Σύσκεψη με αφορμή τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ – Ε.Κ.Ε.Τ.Α.


Σύσκεψη με αφορμή τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ.) με το – Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) με έδρα στη Θεσσαλονίκη, έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Ηλία Χούστη (Προέδρου του ΚΕΤΕΑΘ), Κών/νου Μαλίζου (Διευθυντή Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας – ΙΒΕΤ) και Κων/νου Κίττα (Διευθυντή Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων – ΙΤΕΔΑ).

 

Τόσο ο περιφερειάρχης όσο και οι τρεις καθηγητές εξέφρασαν κατά τη σύσκεψη την πλήρη αντίθεσή τους στην επικείμενη συγχώνευση καθώς με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζεται το σημαντικό ερευνητικό έργο του ΚΕΤΕΑΘ. Ο κ. Αγοραστός μάλιστα με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμμαντοπούλου αναφέρει τα εξής:

 

«Πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει το ΚΕΤΕΑΘ με το ΕΚΕΤΑ που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Όπως ίσως γνωρίζετε το ΚΕΤΕΑΘ βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία και μέσα σε πέντε χρόνια πραγματικής λειτουργίας έχει εκπληρώσει πολλούς από τους αρχικούς στόχους ίδρυσης του. Ο μέχρι τώρα σημαντικός ρόλος του στις προσπάθειες  ανάπτυξης της Θεσσαλίας αναδεικνύεται από την συμμετοχή του στο πρόγραμμα του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Θεσσαλίας, στην υλοποίηση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά, την ανάπτυξη του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου  Θεσσαλίας, την ίδρυση του Κέντρου Ιχνηλασιμότητας, την συμμετοχή του στον Ευρωπαϊκό οργανισμό Living Lab, την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών, την συμμετοχή του σε πολλά ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά προγράμματα, την ίδρυση δύο τεχνοβλαστών και πολλών άλλων δράσεων.

 

Κατά την γνώμη μας,  η επικαλούμενη επιχειρηματολογία της οικονομίας κλίμακας για την συγχώνευση του ΚΕΤΕΑΘ στο ΕΚΕΤΑ, δεν είναι ικανή συνθήκη για την επιτυχία ενός περιφερειακού ερευνητικού κέντρου χωρίς το όραμα και την “ψυχή” του τοπικού περιβάλλοντος που το ονειρεύτηκε, το δημιούργησε και το στηρίζει.  Η προ ΕΚΕΤΑ εποχή και η μετέπειτα επιτυχία του ΕΚΕΤΑ επιβεβαιώνει τον πιο πάνω ισχυρισμό.

 

Η Θεσσαλία έχει την ίδια γεωγραφική και πληθυσμιακή κλίμακα με την Κρήτη και έχει την ερευνητική δυνατότητα σε βάθος χρόνου να υποστηρίξει ένα ερευνητικό κέντρο ανάλογο του ΙΤΕ. Υπάρχουν πολλοί Θεσσαλοί και πάρα πολλοί Θεσσαλικοί φορείς που έχουν αυτό το όραμα και μέσα από τις ανιδιοτελείς ενέργειες τους, έχουν κερδίσει το δικαίωμα να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν αυτό το όραμα πραγματικότητα.

 

Η λειτουργία του ΚΕΤΕΑΘ συνδέεται για την περίοδο 2007-13 με την υλοποίηση μιας σειράς καινοτόμων δράσεων – υπηρεσιών και την αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για την έρευνα και την καινοτομία, την αξιοποίηση αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού και την απόκτηση πατεντών, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, και την δημιουργία τεχνοβλαστών. Όλες αυτές οι δράσεις θα επηρεάσουν θετικά τον περιφερειακό δείκτη καινοτομίας της Θεσσαλίας που βρίσκεται σε χαμηλή θέση στην Εθνική και Ευρωπαϊκή κατάταξη. Να επισημάνω ότι το ΚΕΤΕΑΘ αξιολογήθηκε πρόσφατα από εξωτερικούς ειδικούς και τα πολύ καλά αποτελέσματα έχουν ήδη αναγνωρισθεί από τα μέλη του ΕΣΕΤ.

 

Το ΚΕΤΕΑΘ σας έχει υποβάλει ένα λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης και έχει αξιοποιήσει με το καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο την χρηματοδότηση που έχει λάβει από την πολιτεία την οποία έχει ήδη διπλασιάσει με τις ερευνητικές  εισροές  που έχει προσελκύσει μέχρι τώρα. Επί πλέον συμβάλλοντας στην πολιτική αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού και τη μείωση των Ινστιτούτων σε επίπεδο χώρας, έχει πρόσφατα προτείνει στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και δια Βίου Μάθησης και στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας τη συγχώνευση των τεσσάρων λειτουργούντων σήμερα Ινστιτούτων σε ένα με τον τίτλο «Ινστιτούτο Καινοτομίας Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας» και την αυτόνομη λειτουργία του. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα μέλη της Διοίκησης του ΚΕΤΕΑΘ συνέβαλαν καθοριστικά στην ίδρυση του Κέντρου, και συμμετέχουν στη λειτουργία του Κέντρου αφιλοκερδώς από το φθινόπωρο του 2004 μέχρι σήμερα.

 

Αισιοδοξούμε ότι λαμβάνοντας υπόψη την μέχρι τώρα πορεία του ΚΕΤΕΑΘ και τα μελλοντικά του σχέδια θα αναθεωρήσετε την πρόθεσή σας για συγχώνευση του ΚΕΤΕΑΘ με το ΕΚΕΤΑ επιτρέποντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας του με τη μορφή αυτοδύναμου πολυθεματικού Ινστιτούτου Καινοτομίας Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας. Είναι κάτι που ο λαός της Θεσσαλίας χρειάζεται και δικαιούται».

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: «Παρά την κρίση που περνά το άθλημα, το μπάσκετ παραμένει ακόμα ζωντανό»
Επόμενο άρθρο Υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας η σύμβασης εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση – Συντήρηση – Καθαρισμός (περιβαλλοντική προστασία) ποταμών της Π.Ε. Τρικάλων - Αντιπλημμυρική Προστασία»