Τελικό ψήφισμα για ΤΡΑΙΝΟΣΕ


 Το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφασή του στην συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 31-08-2011 καταθέτει ψήφισμα με αίτημα την άμεση αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων και υπηρεσιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εκφράζει την πικρία, την ανησυχία, αλλά και την πλήρη αντίθεσή του, για το διπλό πλήγμα που η τοπική κοινωνία υφίσταται από την κατάργηση και μείωση δρομολογίων του ΟΣΕ, καθώς  και την αναθεώρηση του Οργανογράμματος, με την οποία καταργούνται υπηρεσίες σε περιφερειακούς σταθμούς.

Επισημαίνουμε ότι η εξυπηρέτηση των στόχων εξυγίανσης και εξορθολογισμού της λειτουργίας των Οργανισμών σας  δεν θα πρέπει να συνεπάγεται και τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχώρησε σε αναστολή των δρομολογίων INTERCITY από Βόλο απευθείας προς και από Αθήνα, και από Καλαμπάκα για Αθήνα (47/48), καθώς και των τοπικών δρομολογίων Λάρισας-Παλαιοφαρσάλου και Καλαμπάκας Παλαιοφαρσάλου, με αποτέλεσμα  τη σιδηροδρομική απομόνωση τόσο της Ανατολικής όσο και της Δυτικής Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη μείωση των δρομολογίων Λάρισας – Βόλου και η -σε πολλές περιπτώσεις- μη ανταπόκριση σύνδεσης με δρομολόγια Κορμού,  αποτελεί υποβάθμιση, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό για το δίπολο Βόλου – Λάρισας σε σημείο ακύρωσής του, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει τα σχέδια για την ηλεκτροκίνηση, η οποία αποτελεί καθολικό ζητούμενο. Πρόσφατα επίσης πληροφορηθήκαμε ότι είναι αμφίβολη η αναμενόμενη υλοποίηση του έργου  στα πλαίσια του προγράμματος JESSICA.

Ως αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας θεωρούμε το σιδηρόδρομο ζωτικής σημασίας για την Θεσσαλία και επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις την ανάγκη να είναι χαμηλές οι τιμές στα εισιτήρια, ώστε ο σιδηρόδρομος να είναι προσιτός στο ευρύ κοινό την ίδια χρονική στιγμή που το εισόδημα της μέσης οικογένειας βαίνει διαρκώς μειούμενο.

Μετά από όλα αυτά και μετά το εξαγγελθέν κλείσιμο σιδηροδρομικών σταθμών αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος για την εγκατάλειψη των ενδοπεριφερειακών σιδηροδρομικών γραμμών. Για αυτό και σας καλούμε να επανεξετάσετε και να αναθεωρήσετε τις αποφάσεις σας για κατάργηση των απευθείας δρομολογίων από Καλαμπάκα (47/48) και Βόλο για Αθήνα, καθώς και την κατάργηση και μείωση των ενδοπεριφερειακών δρομολογίων, καθώς και της Δ’ Επιθεώρησης και Δ’ Τμήματος Γραμμής.

Πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας πρέπει να εξυπηρετηθεί και με τις αντίστοιχες σιδηροδρομικές συνδέσεις. Ας ενισχύσουμε αυτό το δίκτυο, πέραν από τον Σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, τόσο σε επίπεδο επιβατικών, αλλά και εμπορευματικών μεταφορών, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά και βέβαια η εξυπηρέτηση των πολιτών εντός και εκτός Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Για το Περιφερειακό Συμβούλιο Λάρισας

Ο Πρόεδρος

Του Περιφερειακού Συμβουλίου

Χρήστος Β. Λιάπης

Προηγούμενο άρθρο Περτούλι: «Δεσποινίδες» …ετών 50 στο κυνήγι του «θησαυρού»
Επόμενο άρθρο Προβάλλεται στο Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο στο Μύλο Ματσόπουλου η ταινία «FROM PRADA TO NADA»