Συνεχίζονται οι προετοιμασίες στο δήμο πύλης για το 2ο καραγκούνικο αντάμωμα


Με εντατικό ρυθμό και καλό συντονισμό συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 2ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ. Οι φορείς του Δήμου Πύλης, της Δημοτικής ενότητας των Γόμφων σε στενή συνεργασία με την Αμφικτυονία των Καραγκούνηδων της πεδινής Θεσσαλίας συζητούν και προγραμματίζουν την εκδήλωση. Πριν λίγες μέρες μέλη της Αμφικτυονίας με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Απόστολο Φιρφιρή είχαν συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πύλης κ. Γιάννη Κουτσονάσιο και τους στενούς του συνεργάτες. Ο Πρόεδρος της Αμφικτυονίας κ. Απόστολος Φιρφιρής με κλιμάκιο από ισόβια και αιρετά μέλη της Αμφικτυονίας και συνεργάτες του Δημάρχου της Πύλης κ. Κώστα Κουφογάζου επισκέφτηκαν και μελέτησαν τους χώρους των εκδηλώσεων στο Παλαιομονάστηρο (Μπελέτσι) αλλά και στο Δροσερό και σ’ άλλα Καραγκουνοχώρια στα οποία θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις. Ο Δήμος Πύλης αξιοποιώντας  το 2ο Καραγκούνικο Αντάμωμα και το Εθνολογικό Συνέδριο με τις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις ποτιστικές επισκέψεις θα προβάλλει τις αρχαιότητες και τα μνημεία της περιοχής και τις ασυναγώνιστες ομορφιές του Ορεινού όγκου και της πεδινής ζώνης.

Η συνεργασία της Αμφικτυονίας με το Δήμο Πύλης είναι συχνή σχεδόν καθημερινή και το Εθνολογικό Συνέδριο στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και το Καραγκούνικο Αντάμωμα στις 9 Σεπτεμβρίου θα είναι η μεγαλύτερη σε συμμετοχή και ποιότητα εκδήλωση σε Θεσσαλικό αλλά και Πανελλήνιο επίπεδο.

Η προκήρυξη του Εθνολογικού Συνεδρίου έχει αποσταλεί προς κάθε κατεύθυνση Πανεπιστήμια, Δήμους, φορείς, ερευνητικά κέντρα, ερευνητές προσωπικά και συγγραφείς και ήδη υπάρχουν συμμετοχές με αξιόλογα θέματα που θα φωτίσουν νέες πτυχές του πανάρχαιου Ελληνικού πολιτισμού των Καραγκούνηδων.

Η επιτροπή για τις προσκλήσεις και τον συντονισμό των χορευτικών ομάδων και συγκροτημάτων συνέρχεται για δεύτερη φορά αυτές τις ημέρες στο Παλαιομονάστηρο με τη συμμετοχή Τοπικών φορέων της Δημοτικής Ενότητας Γόμφων. Επικεφαλής αυτής της επιτροπής είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αμφικτυονίας προκειμένου να διαφυλαχθεί αυστηρά ο ενδυματολογικός και όχι μόνο πολιτισμός των Καραγκούνηδων της πεδινής Θεσσαλίας. Όπως στο 1ο Αντάμωμα στον Παλαμά έτσι και τώρα στο 2ο και μάλιστα με περισσότερη επιμέλεια οι Καραγκούνηδες θα θέσουν αυστηρά πλαίσια προκειμένου να διατηρήσουν τα πανάρχαια χρώματα του πολιτισμού τους. Αυτό που συνέβη σε άλλες πολιτιστικές ενότητες δεν μπορεί να συμβεί στο Έθνος των Καραγκούνηδων των κυρίως Θεσσαλών κατά τον Ρήγα Βελεστινλή.

Αυτή η πολιτιστική κονσερβοποίηση με διαδικτυακά πρότυπα η απλοποίηση των ενδυμασιών με θεατρικά κοστούμια ή πρόχειρα που θυμίζουν αποκριάτικες στολές εδώ δεν θα γίνει ποτέ. Οι Καραγκούνηδες θα διατηρήσουν τον πολιτιστικό τους πλούτο ζωντανό με σύγχρονη κοινωνική εξελεγκτική προσαρμογή. Τούτο είναι από τις βασικές ιερές αρχές της Αμφικτυονίας δήλωσε ο πρόεδρος κ. Απόστολος Φιρφιρής .

Οι χορευτικές ομάδες, τα συγκροτήματα και τα χωριά που θα συμμετάσχουν θα εκφράζουν με την ενδυμασία τους και γενικά με την εμφάνισή τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των χιλιετιών και έχουν τις βαθιές ρίζες τους στις αρχαίες  ελληνικές φυλές.

Εξυπακούεται ότι χωρίς ιδιαίτερους συναισθηματισμούς αποκλείονται εκ των προτέρων φοκλοριστικές ομάδες που θεατροποίησαν και συνεχίζουν να θεατροποιούν τις Καραγκούνικες γυναικείες και αντρικές στολές. Δεν θα υπάρξει καμιά υποχώρηση σ’ αυτό το σημείο. Η εμπειρία είναι πολύ μεγάλη και ήδη η συμμετοχή είναι μεγάλη και θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.

Στο 1ο Καραγκούνικο Αντάμωμα στον Μεγάλο Παλαμά πολλά χορευτικά συγκροτήματα εμφανίστηκαν με αυθεντικές στολές και πολλές γυναίκες στολίστηκαν με την αρμάτα (τα ασημικά) της γιαγιάς τους. Πολλά σεντούκια άνοιξαν και πολλές γιαγιάδες έντυσαν νύφες και εγγονές. Στο Καραγκούνικο Αντάμωμα του Παλαιομονάστηρου με την εμπειρία που υπάρχει απ΄ τον Παλαμά τούτο θα είναι πιο έντονο και θα γίνει με περισσότερο μεράκι.

Η παρουσία των χορευτικών στο Μπελέτσι και στις παράλληλες εκδηλώσεις στ’ άλλα χωριά θα σηματοδοτεί και θα χαρακτηρίζει την περιοχή  όπως στα ωραία χρόνια της ακμής του λαϊκού πολιτισμού έτσι που θα μπορεί καθαρά να ξεχωρίζει ο καθένας και να καμαρώνει:

Τις πολυποίκιλτες στολές με τους λαγγιολάτους σαϊάδες απ’ το Μπελέτσι και τα γύρω χωριά. Τα βαθιά λουλακιά με τον ξεχωριστό κεφαλόδεσμο απ’ τα Μεγάλα Καλύβια, τα περίτεχνα με αρχαία μοτίβα κεντημένα, «τα κίτρινα» απ’ τα Τρίκαλα και τα γύρω χωριά, το λουλακιά με τα ολόσωμα μαύρα καπλάτια και τη βαριά αρμάτα με τη σκούφια απ’ τον Μεγάλο Παλαμά και με μικρές σιαφορές απ’ τις Σοφάδες και τα γύρω χωριά, τα «πορτοκαλιά» με τα επίσης αρχαία κεντήματα και του περίτεχνους κεφαλόδεσμους (χαστάς) απ’ την Καρδίτσα και τα γύρω χωριά, τα γκατζανάδικα απ’ τους Καραγκούνηδες των Φαρσάλων με την ιδιότυπη αστικού τύπου ενδυμασία με τον τυπέ, τα «Καραγκούνικα» απ ΄τους Τσιτσιπάδες Γκαραγκούνηδες απ’ τα προάστια της Πελασγίδας  Λάρισας και η τελευταία κοιτίδα  των Καραγκούνηδων πριν τη χώρα των Μαγνήτων, οι Καραγκούνηδες του Στεφανιβίκειου του Βελεστίνου του Ριζόμηλου της Κάρλας.

Όλη η Θεσσαλική πεδιάδα η Ερυβόλακα Φθία , το πελασγικών Άργος, η Αιολίδα γη θα είναι εκεί στο Παλαιομονάστηρο. Από τις παρυφές του Κορκίτειου όρους που αρχίζει η χώρα των Αιθίκων και των Αθαμάνων μέχρι τη χώρα των Μαγνήτων και από τις υπώρειες των Αγράφων απ’ το Καλλίθηρο (Σέκλιζα) και το Καλλιφώνι που αρχίζει η χώρα των Δολόπων μέχρι τη χώρα των Περραιβών και των Λαπίθων (Χασιωτών).

Στο τέλος των εκδηλώσεων του Ανταμώματος η σημαία της Αμφικτυονίας που θα κυματίζει στο Δήμο Πύλης σηματοδοτώντας το 2ο Καραγκούνικο Αντάμωμα θα παραδοθεί σε επίσημη τελετή στη διοργανώτρια πόλη για το 3ο Αντάμωμα των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας που πιθανότατα θα είναι η πόλη των Φαρσάλων. Αναμένεται για τούτο η απόφαση του τακτικού Συμβουλίου της Αμφικτυονίας στη θερινή Ισημερία.

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: «Θετική εξέλιξη σε μια επικίνδυνη οικονομική συγκυρία»
Επόμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση τουρνουά ΣΚΑΚΙ