η νομοθετική ρύθμιση,  αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης πλειστηριασμών, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ   και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Είναι μέτρα ανακούφισης για τους ανθρώπους που επλήγησαν από το σεισμό. Το Υπουργείο Εσωτερικών  χρηματοδότησε τους Δήμους προκειμένου οι πολίτες να λάβουν την επιδότηση των 600 έως 6.000 ευρώ. Έχουν εγκατασταθεί 161 οικίσκοι και 73 τροχόσπιτα για τη στέγαση των σεισμόπληκτων. Έχουμε εγκαταστήσει  9 αίθουσες διδασκαλίας σε Βλαχογιάννι, Παλαμά και Διάσελο και προγραμματίζεται να εγκατασταθούν 11 αίθουσες διδασκαλίας στο Δήμο Λαρισαίων. Η Περιφέρεια προχωρά με  κατεπείγουσες διαδικασίες την κατασκευή της νέας γέφυρας στο Βλαχογιάννι και του δρόμου μετά την πίστωση  των 5 εκατ. ευρώ  από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην προσωρινή αποκατάσταση της ασφαλούς επικοινωνίας των οικισμών του Μεσοχωρίου και του Βλαχογιαννίου με την κατασκευή ράμπας στον Τιταρήσιο ποταμό στο ύψος του Μεσοχωρίου. Προχωρούν οι  διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στα σχολικά κτίρια. Θέλουμε τη σωστή και αποτελεσματική συνεργασία, οι μηχανικοί να συντάξουν τους φακέλους γρήγορα και σωστά, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες. Όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα βαδίσουμε, τόσο μεγαλύτερο  είναι το αποτέλεσμα. Μια σημαντική εξέλιξη είναι ότι ήδη από τη Δευτέρα 17 Μαΐου ξεκίνησαν να λειτουργούν δυο γραφεία στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας για την εξυπηρέτηση των σεισμόπληκτων».

Σωτήρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας: «Ευχαριστούμε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου για τη σημερινή συνάντηση που έχουμε παρουσία του Περιφερειάρχη.  Ο Γενικός Γραμματέας ήταν παρών από την πρώτη στιγμή σε όλες τις καταστροφές που έγιναν στο νομό της Λάρισας και με τον ΙΑΝΟ και με τους σεισμούς. Έχουμε πολύ καλή σχέση και συνεργασία και αυτό φαίνεται όπως επεσήμανε και ο κ. Περιφερειάρχης. Εμείς θέλουμε τη στήριξη των επιχειρήσεων. Περνάμε μια δεκαετή κρίση από το 2010. Μόλις η οικονομία πήγε να βγει από την κρίση ήρθε η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές. Θέλουμε στήριξη και το Υπουργείο ανταποκρίνεται. Συζητήσαμε τις υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τον Ιανό στην περιοχή των Φαρσάλων. Συζητήσαμε για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό, για τη φορολογική κα ασφαλιστική αναστολή των έξι μηνών. Ο Γενικός Γραμματέας μας ανακοίνωσε ότι αυτό το μέτρο θα παραταθεί για άλλους έξι μήνες. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη,  καθώς οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα μπορούν από την επόμενη μέρα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν. Θα ήθελα να τονίσω ότι θέλουμε οριζόντια μέτρα για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων. Είναι πολύ σημαντικά τα μέτρα που πάρθηκαν  για την εστίαση και τον τουρισμό αλλά υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις όπως είναι το λιανικό εμπόριο και η μεταποίηση που έχουν πάθει ζημιά από την πανδημία  και θα πρέπει να δοθεί και σε αυτούς η ευκαιρία της επανεκκίνησης. Είμαστε σε καλό δρόμο και ευχαριστούμε τον Γενικό Γραμματέα και τον Περιφερειάρχη. Η  συνεργασία μας συνεχίζεται».

Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου: «Σαν σύμβουλος του κράτους σε θέματα οικονομικά, φορολογικά και αναπτυξιακά, το Οικονομικό Επιμελητήριο μαζί με το Εμπορικό Επιμελητήριο  σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Οικονομικών καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Έχουμε ένα Γενικό Γραμματέα που βοηθάει παρά πολύ την κατάσταση. Έχουμε ένα Περιφερειάρχη ο οποίος είναι γρήγορος, άμεσος και αποτελεσματικός. Και εμείς με τις προτάσεις μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε όπου υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα στις επιχειρήσεις που πλήττονται είτε από τις καταστροφές είτε από την πανδημία. Θα  καταθέσουμε γραπτώς τις προτάσεις μας στο Γενικό Γραμματέα  και ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες».

Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Συγκεκριμένα, στα μέτρα αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

1ον. Επιχορήγηση πληττόμενων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση σεισμόπληκτων επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις αρμόδιες επιτροπές που σχετίζονται με την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου για την επιχορήγηση 30% – 70% της υλικής ζημίας που υπέστησαν οι επιχειρήσεις.

2ον. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από σεισμό, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1536/15-04-2021), προβλέπεται:

  • Παρατείνονται μέχρι και την 03-09-2021 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα, οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις κοινότητες δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από το σεισμό, που λήγουν ή έληξαν από 03-03-2021 μέχρι και 03-09-2021. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
  • Αναστέλλεται μέχρι και την 03-09-2021 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 03-03-2021 οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων.

Ωστόσο, με διάταξη στο ν. 4797/2021 (ΦΕΚ Α’ 66/23-04-2021) δόθηκε, εκτάκτως, παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής πληρωμής οφειλών που έχουν δημιουργηθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το εξάμηνο που παρέχεται μετά από κάθε θεομηνία, περιλαμβάνοντας και το σεισμό στη Θεσσαλία. Έτσι, παρέχεται μία περίοδο χάριτος, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δύναται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά το εξάμηνο των φορολογικών αναστολών που ακολούθησε τη θεομηνία, μετά το τέλος του 2021.

3ον. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Σε συνέχεια σχετικής διάταξης στο ν. 4797/2021 (ΦΕΚ Α’ 66/23-04-2021), εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1874/10-5-2021) για την αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας πληγέντων από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ειδικότερα:

  • Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, αναστέλλεται, για χρονικό διάστημα έξι μηνών αρχομένου από την 3η Μαρτίου 2021, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή.
  • Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Δικαιούχοι της αναστολής είναι όσοι έχουν την κατοικία ή την επαγγελματική τους εγκατάσταση στις περιοχές που οριοθετούνται με την υπό στοιχεία ΔΑΕΦΚ- ΚΕ/6350/Α325/11-3-2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 964) και εφόσον αυτή έχει υποστεί ζημιές, βάσει δημοσίου εγγράφου, ιδίως από αυτοψίες που διενήργησαν μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στα κτίρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 ή σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ή των Δήμων της οριοθετημένης περιοχής.

4ον. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ. Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά το χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων εκδόθηκε και η Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών στις πληττόμενες από το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 σεισμού. Συγκεκριμένα:

5ον. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή της 3ης Μαρτίου 2021 και έχουν υποστεί ζημιές, σε συνέχεια σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης οριοθέτησης της φυσικής καταστροφής, δύναται να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΑΔΑ 6ΑΩ346ΜΤΛΚ-ΗΒΤ/12-4-2021), κατά την οποίαν προβλέπεται (α) κεφαλαιοποίηση ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται, (β) αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες, και (γ) δοσοποίηση των οφειλομένων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σε επιφυλακή η Περιφέρεια λόγω της επιδείνωσης του καιρού
Επόμενο άρθρο Fashion City Outlet: Οι μασκότ της Playmobil στους διαδρόμους το Σάββατο και αυτή την Κυριακή ανοιχτά!