Ειδήσεις

Τιμήθηκαν από τον Δήμο Μετεώρων οι αγωνιστές της Μάχης της Μερίτσας


Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε η 81η επέτειος μνήμης της Μάχης της Μερίτσας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Μετεώρων το πρωί της Κυριακής στο χώρο του Μνημείου Ηρώων, που βρίσκεται στη θέση Βελίκα της Τοπικής Κοινότητας Οξύνειας, της Δημοτικής Ενότητας Χασίων. Κατά την εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητο. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί επισήμων και η ομιλία του Δημάρχου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Οξύνειας Μαρία Σιουπέρη η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και στη σπουδαιότητα της Μάχης της Μερίτσας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Μετεώρων κ. Λευτέρη Αβραμόπουλο, την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων κ. Χρύσα Ντιντή, την Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαρίνα Κοντοτόλη, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Οξύνειας κ. Βασίλη Μάνο και τον εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης κ. Ιωάννη Τασίκα.
Αναλυτικότερα στην ομιλία του ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος ανέφερε τα εξής:
«Αγαπητές συνδημότισσες,
Αγαπητοί συνδημότες,
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στο μνημείο της «Μάχης της Μερίτσας» για να τιμήσουμε την (81η) επέτειο ενός ιστορικού γεγονότος, ενός γεγονότος που αποτελεί παράδειγμα γνήσιας λαϊκής εξέγερσης με πολιτικό, συλλογικό και ενωτικό χαρακτήρα.
Αποτελεί ένα κορυφαίο κεφάλαιο της ιστορίας του τόπου μας. Ένα κορυφαίο κεφάλαιο της Εθνικής Αντίστασης που ανύψωσε το ηθικό του λαού τής κατεχόμενης πατρίδας. Μια μάχη που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία. Μια μάχη που αναδεικνύει το μεγαλείο του ελληνικού έθνους. Αναδεικνύει την αναλλοίωτη ανδρεία των Χασιωτών.
Χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη καθώς αυτή υψώνεται σαν ασπίδα προστασίας και μας διδάσκει ότι «εκείνοι που είναι καλά ενημερωμένοι για το παρελθόν, δεν πρόκειται να απελπιστούν για το παρόν».
Σήμερα, στεκόμαστε με υπερηφάνεια και δέος μπροστά στο μνημείο των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους και μας υπενθυμίζουν την αξία της μάχης και την υποχρέωση της θυσίας για την πατρίδα.
Από εδώ από τα ηρωικά χώματα των Χασίων, τον Φλεβάρη του ’43, μια χούφτα Χασιώτες πατριώτες, έστειλαν το μήνυμα της Αντίστασης και της Ελευθερίας.
Θα είμαστε πάντοτε υπερήφανοι για το μεγάλο επίτευγμα των προγόνων μας. Αυτή τη μεγάλη νικηφόρα μάχη, όχι μόνο οφείλουμε να τη θυμόμαστε αλλά είναι χρέος μας να την αναδείξουμε, να την φωτίσουμε, να τη συνδέσουμε με όλες εκείνες τις στιγμές της ιστορίας του τόπου μας που έκαναν τα βουνά μας φάρο ελευθερίας, ενότητας και ανθρωπιάς.
Ως νέα γενιά κοιτάμε μπροστά. Σχεδιάζουμε το μέλλον μας. Χτίζουμε τις ελπίδες μας, πάνω στις στέρεες βάσεις των αγώνων και των θυσιών των προγόνων μας. Αγώνες και θυσίες που μας δείχνουν το δρόμο για ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο αύριο».
 
Προηγούμενο άρθρο Εθιμοτυπική επίσκεψη των αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας στον Δήμαρχο Τρικκαίων
Επόμενο άρθρο Αυγενάκης στη Βουλή: Την Τετάρτη καταβάλλονται και οι τελευταίες προκαταβολές για Θεσσαλία