Τα εγκεφαλικά απειλούν τους καπνιστές


 Οι καπνιστές φαίνεται ότι έχουν ακόμη έναν καλό λόγο για να κόψουν το κάπνισμα, μια και είναι πάνω από τριπλάσιες οι πιθανότητες να υποστούν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που δεν καπνίζουν, ενώ παράλληλα θα αναγκαστούν να το αντιμετωπίσουν περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα από τους προαναφερθέντες!

Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερους από 950 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και διαπίστωσαν ότι περίπου 700 από αυτούς, ήταν καπνιστές, ενώ μόνο οι 250 δεν ήταν. Η μέση ηλικία των ασθενών που είχαν υποστεί ένα τέτοιο επεισόδιο, ήταν για τους μεν καπνιστές, περί τα 58 έτη, ενώ για τους μη καπνιστές, τα 67!

Δυστυχώς όμως, τα άσχημα νέα δε σταματάνε εδώ. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι, οι καπνιστές έχουν διπλάσιο κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από κάποιο θρόμβο αίματος, ο οποίος μπορεί να έχει αποσπαστεί από άλλο σημείο του αγγειακού συστήματος, ενώ πολύ χειρότερα, τετραπλασιάζονται οι πιθανότητες για εγκεφαλικό που προκαλείται από ρήξη αιμοφόρου αγγείου.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη, σε σειρά, αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, ενώ μπορούν να προκαλέσουν την μεγαλύτερη ανικανότητα από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Τέλος, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι άτομα που καπνίζουν και έχουν ήδη υποστεί κάποιο μικρό εγκεφαλικό -χαρακτηρισμένο ίσως ως ασήμαντο από τα ίδια- έχουν περισσότερες από 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν ένα μεγαλύτερο και πραγματικά ισχυρό επεισόδιο, ειδικά εάν συνεχίσουν το κάπνισμα.

Προηγούμενο άρθρο Μπαράζ πυρκαγιών στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ