Ειδήσεις

Φτώχεια και ανεργία ταλανίζουν τους Θεσσαλούς


Φτώχεια, ανεργία και ανασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα ικανοποίηση για τη ζωή και ελπίδα για το αύριο, εκφράζουν οι Θεσσαλοί πολίτες, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκοπική έρευνα της “Καπα Research”.

Η έρευνα αφορά σε κεντρικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα – όπως ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, το κράτος και η αγορά, η βία, οι μετανάστες, οι οικονομικά αδύναμοι, το εκλογικό σύστημα κ.ά. – αλλά και η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες σε θεσμούς της Πολιτείας όπως ο Στρατός και η Αστυνομία, η Αυτοδιοίκηση, η Δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης, τα e-κοινωνικά δίκτυα, οι δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμοί, η Βουλή, τα κόμματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.ά.

Στα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας συμπεριλαμβάνεται και η αξιολόγηση αιρετών, όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, για τον οποίο εκφράζονται θετικά και μάλλον θετικά πάνω από 6 στους 10 Θεσσαλούς.

(Αντίστοιχα, εντυπωσιακά – θετικά και αρνητικά – ευρήματα καταγράφονται και για τους δημάρχους των 4 θεσσαλικών πρωτευουσών (Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Καρδίτσα) μαζί με τις απαντήσεις για την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, την πορεία της οικονομίας, τον διεθνή προσανατολισμό και τους συμμάχους της χώρας, εκτιμήσεις για το μέλλον της, και φυσικά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, την πρόθεση ψήφου κ.ά., τα οποία θα δημοσιευτούν στο αυριανό φύλλο της “Ε”.)

Τοπική θεματολογία

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα βασικά σημεία της έρευνας που αφορούν στην τοπική θεματολογία της για τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με αυτήν, και απαντώντας στο ερώτημα εάν και κατά πόσο οι Θεσσαλοί πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στον τόπο που ζουν, πάνω απ’ τους μισούς (ποσοστό 55,5%) απαντούν ότι είναι “πολύ και αρκετά”, ενώ “λίγο και καθόλου” δηλώνει το 43,5%. Στην ερώτηση ποια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθετε τον τελευταίο καιρό, το 40,5% απαντά “ανασφάλεια”, το 32% «θυμός», ενώ το 13% εκφράζει «ελπίδα» και το 3,5% «ικανοποίηση». «Φόβο» εκφράζει το 3% και «σιγουριά» το 1%.

Τα σημαντικότερα προβλήματα

Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής και σε ποιους τομείς εντοπίζονται, οι απαντήσεις μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενες, καθώς (παρά τα θετικά βήματα που γίνονται σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο) επιβεβαιώνουν το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας για το αύριο. Ως κυρίαρχα προβλήματα θεωρούνται η ανεργία (ποσοστό 64%), η ανεργία – φτώχεια (47,5%), δομείς υγείας – νοσοκομεία (38%), διαφθορά στη δημόσια ζωή (28%) και ακολουθούν εγκληματικότητα (11%), οδικό δίκτυο (10%), καθαριότητα (9,5%), δομές εκπαίδευσης – σχολείο – Πανεπιστήμιο (9%), Περιβάλλον (8,5%), προσφυγικό – μετανάστευση (6,5%), αγορά – εμπορικό κέντρο (6%), κυκλοφοριακό (5%), ύδρευση – αποχέτευση (4%), αθλητικές εγκαταστάσεις (4%), χώροι αναψυχής (3%), συγκοινωνίες (2,5%), ενώ ποσοστό 4% δηλώνει ότι “η περιοχή μου δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα”.

Για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Ικανοποιημένοι φαίνεται να είναι οι Θεσσαλοί από το έργο του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, καθώς ποσοστό 61,5% εκφράζεται θετικά (24,5% θετικά και 37% μάλλον θετικά) απαντώντας στο σχετικό ερώτημα. Μάλλον αρνητική γνώμη διατυπώνει το 16,5% και αρνητική το 13% των ερωτηθέντων, ενώ ποσοστό 9% απαντά ότι δεν γνωρίζει. Στην ερώτηση “αν θα επιθυμούσατε να επανεκλεγεί στις επόμενες περιφερειακές εκλογές”, το 52,5% απαντά ναι – μάλλον ναι (ναι 27,5%, μάλλον ναι 25%) και το 36% απαντά όχι – μάλλον όχι (όχι 21% και μάλλον όχι 15%). Ποσοστό 11,5% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει – δεν απαντά.

Κεντρικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα

Πολλές ερμηνείες επιδέχονται οι απαντήσεις για κεντρικά κοινωνικά και πολιτικά θέματα, κυρίως για το ιδεολογικό υπόβαθρο και τις διεργασίες που (δείχνουν ότι) συντελούνται στο κοινωνικό σώμα τα τελευταία χρόνια. Ετσι, ως φυσιολογικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν απαντήσεις των ερωτωμένων για το αν είναι υπέρ ή κατά της ελεύθερης αγοράς (72,5% υπέρ), της βίας και τρομοκρατίας (68% και 76% αντίστοιχα κατά) της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας (68% υπέρ), της αναξιοκρατίας (70,5% κατά) κ.ά.

Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις για το μέγεθος και τον ρόλο του κράτους έναντι των οικονομικά αδύναμων. Ποσοστό 44,5% πιστεύει ότι πρέπει να τους βοηθήσει περισσότερο «ακόμη και αν μεγαλώσει το Δημόσιο», ενώ 43,5% πιστεύει ότι αυτό το διάστημα δεν αντέχει να κάνει κάτι περισσότερο. Ποσοστό 78% πάντως θεωρεί ότι οι φτωχότεροι άνθρωποι ζουν πολύ δύσκολα επειδή δεν επαρκούν τα κρατικά επιδόματα.

Υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων τάσσονται 46,5%, ενώ 56% θεωρεί ότι η παρουσία μεταναστών ζημιώνει γενικά τη χώρα. Οσον αφορά στη συμμετοχή στις εκλογές, το 57,5% πιστεύει ότι η ψήφος του «μετρά» και το 41,5% ότι δεν επηρεάζει την πολιτική των κυβερνήσεων.

Ευρήματα που ξαφνιάζουν

Η δημοσκόπηση όμως έχει και στοιχεία που ξαφνιάζουν, ή εν πάση περιπτώσει, δείχνουν «υπόγειες ανατροπές», που μάλλον δεν είναι άσχετες με ένα γενικότερο κλίμα προσαρμογής, εκσυγχρονισμού και ανανέωσης της κοινωνικής και πολιτικής ζωής που όλο και περισσότερο γίνεται ορατό τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο τα χρόνια της κρίσης, αλλά όλα τα χρόνια του – έστω βίαιου και μετ’ εμποδίων πολλών- «εξευρωπαϊσμού» μέσω Θεσμών, δανειστών και άλλων παραγόντων… Ετσι, απόψεις για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας φαίνονται να ενισχύονται (υπέρ 63%), για το αν η ομοφυλοφιλία πρέπει να είναι ανεκτή από την κοινωνία (58,5% υπέρ, 34,5% κατά), το αν είναι απαραίτητο να πιστεύει κανείς στον Θεό (44,5% υπέρ, 52,5% κατά), ενώ υπέρ του γάμου μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου τάσσεται ποσοστό 29% (κατά 57%). Στα αξιοσημείωτα ευρήματα και η άποψη υπέρ της απλής αναλογικής και των κυβερνήσεων συνεργασίας (49,5%) έναντι 39.5% εκείνων που τάσσονται υπέρ της ενισχυμένης γιατί «δίνει πιο σταθερές κυβερνήσεις».

Τέλος, άκρως ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα που αφορούν στην εμπιστοσύνη των πολιτών της Θεσσαλίας σε θεσμούς της Πολιτείας. Μακράν των υπολοίπων οι πολίτες εμπιστεύονται Στρατό, αστυνομία και ιδιωτικές επιχειρήσεις (58,5%, 49% και 48,5% αντίστοιχα) και ακολουθούν Εκκλησία 33,5%, Τοπική Αυτοδιοίκηση 32%, Δικαιοσύνη 31,5%. Κυβέρνηση, Βουλή, Μέσα Ενημέρωσης, κόμματα εμπιστεύεται «πολύ και αρκετά» 12,5%, 12%, 6,5% και 6% αντίστοιχα, ενώ ουραγός στις προτιμήσεις βρίσκονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με 4%.

eleftheria.gr

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο του Δ. Πύλης
Επόμενο άρθρο ΕΝΚΑ: Ασφαλή παιχνίδια για χαρούμενες γιορτές