Ειδήσεις

Το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας στη Θεσσαλία


Το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας», ένα από τα πρωτοποριακά σχήματα μαθητείας ενηλίκων σε όλη την Ευρώπη, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο αξιοποιεί τις υπάρχουσες επαγγελματικές γνώσεις-δεξιότητες-ικανότητες των απόφοιτων ΕΠΑΛ και συντελεί στην ομαλή ένταξη των νέων στην ενεργό επαγγελματική ζωή. Αποτελεί μια μαθησιακή διαδρομή που συνδυάζει την εκπαίδευση σε χώρο εργασίας και σε εκπαιδευτική δομή, παρέχοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Συμβάλλει στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας των νέων που επέλεξαν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και στην ενίσχυση των ευκαιριών για την αποτελεσματική ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» απόφοιτων ΕΠΑΛ εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας, του ΥΠΑΙΘ.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι απόφοιτοι αποκτούν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, έπειτα από εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Στην ΠΔΕ Θεσσαλίας η συμμετοχή των αποφοίτων ΕΠΑΛ στην εφαρμογή του προγράμματος του Μεταλυκειακού Έτους- Τάξη Μαθητείας Ζ΄ Φάσης το σχολικό έτος 2022-23 ήταν αυξημένη.

Συνολικά στη Θεσσαλία τοποθετήθηκαν σε θέσεις Μαθητείας 514 μαθητευόμενοι.

Συγκεκριμένα, στα 20 ΕΠΑΛ της ΠΔΕ Θεσσαλίας που υλοποιούν το πρόγραμμα, δημιουργήθηκαν και λειτουργούν 60 τμήματα – 19 ειδικοτήτων.

Στην επιτυχή υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους – τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ ιδιαίτερη είναι η συμβολή των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων που διέθεσαν θέσεις μαθητείας.

Τους ευχαριστούμε θερμά, με την προσδοκία να συνεχιστεί η θετική τους ανταπόκριση και για την επόμενη Η΄ Φάση μαθητείας περιόδου 2023-24. Επίσης ευχαριστούμε τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς που λειτουργούν τα τμήματα του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας» για την συνδρομή τους.

Για την περίοδο 2023-2024 το ΥΠΑΙΘ έχει ανακοινώσει πρόσκληση για τη διάθεση θέσεων Μαθητείας στο Μεταλυκειακό Έτος –Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ. Οι φορείς που θέλουν
να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να στηρίξουν το θεσμό επενδύοντας στην Επαγγελματική
Εκπαίδευση και Κατάρτιση των νέων, μπορούν να αναζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες στον
ιστότοπο του Πληροφοριακού συστήματος Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας στο σύνδεσμο
https://e-mathiteia.minedu.gov.gr

Οι καταληκτικές ημερομηνίες ηλεκτρονικής καταχώρισης για τις αποφάσεις των φορέων Δημοσίου Τομέα (κατόπιν παράτασης) είναι η Παρασκευή 30/06/2023 και ώρα 23:59 και των φορέων Ιδιωτικού Τομέα είναι η Κυριακή 03/09/2023 και ώρα 23:59″.

 

Προηγούμενο άρθρο Νέο Δ.Σ. και νέα Ε.Ε. της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης Βασίλης Τσιτσάνης
Επόμενο άρθρο Διημερίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου INVEST στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας