ΧΡ. ΛΑΠΠΑΣ: 25 ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑ 1000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ


Στις θετικές προεκτάσεις που θα έχει στην τοπική κοινωνία η εφαρμογή του προγράμματος «HELIOS» αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας.

Σημαντικό

Το πρόγραμμα «HELIOS», ανέφερε χθες ο κ. Λάππας είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα πάνω στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά. Όπου η παραγωγή του ρεύματος θα γίνει σε διασύνδεση με το Ευρωπαϊκό Κύκλωμα Διανομής Ενέργειας, προσθέτοντας:

«Εμείς φιλοδοξούμε και έχουμε εκδηλώσει το ενδιαφέρον μας ότι μπορούμε να διαθέσουμε 2.000 περίπου στρέμματα για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάρκα. Αν υλοποιηθεί αυτό που εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υλοποιηθεί θα δώσει μια σημαντική απασχόληση στην περιοχή και θα δημιουργήσει νέες και μόνιμες θέσεις απασχόλησης και πιστεύω τα πράγματα να ξεκινήσουν κάποτε να υλοποιούνται και στο νομό μας με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα υπάρχουν. Υπάρχει μια εκτίμηση ότι πέρα από τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος θα δημιουργηθούν 25 περίπου θέσεις μόνιμης εργασίας ανά 1000 στρέμματα εκτός του μεγάλου αριθμού εργαζομένων που θα απασχοληθούν κατά το χρόνο της εγκατάστασής τους».

Εταιρείες

Όσον αφορά τις εταιρίες ο ίδιος σημείωσε πως τον έχουν επισκεφθεί μεγάλες και σημαντικές εταιρίες του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, διευκρινίζοντας:

«Ας ελπίσουμε ότι το αμέσως χρονικό διάστημα μετά και την ψήφιση του Νομοσχεδίου στη Βουλή που προβλέπει πολύ σύντομες διαδικασίες εξπρές αρχίζει επιτέλους κάτι να κινείται στον τόπο μας.

Θα δημιουργηθεί δηλαδή από το υπουργείο μια μεγάλη ανώνυμη εταιρία στην Αθήνα και αυτή θα μπορεί να φτιάχνει κατά τόπους μικρότερες εταιρίες κατά Περιφέρεια κατά πάσα πιθανότητα και εμείς ως Δήμοι θα μπορούμε να τους παραχωρούμε αυτές τις εκτάσεις κατά χρήση».

Το Υπουργείο

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση εταιρίας η οποία θα αποτελέσει τον φορέα υλοποίησης του Προγράμματος ΗΛΙΟΣ. Πρόκειται για ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και το διακριτικό τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.» λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος, κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, και εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όσον αφορά την αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού,  θεσπίζεται, όπως έχει ανακοινωθεί από την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, τόσο η δυνατότητα παραχώρησης κατά χρήση στην Εταιρεία ακινήτων του Δημοσίου, όσο και η παραχώρηση κατά χρήση, καθώς και η απευθείας εκμίσθωση, στην Εταιρεία ακινήτων που ανήκουν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή ΟΤΑ Α’ ή Β’ βαθμού  για την υλοποίηση του Προγράμματος ΗΛΙΟΣ και ειδικότερα για την εγκατάσταση, λειτουργία και σύνδεση με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των σταθμών παραγωγής ηλιακής ενέργειας και των συναφών τεχνικών έργων. Στις ρυθμίσεις του προτεινομένου τρίτου άρθρου εξειδικεύονται ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους της προβλεπόμενης παραχώρησης, καθώς και θέματα που αφορούν στην επίλυση και διευθέτηση πιθανών περιπτώσεων παράνομης διακατοχής επί των ως άνω ακινήτων, καθώς και ενδεχόμενης απαλλοτρίωσης τυχόν εμπραγμάτων δικαιωμάτων τρίτων.

 

Του Αποστόλη Ζώη

Προηγούμενο άρθρο Εκδρομή στο Καϊμάκτσαλαν
Επόμενο άρθρο Προβολή του ντοκιμαντέρ "Το Χρήμα ως Χρέος" στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι RossoNero