Πρωτοσέλιδο

Σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού στη Θεσσαλία


«Μένουμε Ελλάδα, μένουμε Θεσσαλία. Στηρίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους, ανακαλύπτουμε  ξανά τον πολιτισμό  και την ιστορία μας και ενδυναμώνουμε την εθνική μας αυτογνωσία».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη Τύπου για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη Θεσσαλία, παρουσιάζοντας το νέο ενημερωτικό βίντεο που παρήγαγε η Περιφέρεια με τα  υγειονομικά πρωτοκόλλα ασφαλείας που εφαρμόζουν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή. «Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής υγειονομικά χώρα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ένας ασφαλής προορισμός» τόνισε ο Περιφερειάρχης. «Διεκδικήσαμε και πετύχαμε ειδικά μέτρα για την στήριξη του τουρισμού στην πρωτόγνωρη για τη χώρα κρίση του κορωνοιού, ενισχύουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις μέσω του ΕΣΠΑ,  δώσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης 50 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν να στηριχθούν με επίδομα όλοι οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, συνεργαζόμαστε με την Ιατρική Σχολή του  Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας για δωρεάν εκπαίδευση και κατάρτιση  εργαζομένων και  επιχειρηματιών, επεκτείνουμε το πρόγραμμα τηλεϊατρικής για παροχή βοήθειας». Στόχος, όπως επεσήμανε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας κ. Γιάννης Μπουτίνας  είναι «η αναδιαμόρφωση του προγράμματος προβολής με μεγαλύτερη χρήση του ψηφιακού μάρκετινγκ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε φέτος η τουριστική  σεζόν  στη Θεσσαλία να  ξεπεράσει τις 70 με 90 ημέρες».

Δείτε εδώ το βίντεο  με  την παρουσίαση των πρωτοκόλλων ασφάλειας στην Περιφέρεια Θεσσαλιας https://youtu.be/wtIaGhoNiy4

 

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός:

«Χρησιμοποιούμε  κάθε δυνατό εργαλείο για να στηρίξουμε στην πιο δύσκολη στιγμή τον ελληνικό τουρισμό, να στηρίξουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που ζουν από τον τουρισμό. Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μάλιστα με την Ιατρική Σχολή για δωρεάν εκπαίδευση και κατάρτιση όλων των εργαζομένων και των επιχειρηματιών. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια η οποία έχει χρησιμοποιήσει πλατφόρμα τηλεϊατρικής για παροχή βοήθειας. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα καταλύματα λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών. Έχουμε παράξει και προωθούμε βίντεο  για την ασφαλή διαμονή των επισκεπτών στα καταλύματα. Πιέζουμε συνεχώς την κεντρική κυβέρνηση, έχοντας πετύχει αρκετά μέχρι τώρα, διεκδικώντας ειδικά μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού. Ζητήσαμε μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο των τουριστικών επαγγελμάτων, αναστολή ή και διαγραφή του ΕΝΦΙΑ του 2020, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών τελών και ρυθμίσεων μέχρι 30/09/2020 και ένταξη σε 36 δόσεις όλων των τελών του 2020. Άμεση ρευστότητα μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων των τουριστικών επιχειρήσεων, σε οριζόντιο μέτρο με βάση τον κύκλο εργασιών τους, χωρίς τραπεζικά κριτήρια και με γρήγορες διαδικασίες. Επιδότηση των θέσεων εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις και παράλληλα πρόβλεψη Ταμείου Ανεργίας για τους εργαζόμενους που δεν θα ανοίξουν τις  επιχειρήσεις τους. Ήδη, έχουμε δώσει 16 εκατ. ευρώ  στο πρόγραμμα Ενίσχυση Ίδρυσης Τουριστικών Επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑγια να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θεσσαλικές επιχειρήσεις. Έχουμε δώσει 10 εκατ. στο ΤΕΠΙΧ για την ενίσχυση και επιδότηση των επιχειρήσεων που δανειοδοτούνται. Αξιολογούμε το πρόγραμμα «Επανεπενδύω στη Θεσσαλία» για τις εν λειτουργία επιχειρήσεις και το «Επενδύω στη Θεσσαλία» για νέες επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη Παρασκευή δώσαμε επιπλέον  50 εκατ. ευρώ στον Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να μπορέσουν να στηριχθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να πάρουν το επίδομα των 800 και 600 ευρώ. Διεκδικήσαμε την  αύξηση χρηματοδότησης  του κοινωνικού τουρισμού από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ με μεγαλύτερο αριθμό διανυκτερεύσεων και την ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων για την ελληνική οικογένεια «Τουρισμός για Όλους». Είναι μια δύσκολη περίοδος για τον τουρισμό. Γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός είναι αναπτυξιακό εργαλείο και συμβάλει στο 25% του εθνικού ΑΕΠ. Αλλά και όλη η οικουμένη γνωρίζει ότι η Ελλάδα και η Θεσσαλία είναι ασφαλείς προορισμοί. Είναι η ώρα της Ελλάδος. Μένουμε Ελλάδα, μένουμε Θεσσαλία. Στηρίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Ενισχύουμε το εθνικό συναίσθημα αυτογνωσίας με επισκέψεις στα Μουσεία, στους ιστορικούς χώρους, στους εθνικούς δρυμούς κλπ. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να στηρίξουμε τις περιοχές μας, να ενδυναμώσουμε την εθνική μας αυτογνωσία».

Εντεταλμένος σύμβουλος για τον Τουρισμό, Γιάννης Μπουτίνας: « Το τελευταίο διάστημα ο τουρισμός παγκοσμίως ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδας μας,  το ίδιο συμβαίνει και στην Περιφέρεια μας. Αεροδρόμια κλειστά, σύνορα κλειστά, τουριστικές επιχειρήσεις κλειστές, λόγω της πανδημίας. Συμπέρασμα, δεν υπάρχει τουριστικό προϊόν πουθενά σε όλο τον κόσμο. Η επιλογή για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν ή να μείνει σε μια γενική απραξία ή να βρει και να στοχεύσει πιθανές αγορές που θα άνοιγαν πρώτες. Με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστό, την Περιφερειακή Αρχή και το Τμήμα Τουρισμού ξεκινήσαμε να μάθουμε ποιες τουριστικές αγορές θα μπορούσαν να ανοίξουν πιο γρήγορα. Έτσι λοιπόν κάναμε μια στόχευση πάνω στον ελληνικό τουρισμό, τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος θα ήθελε και αυτός στήριξη και στον οδικό τουρισμό, μετακινούμενο από χώρες που θα μπορούσαν να φτάσουν είτε ως οικογένειες είτε ως παρέες στους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να στοχεύσουμε όποια αγορά ανοίγει, όποια νέα αεροπορική εταιρία φτάνει στην Ελλάδα και τη Θεσσαλία για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Μια τουριστική καμπάνια για να μπορέσει να φέρει αποτελέσματα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα ενός ή και δύο χρόνων και να υπάρχει μια συνεχής μόχλευση. Όμως εδώ πάμε να κάνουμε μια πολύ γρήγορη επικοινωνιακή καμπάνια,  με αναδιαμόρφωση όλων των στόχων και όλης της τουριστικής προβολής, η οποία μέσα σε 30-40 ημέρες θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια σεζόν  που θα ξεπεράσει τις 70 με 90 ημέρες για τη Θεσσαλία μας. Μια καμπάνια που θα στηριχτεί σε  digital marketing, που θα στηριχτεί στα social media που  έχουν μεγαλύτερη διείσδυση και θα μπορέσει ο καθένας να δει πιο γρήγορα τις εμπειρίες που μπορεί να ζήσει στους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας και τις μοναδικές ομορφιές της. Ξέρουμε ότι βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Ξέρουμε ότι ο ιός παραμονεύει και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να υπάρξει έξαρση. Με τα πρωτόκολλα  υγείας, με τη σωστή και έγκυρη πληροφόρηση  αλλά και με την σωστή προώθηση των τουριστικών προορισμών πιστεύουμε ότι θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα φέτος. Για να γίνουν όλα αυτά θα έπρεπε να στηριχτούν οι επιχειρήσεις. Από την πρώτη στιγμή πιέσαμε και κινηθήκαμε στο πεδίο των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων αλλά και των ελληνικών νοικοκυριών».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος, Αθλητισμού, Νεολαίας, Απασχόλησης και Δια Βίου Μάθησης Νίκος Λιούπας,  ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Βασίλης Πινακάς και ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Τουρισμού  Πολιτισμού και Αθλητισμού  Περιφέρειας Θεσσαλίας Αλέξανδρος Πατουλιώτης.

Προηγούμενο άρθρο Τελετή Απονομής Διπλωμάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Παν/μίου Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τρικάλων: Όλοι στο πλευρό των απεργών στην Υγεία