Ειδήσεις

Συνάντηση Κώστα Αγοραστού-Άννας Βαγενά για παράσταση- αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο


Τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την πραγματοποίηση μιας φιλόδοξης παραγωγής – αφιέρωμα στον μεγάλο Θεσσαλό δάσκαλο του Γένους Ρήγα Φεραίο, που να συμπεριληφθεί στις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ζήτησε η βουλευτής νομού Λάρισας  Άννα Βαγενά σε συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Με τη διπλή ιδιότητά της, ως βουλευτή του νομού αλλά και ως καλλιτέχνη που υπηρετεί το θέατρο εδώ και 50 χρόνια, η κ. Βαγενά προτείνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το θέατρο Μεταξουργείο και το  Dunavfest του Βελιγραδίου, να παρουσιάσουν ένα πολυθέαμα-παράσταση με τίτλο «Ρήγας Φεραίος, το τελευταίο ταξίδι».

Στην παράσταση, θα περιγράφονται τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Ρήγα στη Θεσσαλία, οι σπουδές και η προεπαναστατική του δράση στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και στη Βιέννη, η προδοσία και η σύλληψη του ίδιου και των συντρόφων του στην Τεργέστη, η παράδοση τους στους Αυστριακούς, στη συνέχεια η παράδοσή τους στους Τούρκους και ο μαρτυρικός θάνατος τους με στραγγαλισμό από τους Τούρκους στο Βελιγράδι, στον Πύργο  Nebojsa.

Το κείμενο της παράστασης καθώς και τη σκηνοθεσία προτείνεται να αναλάβει ο πολύ γνωστός Σέρβος σκηνοθέτης και μεγάλη προσωπικότητα του πολιτισμού στη Σερβία, -έχει διατελέσει και Υπουργός Πολιτισμού-, Nebojsa Bradic.

Για το βασικό ρόλο του Ρήγα Φεραίου, η βουλευτής είναι σε συνεννόηση με τον ηθοποιό Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Ο σχεδιασμός μας ανέφερε η κ. Βαγενά είναι η πρεμιέρα του έργου,  να πραγματοποιηθεί στο Βελεστίνο και η επίσημη παράσταση του έργου στο Βελιγράδι να πραγματοποιηθεί στον Πύργο Nebojsa, εκεί όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο Ρήγας και όπου λειτουργεί Μουσείο στη μνήμη του. Ο Πύργος έχει ονομαστεί προς τιμήν του Ρήγα, αφού στα σερβικά Nebojsa σημαίνει παλικάρι. Στόχος των διοργανωτών είναι να ακολουθήσει περιοδεία σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας καθώς και σε μεγάλα φεστιβάλ άλλων πόλεων τη Ελλάδας.

Τα έξοδα μετάβασης και φιλοξενίας της παράστασης στο Βελιγράδι θα αναλάβει το Dunavfest, ενώ ζητείται  η οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου  των υπολοίπων εξόδων.

Σε επιστολή της η κ. Βαγενά τονίζει επίσης τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της παράστασης που «καλό θα ήταν να παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές της Περιφέρειας Θεσσαλίας» ενώ απευθυνόμενη στον Κ. Αγοραστό καταλήγει: « Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για την ιστορία  του τόπου μας και την αποτελεσματικότητα της δράσης σας ελπίζουμε ότι θα βοηθήσετε στην πραγματοποίηση αυτής της παραγωγής που τόσο καιρό ονειρευόμαστε».

 

Προηγούμενο άρθρο Παράταση Υποβολής Αιτήσεων για το Π.Μ.Σ. Επιστήμη και Τεχνολογία ΗΜΜΥ
Επόμενο άρθρο Τεστ για κορωνοϊό σε όλους τους εργαζόμενους του ΣΒΘΣΕ