Ειδήσεις

Το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού


Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, μετά τη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη συνδιάσκεψη σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας στις 22 Δεκεμβρίου του 1992.
Αν και για τους περισσότερους κατοίκους του πλανήτη μας το νερό θεωρείται ένα αγαθό αυτονόητο, ανεξάντλητο, προσιτό κάθε στιγμή που το χρειάζονται, το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 43% δεν διαθέτει υποδομές υγιεινής. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που έχουν σχέση με την έλλειψη και την ποιότητα του νερού.
Στη χώρα μας η εικόνα είναι σίγουρα καλύτερη, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης. «Το νερό είναι πηγή ζωής, δεν είναι εμπόρευμα»: αυτό ήταν το βασικό σύνθημα στις κινητοποιήσεις που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την τελευταία διετία ώστε να μην παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του νερού σε ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάστασης και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αποτελεί πηγή κέρδους.
Χρειάζεται λοιπόν να γίνουν πολλά για την προστασία και τη σωστή διαχείρισή του, αφού το νερό θεωρείται το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό για τη συντήρηση της ζωής στον πλανήτη μας.
Ένα απλό πρώτο βήμα είναι να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι νοοτροπία και να αντιμετωπίσουμε όλοι το νερό ως είδος σε ανεπάρκεια, φροντίζοντας να μπουν κανόνες για τη σωστή χρήση του, αρχίζοντας πρώτα από τα νοικοκυριά και την εξοικονόμηση νερού στις καθημερινές μας ανάγκες και δραστηριότητες.
Ετσι, εμείς οι μαθητές της βιωματικής δράσης με τίτλο «Νερό και Αειφορία», της Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων προτρέπουμε τους συμπολίτες μας Τρικαλινούς αλλά και γενικότερα όσους διαβάζουν αυτή την ανάρτησή μας να κάνουν πράξη το παρακάτω μας σύνθημα:

“ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙ ΑΥΡΙΟ!”

Προηγούμενο άρθρο Στον 9ο ημιμαραθώνιο το κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Πρότυπου Λυκείου Βαρβακείου Σχολής στο Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο