Ειδήσεις

Φυσικό λίπασμα στις αυλές τρικαλινών σχολείων!


Μια διαδικασία της φύσης, που τόσο λείπει και τόσο απαραίτητη είναι, πλέον εφαρμόζεται στα Τρίκαλα, από τον Δήμο και την ΠΑΔΥΘ ΑΕ. Η εταιρεία (διαδημοτική της δυτικής Θεσσαλίας για απορρίμματα και ανακύκλωση) υλοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της κομποστοποίησης. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, προάγγελος της εφαρμογής της οικιακής κομποστοποίησης, όπως προβλέπεται από το Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας). Οπότε,. Η ΠΑΔΥΘ και ο Δήμος Τρικκαίων ξεκίνησαν τη διαδικασία εμφύσησης της περιβαλλοντικής αυτής συνείδησης και προσπάθειας, στους ίδιους τους μαθητές. Οι διευθυντές 20 σχολείων (πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση και σήμερα το πρωί (Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016) παραβρέθηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Ο πρόεδρος της ΠΑΔΥθ κ. Πλιάσας, ο μηχανικός κ. Παγανός και στελέχη της εταιρείας, παρουσίασαν τα οφέλη της ενέργειας που αποτελεί πάγια πρακτική της φύσης. Απάντησαν σε ερωτήσεις και εξήγησαν δεδομένα, επιλύοντας απορίες των διευθυντών. Οι κάδοι – τέσσερις διαφορετικοί τύποι – παραδόθηκαν στα σχολεία και ανά 15μερο, τα στελέχη της εταιρίας θα επισκέπτονται τα σχολεία, για να προωθείται η οικολογική αυτή κίνηση. Ο  αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Βασταρουχας επεσήμανε τα οφέλη από την προσπάθεια του Δήμου, ενώ παρέστησαν, οι αντιδήαμρχοι Παιδείας κ. Εφη Λεβέντη, Καθημερινότητας κ. Γούλας, στελέχη της Δ/νσης Καθαριότητας και της Δ/νσης Παιδείας.

Τι είναι κομποστοποίηση 

Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία απόβλητα τροφών και τροφίμων (φρούτα, λαχανικά κλπ) και τα απόβλητα κήπου (φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ).

Στους κάδους θα μπορούν να τοποθετούνται υλικά όπως:

Υπολείμματα λαχανικών ωμά ή βρασμένα όχι όμως μαγειρεμένα που προκύπτουν κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως κοτσάνια, φύλλα, ξύσματα, φλούδες, ρίζες, υπολείμματα φρούτων, όπως φλούδες, υπόλοιπα σάρκας καρπού με τα κουκούτσια και κοτσάνια καθώς επίσης υπολείμματα καφέ, υπολείμματα παρασκευής αφεψημάτων και τα έτοιμα φακελάκια μιας χρήσης, φίλτρα καφετιέρας, αλεύρι, ρύζι, δημητριακά, αυγά (το τσόφλι θρυμματισμένο),ξηροί καρποί και το περίβλημα αυτών, ελαιοπυρήνας (κουκούτσι ελιάς), υπολείμματα  κηποτεχνίας (φρεσκοκομμένα φύλλα, κομμένο γκαζόν), άχυρο, υπολείμματα επεξεργασίας φυσικού ξύλου (πριονίδι, ροκανίδι), στάχτη καυσόξυλων.

Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω υλικά το 70% περίπου των οικιακών αποβλήτων (κουζίνας και κήπου) μπορούν να εισέλθουν στη διαδικασία της κομποστοποίησης και να μην ακολουθήσουν το δρόμο προς τους κάδους αστικών αποβλήτων.

Οφέλη

Για το περιβάλλον

  • Οι θρεπτικές ουσίες που περιέχουν τα οργανικά απόβλητα. Οι οποίες «αφαιρέθηκαν» από τη Γη, επιστρέφουν στη Γη, για να παράξουν νέα προϊόντα, λειτουργώντας έναν αέναο κύκλο παραγωγής – κατανάλωσης.
  • Χρησιμοποιούνται λιγότερες τεχνητές χημικές ενώσεις, μειώνεται η ποσότητα των τεχνητών λιπασμάτων.

Για τον Δήμο

  • Ο Δήμος μειώνει το κόστος αποκομιδής και μεταφοράς και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
  • Μειώνεται η ποσότητα απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ με συνέπεια την αύξηση του μέσου χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ, που μεταφράζεται σε μείωση του κόστους δημιουργίας νέου χώρου διάθεσης των απορριμμάτων.

Για τον πολίτη

  • Το νοικοκυριό φτιάχνοντας το δικό του κομπόστ, βελτιώνει την ποιότητα του χώματος του κήπου του με υλικό προερχόμενο απευθείας από τη φύση και πλήρως ελεγχόμενο.
  • Εξοικονομεί χρήματα μην αγοράζοντας φυτόχωμα ή λίπασμα.
  • Δεν χρησιμοποιεί χημικά παρασκευάσματα τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επέστρεφαν στο πιάτο ή το ποτήρι του.

 

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Προηγούμενο άρθρο Συγκεντρώνουμε παιχνίδια και γλυκίσματα για τα προσφυγόπουλα
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση για τη Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων