Ειδήσεις

Τάσος Τσιαπλές: Όχι στις νέες περικοπές στις θεραπείες των ΑμεΑ


Τους τελευταίους μήνες, είναι σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος περικοπών στις θεραπείες των ΑμεΑ. Περικοπές που επιβεβαιώνουν ότι το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία, οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην υγεία, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ελάχιστο πακέτο παροχών για τους πιο εξαθλιωμένους στη λογική «κόστος- όφελος», για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Σήμερα σου λένε, έχεις παράλληλη στήριξη έστω και δύο ώρες την εβδομάδα, δεν χρειάζεσαι ειδικό παιδαγωγό. Αύριο θα σου πουν, έχεις λόγο, έργο, στο Ειδικό Σχολείο, δεν χρειάζεσαι ξεχωριστά θεραπείες από τον ΕΟΠΥΥ και ας είναι ένας λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, ψυχολόγος για 100 μαθητές.

Σα να μη φτάνουν όλα αυτά, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας υποβαθμίζονται συνεχώς. Προσωπικό εξαθλιωμένο, από τις ελλείψεις, την εντατικοποίηση, την υπερεφημέρευση, τμήματα που κλείνουν, -θες να κλείσεις ένα ραντεβού, πρέπει να περιμένεις μήνες, αν όχι χρόνο-,  πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου, αλλά πότε να τον δεις, από εφημερία σε εφημερία και αν μπορέσεις να τον δεις, τι να πρωτοπείς, όταν έξω από ιατρείο περιμένουν άλλοι 30-40; Σου ζητά εξετάσεις για να δει την κατάσταση σου εκείνη τη στιγμή αλλά για να μπορέσεις να τις ολοκληρώσεις μπορεί να περάσει και χρόνος. Εκτός κι αν πληρώσεις να πας στον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιωτικός τομέας, που γιγαντώνεται, που βγάζει δισεκατομμύρια, ποντάροντας στην αγωνία για τον άνθρωπο μας, στην ανασφάλεια μπροστά στην αρρώστια.

Πληρώσαμε την κρίση. Χάσαμε μαζικά συνανθρώπους μας στην πανδημία, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Χάνεται και σήμερα καθημερινά κόσμος, επειδή δε φτάνει το ασθενοφόρο στην ώρα του αλλά και γιατί δεν γίνεται η επέμβαση, το πρόγραμμα αποκατάστασης την ώρα που πρέπει. Θεραπείες ή/και οι εξετάσεις επειδή απλά δεν έχεις να πληρώσεις. Διότι το κράτος αντιμετωπίζει σαν κόστος την υγεία και τη ζωή σου. Δεν κάνει προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν επενδύει σε υποδομές και σε νέο σύγχρονο εξοπλισμό , γιατί θέλουν να μας πάνε πελάτες στον ιδιωτικό τομέα.

 

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, διεκδικεί:

  • Να παρθούν πίσω όλες οι τελευταίες και παλιότερες κυβερνητικές αποφάσεις, που περικόπτουν θεραπείες, βάζουν πλαφόν, όρια ηλικίας και εξαιρέσεις. Μοναδική προϋπόθεση το παραπεμπτικό του ειδικού. Να μην εφαρμοστεί η αντιεπιστημονική απόφαση για θεραπείες εξ’ αποστάσεως.
  • Ίδρυση δημόσιων δομών, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας και αποκατάστασης για τα ΑμεΑ, υψηλής ποιότητας και δωρεάν.
  • Δωρεάν φάρμακα, θεραπείες, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, τεχνολογικά βοηθήματα για όλα τα παιδιά με αναπηρία, τα ΑμεΑ, τους χρόνια πάσχοντες, με 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κανένα όριο, πλαφόν ή αποκλεισμό σε ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους, Έλληνες ή μετανάστες.
  • Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Καμία πληρωμή για εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις στα πρωινά ή απογευματινά εργαστήρια, ιατρεία, χειρουργεία.
  • Μαζικές προσλήψεις γιατρών, άλλων επιστημόνων, ειδικών και άλλου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Μαζικές προσλήψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ.
  • ΟΧΙ στις εγκληματικές αποφάσεις για μεικτά πληρώματα και κάλυψη ιατρικών τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία με εφημερεύοντες γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
  • Ενίσχυση των τμημάτων για χρόνια πάσχοντες (διαβητολογικά κέντρα, ιατρεία σκλήρυνσης, σπάνιων ασθενειών, δημόσιες μονάδες τεχνητού νεφρού κλπ).
  • Ενίσχυση των μεταμοσχευτικών κέντρων και της λειτουργίας των ΜΕΘ, για να ξεβαλτώσουν πια οι μεταμοσχεύσεις, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα από 21/08/2023 έως 27/08/2023
Επόμενο άρθρο Υπενθύμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας για την χρήση φωτιάς έως και τις 31 Οκτωβρίου