Ειδήσεις

Χρ. Σιμορέλης : Υπερψήφιση της απλής αναλογικής από την Ελληνική Βουλή


Την περασμένη Πέμπτη ψηφίστηκε στην ελληνική βουλή το νομοσχέδιο για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων και τη διεύρυνση του δικαιώματος του εκλέγειν. Είναι γνωστό ότι στην χώρα μας εφαρμόστηκαν κατά το παρελθόν εκλογικά συστήματα αλλοίωσης της λαϊκή βούλησης για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Τα συστήματα έδιναν προνόμια στο πρώτο κόμμα, χειραγωγώντας τη λαϊκή επιλογή. Η αναντιστοιχία της εκλογικής δύναμης και της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης υπήρξε καταφανής, με στόχο τη δημιουργία αυτοδύναμων ισχυρών κυβερνήσεων. Μάλιστα, όταν τα νούμερα δεν έβγαιναν, ο εκφοβισμός του λαού με ακυβερνησία διαμόρφωνε το επιθυμητό αποτέλεσμα.Το σύστημα αυτό δοκιμάστηκε και προφανώς απέτυχε. Πολλές Κυβερνήσεις κατά το παρελθόν χρησιμοποίησαν επικοινωνιακά και μικροκομματικά αυτό το αίτημα, χωρίς πότε να θεσμοθετήσουν την απλή αναλογική, αλλά φέρνοντας κάθε φορά εκλογικούς νόμους εκτρώματα που τους εξυπηρετούσαν τη συγκεκριμένη στιγμή.

Η απλή αναλογική αποτέλεσε αίτημα των αγώνων της Αριστεράς από πολύ παλιά, σε μια διαρκή προσπάθεια για περισσότερη δημοκρατία και για αυθεντική εκπροσώπηση της λαϊκής βούλησης στο Κοινοβούλιο. Τρία χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές, πριν ολοκληρωθεί καν ο πρώτος χρόνος της διακυβέρνησης της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ, επιλέξαμε να νομοθετήσουμε προς έναν αναλογικότερο σύστημα τιμώντας αυτό που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό.

Δεν κοιτάμε το κομματικό μας συμφέρον, αναζητώντας τηνξεπερασμένη λογική της ισχυρής μονοκομματικής κυβέρνησης του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού, αλλά πιστεύουμε ότι μέσα από ευρύτερες προγραμματικές συναινέσεις και περισσότερη δημοκρατία θα θεραπεύσουμε το πληγωμένο πολιτικό σύστημα και θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε αυτό. Να σημειώσω λοιπόν ότι τομπονους εδρών, που πολλοί ευαγγελίζονταν την κατάργηση του κατά το παρελθόν, αλλά το μόνο που είδαμε είναι να αυξάνεται αντί να μειώνεται, καταργείται και είναι μια προοδευτική τομή στο εκλογικό σύστημα.

Επιπλέον, δίνεται λόγος στην νέα γενιά. Οι συμπολίτες μας στην ηλικία των 17, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όπως είναι η κατευθυντήρια ευρωπαϊκή οδηγία, μπορούν να ψηφίζουν και να έχουν λόγο για το μέλλον τους. Σε αυτή την προσπάθεια η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται απέναντι και δεν διστάζει να προσβάλει ολόκληρη την νέα γενιά, κρατώντας αρνητική στάση, παρόλο που αυτό αποτελεί όχι μόνο κατευθυντήρια γραμμή του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και θέση της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την οποία έχουν ψηφίσει και Ευρωβουλευτές της. Μάλιστα ακούστηκε από κάποιο εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κομματοποιεί τα σχολεία. Τέτοιου είδους θλιβερή αντιπολίτευση προσβάλει κοινωνικές ομάδες και δείχνει μία πάγια αντίληψή που καλλιέργησαν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα. Όποιος ασχολείται με κοινά και διαμορφώνει πολιτική άποψη έχει κάποιο μικροκομματικό προσωπικό συμφέρον. Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Δυστυχώς με τέτοιες μεθόδους ώθησαν μεγάλη μερίδα των νέων ανθρώπων στην αποπολιτικοποίηση και την αποχή.

Ψηφίστηκε το όριο εισόδου στη Βουλή στο 3%. Η αντιστοίχιση σε απόλυτο αριθμό των ποσοστών του 1 και 2% προσεγγίζει τους  100.000 ψηφοφόρους, που δεν αποτελεί ικανήοντότητά να παρεμβεί ουσιαστικά στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας, αποδυναμώνει τάσεις συγγενών πολιτικών φορέων να συνεργαστούν και δίνει χώρο για τη δημιουργία συντεχνιακών και προσωποπαγών φορέων. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό το όριο και δεν θεωρώ ότι η μείωση του είναι κάτι πιο δημοκρατικό που θα ωφελήσει αυτό το τόπο.

Η πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο θα οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό των θεσμών και την ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης. Αποτελεί πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Παρόλα αυτά κάποιοι φαίνεται να το ξέχασαν στην πορεία.Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έκαναν μία ξεκάθαρη επιλογή. Προτίμησαν να παίξουν το ρόλο συμπληρώματος της δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη και να απαρνηθούν προτάσεις που έκαναν και οι ίδιοι παλαιότερα, παρά να παίξουν ένα βαρύνοντα, ρυθμιστικό ρόλο στην ιστορική στιγμή που για πρώτη φοράκυβέρνηση νομοθετεί την απλή αναλογική. Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει.

Κάθε πολιτικό κόμμα που επικαλείται την εμβάθυνση της δημοκρατίας και κάθε βουλευτής που διατείνεται ότι εμπιστεύεται τη βούληση των πολιτών όφειλε να το αποδείξει έμπρακτα, στηρίζοντας την απλή αναλογική.Η πρόταση αυτή θα οδηγήσει σε ευρύτερες πολιτικές συγκλήσεις που τις έχει ανάγκη ο τόπος μας. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι οι «ισχυρές» μονοκομματικές Κυβερνήσεις που προέκυπταν από πλειοψηφικά συστήματα, έθρεψαν τη διαπλοκή και  έφεραν τη χώρα σε χρεωκοπία.

 

 Σιμορέλης Χρήστος

Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Προηγούμενο άρθρο Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τρικάλων για το Κυπριακό
Επόμενο άρθρο Συνάντηση της ΛΑ.Ε. Τρικάλων με εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ