Ειδήσεις

Τα Τρίκαλα τίμησαν το άξιο τέκνο τους, Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, με το Χρυσό Μετάλλιο


Το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Τρικκαίων απένειμε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, στον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Σε ένδειξη της προσφοράς του σε παγκόσμιο επίπεδο στα θέματα της Πολιτικής Υγείας, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη γενικότερη συμμετοχή του σε ηγετικές θέσεις για τη βελτίωση των πολιτικών υγείας και των συνακόλουθων παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων είχε λάβει ομόφωνα τη σχετική απόφαση σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2021.
Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση – εισήγηση του τ. Δημάρχου Τρικκαίων και νυν Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, προς το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων.
Η πανηγυρική συνεδρίαση του Σώματος διεξήχθη την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, με Πρόεδρο τον κ. Γιώργο Παναγιώτου.

Παρέστη ο τρικαλινός Καθηγητής, ενώπιον του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, της αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρύσας Ντιντή, αντιδημάρχων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του πρ. Δημάρχου Τρικκαίων Χρήστου Λάππα, του τ. βουλευτή Τρικάλων Σάκη Παπαδόπουλου, των περιφερειακών συμβούλων κ. Σάκη Ξάφου και Ελισάβετ Χατζηγάκη και του αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Θαν. Φαλτάκα, παρουσία τρικαλινών πολιτών.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς εστίασε σε στο πλούσιο επιστημονικό βιογραφικό, στη σημαντική συνεισφορά του τρικαλινού γιατρού στην παγκόσμια ιατρική προσπάθεια για την Πολιτική της Υγείας και στην καταγωγή του.
Ως προς το βιογραφικό, ανέφερε εν τάχει και περιληπτικά πως, μετά την αποφοίτησή του από το 2ο Λύκειο Τρικάλων, συνέχισε ως
– Γιατρός από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και από εκεί, με λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, στο London School of Economics, στο Imperial College of London, αλλά και επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια στο Σικάγο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Κοπεγχάγη.
– Συν-Πρόεδρος της Επιτροπής για την παγκόσμια στρατηγική στη δημόσια υγεία, την καινοτομία και την πνευματική ιδιοκτησία, πρώτος διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics (LSE), ως τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της ίδιας Σχολής.
– Ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας
– Επιμελητής εκδόσεων του Cambridge University Press για τα Οικονομικά, τις Πολιτικές και τη Διοίκηση της Υγείας
– Αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Health Economics, Policy and Law,
– Σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ως προς τη συνεισφορά, ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε στο ότι συγκαταλέγεται στους παγκόσμιους τρικαλινούς «γιατί ακριβώς επηρέασε και επηρεάζει την πολιτική της υγείας διεθνώς και στη χώρα μας», καθώς «με την ακαδημαϊκή του καριέρα, συνεχίζει να προσφέρει για ένα επίπεδο πολιτικών υγείας που να βελτιώνει τη ζωή των πολιτών». Και συνέχισε: «Σε μια περίοδο αλλαγών, σε μια περίοδο ανησυχιών, όπως έδειξε ξεκάθαρα η πανδημία με τον Covid-19, χρειαζόμαστε την επιστήμη ως σύμβουλο, ως οδηγό και ως αποκούμπι. Αυτήν την επιστήμη, τις διδαχές και τις προτροπές της, τις συμβουλές και την ασφάλειά της, τιμά ο σημερινός τιμώμενος».
Ως προς την καταγωγή του κ. Μόσιαλου, ο Δήμαρχος Τρικκαίων επεσήμανε: «Η ευζωία και η υγεία, τα αγαθά για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, ιδεολογίας, αποτελούν χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας που προοδεύει, που στηρίζεται στους επιστήμονές της, που γνωρίζει ότι ο όρκος του Ιπποκράτη ξεκινά από τον θεό Ασκληπιό – από τον “τρικαλινό” θεό Ασκληπιό. Ο Ηλίας Μόσιαλος, σύγχρονος Ασκληπιάδης, συνέβαλε στο να σωθούν ζωές. Συνέβαλε στο να ληφθούν κρίσιμες και χρήσιμες αποφάσεις, όχι μόνο την περίοδο του κορωνοϊού, αλλά και σε περιόδους πιο ήπιες, πιο ήρεμες. Ανοιξε δρόμους και πρότεινε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας, ασφάλισης, κοινωνικών πολιτικών».

Προηγούμενο άρθρο Άνοιξη με τις 70 ανθισμένες κερασιές στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Πέτρος Κόκκαλης: Πρόβλεψη και προσεκτικός σχεδιασμός για τη θωράκιση της Θεσσαλίας