Ειδήσεις

Συνεργασία Παπαστεργίου – Γερμανού υφ. Ανάπτυξης


Κοινό πεδίο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αλλά και συμφωνία για διπλή, ουσιαστική συνεργασία, προέκυψε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 στα Τρίκαλα. Ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Norbert Barthle, εντεταλμένος και για την Ελληνογερμανική Συνεργασία, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.
Η αρχική ατζέντα περιελάμαβνε τα επιτεύγματα, τις δράσεις και τις λύσεις που δίνει  και προωθεί ο Δήμος Τρικκαίων μέσω της τεχνολογίας σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης.
Αλλά η συζήτηση περιστράφηκε και στο μείζον θέμα, το προσφυγικό, μία ημέρα μετά τις συγκεντρώσεις σε νησιά της Ελλάδας.

Παπαστεργίου: «Σύνορα της ΕΕ, τα σύνορα της Ελλάδας»

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου έθεσε ρητά το ζήτημα των συνόρων της χώρας, που «είναι και σύνορα της ΕΕ», θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες:
– τη θωράκιση των νησιών
– τη μεταφορά του σαφούς αυτού μηνύματος στο κεντρικό πολιτικό πεδίο εντός ΕΕ
– τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης στην επίλυση του προβλήματος
– την ενίσχυση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.
Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου έφερε ως παράδειγμα την ύπαρξη νησιών, στα οποία πλέον οι πρόσφυγες είναι περισσότεροι από τους κατοίκους, σημειώνοντας παράλληλα και τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία.
Ο κ. Barthle συμφώνησε απολύτως, τονίζοντας περαιτέρω:
– την προστασία εξωτερικών συνόρων ΕΕ με την αύξηση παρουσίας της FRONTEX
– την επίσπευση διαδικασιών για το άσυλο
– την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
Οι δύο άνδρες επεσήμαναν ακόμη, την ουσία της συνεργασίας και του κοινού δρόμου που μπορεί να ακολουθηθεί, ώστε «καμιά χώρα να μη μείνει μόνη της».

Ο Δ. Τρικκαίων… εξάγει τεχνογνωσία στη Γερμανία

Σε επίπεδο Δήμου Τρικκαίων, συζητήθηκαν εντόνως και επισταμένως δύο ζητήματα. Η διαχείριση απορριμμάτων και η εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων στη δημόσια διοίκηση.
Ο κ. Barthle ενημερώθηκε από τον κ. Παπαστεργίου για όσα γίνονται στον Δήμο Τρικκαίων σε επίπεδο πιλοτικών δράσεων ή ολοκληρωμένων διαχειρίσεων (όπως η γραμμή εξυπηρέτησης πολίτη «20000», η προεργασία για δημοτικό φωτισμό και στάθμευση, η διαχείριση οχημάτων, η γεωργία ακριβείας, οι μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αέρα, ποιότητας υδάτων πόσιμων και Ληθαίου κ.α.). Στο δε control room του Smart Trikala έγινε και ειδική παρουσίαση δράσεων που αφορούν στον πολίτη και σε διαδικασίες βελτίωσης των υπηρεσιών, όπως το e-κΕΠ, από τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου κ. Γιώργο Χρυσόμαλλο.

Διαχείριση απορριμμάτων

Από την άλλη, ο κ. Barthle ενημέρωσε τον Δήμαρχο Τρικκαίων για τις δυνατότητες παρουσίασης, τρόπων διαχείρισης απορριμμάτων από καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στη Γερμανία. Κάλεσε, παραλλήλως, τον Δήμαρχο Τρικκαίων να επισκεφθεί τη χώρα και να συναντηθεί, ως πρόεδρος των Ελλήνων Δημάρχων, με τις αντίστοιχες γερμανικές ενώσεις φορέων της Αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία που δίνει ο Δήμος στις σχέσεις με τη Γερμανία, καθώς είναι ήδη αδελφοποιημένος με δύο γερμανικές πόλεις, την Castrop Rauxel και την Amberg, με εξαιρετική συνεργασία.
Με την ευκαιρία και εν όψει της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Αθήνα, όπου θα συζητηθούν ενδελεχώς η διαχείριση απορριμμάτων και η δημόσια διοίκηση, το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Σεπτέμβριο. Διότι στην 85η ΔΕΘ, η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα, ως μια ακόμη προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών και λαών.

Στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Τρικάλων
Με τη συνοδεία του προέδρου της Ισραηλιτικής κοινότητας Τρικάλων κ. Ιακ. Βενουζίου, οι κ. Παπαστεργίου και Barthle απέτισαν φόρο τιμής στους 139 Ελληνες Εβραίους των Τρικάλων που βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Αουσβιτς – Μπιρκενάου. Ο κ. Barthle με τη Γενική Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Sibylla Bendig (παρούσα σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης) κατέθεσαν στεφάνι, «ως τιμή και υποχρέωση καταδίκης παρόμοιων πράξεων», όπως τόνισε ο Υφυπουργός. Αναφέρθηκε, επίσης,  στην έκφραση σεβασμού στους απογόνους των θυμάτων, «που αγωνίζονται για να παραμείνει η μνήμη ζωντανή». Η δε κ. Πρόξενος στα ελληνικά και τα γερμανικά υπενθύμισε το σύνθημα «Ποτέ Ξανά».
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε, κατατεθέντας ομοίως στεφάνι, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποθάλπει ρατσισμό και φασισμό και είναι υποχρέωση της Ενωμένης Ευρώπης να μην εμφανιστούν ξανά παρόμοια φαινόμενα. Στεφάνι κατέθεσε και ο κ. Βενουζίου, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στην ανακαινισμένη Συναγωγή των Τρικάλων, την «Ελληνική». Η Συναγωγή ανακατασκευάστηκε με δαπάνη της Γερμανικής Κυβέρνησης, με διαδικασίες που ξεκίνησαν προ τριών ετών, όταν Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη ήταν ο κ. Βάλτερ Στέχελ.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από τον Δήμο Τρικκαίων, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Βασιλένα Μητσιάδη, Ακης Αναστασίου, Παναγιώτης Ντιντής και ο πρ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Λάππας.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, οι κ. Barthle και Παπαστεργίου συνομίλησαν και φωτογραφήθηκαν με επισκέπτριες, μετέχουσες σε πρόγραμμα Erasmus που υλοποιείται από το Νηπιαγωγείο Ριζαριού Τρικάλων.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Προηγούμενο άρθρο Σε αγωνιστική εγρήγορση οι αγρότες της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ποσό 65.073 ευρώ στη Θεσσαλία για τα Σχέδια Βελτίωσης