Τριήμερο εκδηλώσεων για το βιβλίο


Η 22α Απριλίου καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Αποφασίστηκε λοιπόν να γιορτάζει το παιδικό βιβλίο την ημέρα που γεννήθηκε ο πιο γνωστός και αγαπημένος παραμυθάς όλου του κόσμου ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

και

Η 23η  Απριλίου έχει καθιερωθεί από την Unesco  ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών δικαιωμάτων αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που “έφυγαν” την ίδια ημέρα από τη ζωή (23 Απριλίου 1696),  τους Μιγκέλ ντε Θερβάντες και Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Οι δύο αυτές ημερομηνίες αποτελούν ορόσημο για όλους όσους πιστεύουν στην αξία του βιβλίου αλλά και στο ότι αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Σε μια εποχή που οι αξίες αλλοιώνονται και νέες εξελίξεις προοιωνίζουν αλλαγές το  βιβλίο τρέφει το νου και την ψυχή και αποτελεί βάλσαμο στην έντονη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, κρατώντας του συντροφιά ως πιστός φίλος, ίσως ο μόνος από τον οποίο δεν κινδυνεύει να προδοθεί.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Καλαμπάκας μέσω της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου 23 Απριλίου διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τριήμερο εκδηλώσεων που σκοπό έχει να τιμήσει το βιβλίο αλλά και να τονίσει την αξία του και την σημαντικότητά του μέσα στο χρόνο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Στόχος μας η προώθηση του βιβλίου και η ένταξη του στην καθημερινότητα μας καθώς αυτό αποτελεί παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο και μέσο για να ταξιδεύει ο νους και η ψυχή.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας  κάνοντας ένα βήμα μπροστά και θέλοντας να ακολουθήσει την εποχή της βγαίνει από το πλαίσιο του παραδοσιακού της ρόλου επιθυμώντας μ’ αυτό τον τρόπο να φέρει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών σε επαφή με τους δημιουργούς βιβλίων δηλαδή τους συγγραφείς, να τοποθετήσει το βιβλίο στην θέση που του αρμόζει αλλά και να δώσει υγιή κίνητρα σε όλους να το συμπεριλάβουν στη ζωή τους. Έτσι συμβάλλουμε στην κατάκτηση της πολυπόθητης σε όλους μας γνώσης και προσθέτουμε ακόμα ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της «σοφίας» σε μια εποχή που έχει απαιτήσεις.

Σκοπός μας να συμβάλλουμε ενεργά στον Πολιτισμό του τόπου μέσω του βιβλίου και της Βιβλιοθήκης.

Το Τριήμερο θα περιλαμβάνει:

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 και ώρα 10:00π.μ

Με συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων αλλά και των  Νηπιαγωγείων της πόλης μας θα παρουσιαστεί από τους μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου το παραμύθι της Θεοδώρας Μητσιάδου «Η Λεβεντιά είναι στην καρδιά».

Σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο στη σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου όπου θα κυριαρχεί το χρώμα, η μουσική και οι εικόνες τα παιδιά μέχρι και 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αφήγηση ενός παραμυθιού από την ίδια τη συγγραφέα. Έτσι τους περνάμε με όμορφο τρόπο την αξία του βιβλίου και ενισχύουμε την αγάπη τους για το διάβασμα μέσα από μια ευχάριστη για όλα τα παιδιά συνήθεια το παραμύθι. 

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010 και ώρα 7:00 μ.μ

Η ενότητα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Ταξιδεύοντας μ’ ένα βιβλίο» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός θα παρουσιάσουν τα βιβλία της

Νοέλ Μπάξερ

«Από δρυ παλιά κι από πέτρα» και  «Τη νύχτα που γύρισε ο χρόνος».

Η  συγγραφέας θα είναι κοντά στους αναγνώστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας. Η επαφή των αναγνωστών μ’ έναν από τους αγαπημένους του συγγραφείς τονώνει την αγάπη τόσο για το διάβασμα όσο και για το βιβλίο.

Σάββατο, 24 Απριλίου 2010 και ώρα 7:00 μ.μ

Το Τριήμερο θα κλείσει με μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα « Ιστορία-προσφορά του βιβλίου» με ομιλητή τον Γιώργο Γιαννάκο, Καθηγητή-Φιλόλογο.

Μιλάμε για το βιβλίο και αναδεικνύουμε την αξία του. Παρέχουμε στο κοινό πληροφορίες από τον πάπυρο έως το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Θα ακολουθήσει η Βράβευση των αναγνωστών μας για το 2009.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις του Τριημέρου στον Εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Καλαμπάκας θα υπάρχει ενδιαφέρουσα Έκθεση με βιβλία του προηγούμενου αιώνα, τυπογραφικά μηχανήματα κ.α.

Προηγούμενο άρθρο Στη Σλοβενία η βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ