Σύστημα επίγειας ηλεκτρονικής πυρόσβεσης στο λόφο του Προφήτη Ηλία


 Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους της χώρας να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο του Μέτρου 226 «Αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού και εισαγωγή δράσεων πρόληψης» – Δράση 1 «Βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για την αντιπυρική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν υποστεί καταστροφές κυρίως από τις πυρκαγιές».

Ειδικότερα δε για την εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας, όπως προσδιορίζονται στο Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου. Το συγκεκριμένο θέμα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στην ατζέντα της προσεχούς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων την ερχόμενη Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου. Έτσι τα μέλη του Σώματος θα κληθούν να λάβουν απόφαση για τη συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων στο εν λόγω πρόγραμμα.

Τα έργα

Μεταξύ των επιλέξιμων δράσεων περιλαμβάνεται και η κατασκευή και βελτίωση μονίμων συστημάτων επιτήρησης δασικών πυρκαγιών (παρατηρητήρια, καινοτόμα συστήματα ανίχνευσης – εντοπισμού – παρακολούθησης δασικών πυρκαγιών και έγκαιρης ειδοποίησης, βελτιώσεις υποδομής και υλικοτεχνικού επικοινωνιακού εξοπλισμού, κλπ) καθώς και η προμήθεια υλικών επικοινωνίας (ασύρματοι, ραδιοζεύξεις, κλπ).

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η συνολική διαθέσιμη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την χρηματοδότηση πράξεων για το παραπάνω πρόγραμμα είναι 31.500.000€ για τα Δημόσια Δάση και 9.000.000€ για τα Δημοτικά Δάση και Δασικές Εκτάσεις.

Προϋπόθεση για την υποβολή προτάσεων εκ μέρους των Δήμων αποτελεί η ύπαρξη δημοτικών (κοινοτικών) δασών και δασικών εκτάσεων στην επικράτειά τους.

Στον Προφήτη Ηλία

Από πλευράς του Δήμου Τρικκαίων προτείνεται η υλοποίηση της δράσης με τίτλο «Εφαρμογή ηλεκτρονικών και επίγειων συστημάτων πυρόσβεσης στο λόφο του Προφήτη Ηλία Τρικάλων».

Το αντικείμενο

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Πυροπροστασίας, που περιλαμβάνει τη συνδυασμένη χρήση μιας σειράς προηγμένων τεχνολογιών (διαδικτυακών χαρτογραφικών υποβάθρων, εφαρμογών γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος, μοντέλων προσομοίωσης εξέλιξης πυρκαγιάς, μετεωρολογικών δεδομένων και ψηφιακού τηλεματικού δικτύου επόπτευσης δασικών πυρκαγιών συνδεδεμένων στο Πληροφοριακό Σύστημα) καθώς και δράσεων εκπαίδευσης και δημοσιότητας, στο λόφο του Προφήτη Ηλία, συνολικής έκτασης 350 στρεμμάτων, το οποίο μεταβιβάσθηκε στον τότε Δήμο Τρικκαίων, με την υπ’ αρίθμ. 687/11 – 2 – 2004 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να προστατευθεί η περιοχή από φυσικές καταστροφές και ειδικά πυρκαγιές, εφαρμόζοντας πιο αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη, την παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων.

Επισημαίνεται τέλος ότι στην περίπτωση που ενταχθεί τελικά η πράξη το έργο θα υλοποιηθεί με τις διαδικασίες διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού.

Προηγούμενο άρθρο Φάρσα το τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στα Δικαστήρια
Επόμενο άρθρο Επιχειρηματικά Νέα από το Επιμελητήριο Τρικάλων