Συνταγογράφηση φαρμάκων στα ΚΑΠΗ τέλος


Έως σήμερα σε πολλές περιπτώσεις ΚΑΠΗ δημότες, ασφαλισμένοι του ΟΓΑ εξυπηρετούνταν στα ΚΑΠΗ, ενώ κι εκείνοι που ήταν ασφαλισμένοι του ΙΚΑ εξυπηρετούνταν από ιατρούς-ελεγκτές του ΙΚΑ οι οποίοι συνταγογραφούσαν τη φαρμακευτική αγωγή συνεχούς θεραπείας στα ΚΑΠΗ, με στόχο να μειωθεί η ταλαιπωρία των ηλικιωμένων. Ωστόσο, η συνταγογράφηση στα ΚΑΠΗ πλέον δεν ισχύει με τα νέα δεδομένα.

Αντίθετος με τη συνταγογράφηση στα ΚΑΠΗ εμφανίζεται με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Τρικκαίων, μιλώντας και με την ιδιότητα του γιατρού. Κατά τον ίδιο, η συνταγογράφηση δεν πρέπει να γίνεται στα ΚΑΠΗ και κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει τον προσωπικό και οικογενειακό του γιατρό.

“Το πρόβλημα της ιατρικής δεοντολογίας είναι ότι κανένας γιατρός δεν πρέπει να γράφει φάρμακα εάν δεν γνωρίζει και δεν εξετάζει και τον ασθενή. Μέχρι τώρα έφερναν οι ασθενείς τα φάρμακα και οι γιατροί τα έγραφαν χωρίς να ξέρουν εξετάσεις, χωρίς να ξέρουν ιατρικά δεδομένα κι αυτό από τη μία μεριά οδηγούσε σε πολυφαρμακία και από την άλλη μεριά οδηγούσε σε συνέργειες οι οποίες ήταν κι επικίνδυνες. Δεν είναι τυχαίο ότι ίσως στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα αν και δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία η πιο συχνή ασθένεια στην εισαγωγή στο Νοσοκομείο είναι οι παρενέργειες των φαρμάκων” αναφέρει και συμπληρώνει “Διότι υπάρχουν κάποια φάρμακα που όταν τα γράφει ένας γιατρός πρέπει να ξέρει τι άλλα φάρμακα παίρνει ο ασθενής δεδομένου ότι μερικά έχουν μεταξύ τους αντενδείξεις. Από τεχνική άποψη, το να γράφεις φάρμακα με αυτό τον τρόπο είναι πέρα για πέρα λάθος. Τώρα γίνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κι ο κάθε γιατρός τσεκάρεται για αυτό το οποίο γράφει. Το σωστό είναι ο κάθε ασφαλισμένος να έχει τον οικογενειακό του γιατρό, να έχει τον προσωπικό του γιατρό και να πηγαίνει να γράφει τα φάρμακα εκεί. Αυτή είναι η σωστή διαδικασία. Τώρα θα μου πεις μάθαμε τους ασφαλισμένους σε μία διαδικασία που τους εξυπηρετούσε, αλλά με όρους επιστημονικούς και δεοντολογίας ήταν λάθος. Οπότε στα ΚΑΠΗ δεν πρέπει να γίνεται έτσι η συνταγογράφηση”.

Αίτημα

Πάντως από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης ζητά με αίτημά του τόσο προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη, όσο και προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο να διατηρηθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης στα ΚΑΠΗ. “Θα θέλαμε να δοθεί η δυνατότητα στους ιατρούς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με οποιαδήποτε μορφή εργασίας στους Δήμους και θα δηλωθούν στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τους εθελοντές ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που επιλέγουν τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους Δήμους, να μπορούν να συνταγογραφούν στον ΕΟΠΥΥ με ειδικό κωδικό ΚΑΠΗ ή Δημοτικών Ιατρείων ή Δημοτικών Δομών Υγείας και Πρόνοιας, με ταυτόχρονη επικύρωση της συνταγής από τον Δήμο, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα” αναφέρει μεταξύ άλλων στο αίτημά του ο κ. Ασκούνης και συμπληρώνει “Οι συνταγές αυτές δεν θα υπολογίζονται στο πλαφόν των Ιατρών και φυσικά για την εργασία αυτή δεν θα τους παρέχεται αμοιβή από το ταμείο, καθότι αμείβονται από τους Δήμους. Με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετούμε άμεσα κι εύκολα τους υπερήλικες δημότες μας και ταυτόχρονα θα βοηθήσουμε τον ΕΟΠΥΥ να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτών των ασφαλισμένων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση”.

Βιβή Μαργαρίτη

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινά στα ΚΕΠ από την 1η Φεβρουαρίου και θα έχει διάρκεια μέχρι 16 Μαρτίου και είναι υποχρεωτική για κάθε δικαιούχο επιδόματος
Επόμενο άρθρο Νέος κόμβος του Ασύρματου Δικτύου e-trikala στην περιοχή του Αγίου Οικουμενίου (Σεισμόπληκτα)