Ειδήσεις

Χρ. Τριαντόπουλος: Επισκέψεις σε Τρίκαλα και Καρδίτσα για τις αποκαταστάσεις από την πλημμύρα


Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατικής αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, πραγματοποίησε εχθές, Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, επισκέψεις στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, στο πλαίσιο της συνεργασίας επί του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τα πρωτόγνωρα και ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο του Δήμου Τρικκαίων, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης, κ.Νίκο Σακκά, Αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάλυση των αναγκώντου δήμου ως προς την αποκατάσταση ζημιών, δίνονταςέμφαση στις ενέργειες και τα έργα που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία,  με την επιχορήγηση να φτάνει τα 3,2 εκατ. ευρώπρος τις πληγείσες περιοχές. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο γραφείο ενημέρωσης της ΓΔΑΕΦΚ που στεγάζεται στο κτίριο του Δημαρχείου και να συναντήσει στελέχη του Δήμου που έχουν επανδρώσει, για την τρέχουσα περίοδο των εορτών, στο πλαίσιο της υποδειγματικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με τον Δήμο, αλλά και να συνομιλήσει με πολίτες που βρίσκονταν στον χώρο για να ενημερωθούν για τις διαδικασίες που προβλέπονται και να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.

Στην συνέχεια, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου, κ. Γιάννη Κουτσονάσιου, επισκέφτηκετα γραφεία τηςΔΕΕΠτης Νέας Δημοκρατίας του νομού Τρικάλων, όπου μαζί με τον βουλευτή και Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα, τον βουλευτή, κ. Αθανάσιο Λιούτα, και την βουλευτή, κα Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και πολλά στελέχη της παράταξης είχαν μία γόνιμη συζήτηση. Κατά την συνάντηση εξετάστηκαν τρέχοντα ζητήματα της τοπικής κοινωνίαςτα οποία προέκυψαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νομό, ενώ για ακόμη μια φορά, ξεχωρίζει η καθημερινή και αδιάλειπτη παρουσία της Κυβέρνησης και των μελών της, που ενωμένοι προς τον κοινό στόχο της αποκατάστασης και της στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας βρίσκονται σε κάθε άκρη της Θεσσαλίας.

Οι επισκέψεις του Υφυπουργού στην πόλη των Τρικάλων ολοκληρώθηκαν με  σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Τρικάλων, μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον Πρόεδρο και στελέχη του Επιμελητηρίου. Το θέμα της συζήτησής τους επικεντρώθηκε στην πορεία υλοποίησης του σχήματος της κρατικής αρωγής για την στήριξη των πλημμυροπαθών επιχειρήσεων,που επλήγησαν άμεσα αλλά και έμμεσα σε ορισμένες περιοχές των Τρικάλων, με την εξαιρετική συνεργασία να συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα για την ανάκαμψη των τοπικών επιχειρήσεων.

Με αφορμή τη επίσκεψη στα Τρίκαλα, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «κατά την επίσκεψη στα Τρίκαλα είχαμε την ευκαιρία, αφενός, να επικεντρωθούμε στο έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα, και, αφετέρου, να εστιάσουμε και στα επόμενα βήματα του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί ενισχύσεις πρώτης αρωγής ύψους 25 εκατ. ευρώ προς 6.376 πλημμυροπαθείς του νομού Τρικάλων, είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, όσον αφορά τις επιχειρήσεις, έχει καταβληθεί ήδη, ως προκαταβολή και σε συνέχεια της πρώτης αρωγής, το ήμισυ της επιχορήγησης προς 236 πληγείσες επιχειρήσεις των Τρικάλων και οι καταβολές αυτές θα συνεχίζονται ανάλογα με τη ροή των στοιχείων από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με τους οποίους έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Πέραν από τις ενισχύσεις για τη στήριξη των πλημμυροπαθών, με αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής έχουν εγκριθεί πιστώσεις ύψους 14,2 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους των Τρικάλων. Ειδικότερα, κοντά στα 5 εκατ. ευρώ είναι οι εγκρίσεις προς το Δήμο Φαρκαδόνας, 3,5 εκατ. ευρώ προς το Δήμο Πύλης, 3,2 εκατ. ευρώ προς το Δήμο Τρικκαίων και 2,5 εκατ. ευρώ προς το Δήμο Μετεώρων, ενώ υπάρχει σημαντικό ύψος πόρων προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την περιοχή των Τρικάλων. Τέλος, πρέπει να σημειώσω ότι με το Δήμο Τρικκαίων είχαμε μέχρι τώρα και θα συνεχίζουμε να έχουμε μια υποδειγματική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ των οποίων και στο σκέλος της προσωρινής φιλοξενίας, όπου έχει έγκαιρα προχωρήσει η εγκατάσταση οικίσκων στα Μεγάλα Καλύβια».

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε την Καρδίτσα, όπου είχε σύσκεψη εργασίας με ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας – με τη διοργάνωση της συνάντησης από τον πάντα φιλόξενο ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Ήταν ακόμα μια γόνιμη συνάντηση εργασίας, με στόχο την αποκατάσταση και την επίτευξη της παραγωγικής κανονικότητας στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρικκαίων από τη νέα χρονιά
Επόμενο άρθρο ΔΕΥΑΤ: Με 500.000€ νέο αντιπλημμυρικό στην Μπάρα