Ειδήσεις

Συνάντηση εργασίας με τους Προέδρους των Συλλόγων και Ενώσεων Λογιστών –Φοροτεχνικών Θεσσαλίας


Στα Τρίκαλα, την 16η Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας της ΤΔ του 7ου ΠΤ ΟΕΕ με τους Προέδρους των Συλλόγων και Ενώσεων Λογιστών –Φοροτεχνικών Θεσσαλίας, για θεσμικά, εργασιακά και οικονομικά θέματα που απασχολούν τους φοροτέχνες-λογιστές και για τον προγραμματισμό και συντονισμό της δράσης ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο και οι συνθήκες άσκησης της εργασίας τους και να υπάρχει ποιοτική αναβάθμιση του ρόλου τους για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, στους πολίτες και στην οικονομία.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά στο έργο των λογιστών – φοροτεχνικών και τονίσθηκε από όλους η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας και της κοινής δράσης ΟΕΕ και Συλλόγων λογιστών.

Δυστυχώς, παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις των Συλλόγων Λογιστών και του ΟΕΕ, ελάχιστα έχουν θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση, (π.χ. μείωση ορίων υπογραφής και παράταση προθεσμιών σε περίπτωση ασθένειας συγγενών α’ βαθμού των οικονομολόγων), ενώ βασικά θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του κλάδου δεν έχουν επιλυθεί ακόμα.

Η γραφειοκρατία, η πολυνομία, οι ασφυκτικές προθεσμίες, τα πρόστιμα, η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού των υπουργείων με τους φορείς και οι ασάφειες, κάνουν το έργο των λογιστών ακόμη πιο δύσκολο. Νέα αντικείμενα και ευθύνες προστίθενται καθημερινά χωρίς την ανάλογη προετοιμασία και τα απαιτούμενα μέσα και χωρίς οικονομικό όφελος με αποτέλεσμα η εργασίατους να γίνεται εξοντωτική.

Στα πλαίσια του ρόλου του Ο.Ε.Ε. και των συλλόγων συμφωνήθηκε η ανάδειξη και η διεκδίκηση των θεσμικών και οικονομικών θεμάτων του κλάδου.

– Πλήρης κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 του ν.2873/2000

– Επικαιροποίηση του ισχύοντος κώδικα δεοντολογίας καθώς και ο ορισμός     ελάχιστων αμοιβών.

– Αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου του φοροτέχνη-λογιστή, ως οικονομικού συμβούλου των επιχειρήσεων και των πολιτών και την άσκηση του επαγγέλματος, αποκλειστικά και μόνο, από πτυχιούχους Α.Ε.Ι.

– Κατάργηση ή τροποποίηση του Ν. 4557/2018, που αφορά στην πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, που εμπλέκουν τους λογιστές – φοροτέχνες σε μια διαδικασία που είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας και των οργάνων της.

– Εξέταση τρόπων ελέγχου της έναρξης επαγγέλματος, ώστε να ασκείται το επάγγελμα μόνο από τους νόμιμους κατόχους επαγγελματικής άδειας, που χορηγείται από το ΟΕΕ,ώστε να διασφαλίζεται η επιστημονικότητα των επαγγελματιών.

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και προγραμματισμός της παροχής εξειδικευμένων σεμιναρίων για τους φοροτέχνες-λογιστές, αλλά και η διοργάνωση προγραμμάτων για αποφοίτους οικονομικών σχολών Α.Ε.Ι. και άνεργους οικονομολόγους, με σκοπό την διαρκή επιμόρφωση τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Γ. Χατζής, ο Αντιπρόεδρος κ. Η. Κοτσιμπογεώργος, ο Γεν. Γραμματέας. κ. Ν. Νάτσιος, ο Οικ. Επόπτης κ. Ν. Χουλιαράς και το μέλος κ. Β. Τεντολούρης, οι Πρόεδροι των Συλλόγων & Ενώσεων λογιστών κ. Α. Νάκας (Λάρισα), κ. Θ. Γρηγορίου(Τρίκαλα), κ. Δ. Παππάς (Μαγνησία) και κ. Γ. Παπαδημητρίου (Καρδίτσα).

Προηγούμενο άρθρο Με άρτια οργάνωση και σε πλήρη ετοιμότητα ο Δήμος Τρικκαίων για τις εκλογές
Επόμενο άρθρο ΣΘΕΒ : Επιχειρείν στο διαδίκτυο με ασφάλεια