Συμμετοχή της ΔΕΚΑ Τρικάλων σε διακρατική συνάντηση


Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου  πραγματοποιήθηκε στην πόλη Λάρνακα της Κύπρου η 4η διακρατική συνάντηση των εταίρων του Μεσογειακού προγράμματος «Waste Management as Policy Tools for Corporate Governance». ». Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Δ.Ε.Κ.Α. Τρικάλων, την οποία εκπροσώπησαν  ο κ. Μιχάλης Κατσένης, συνεργάτης της ΔΕΚΑ  και η κ.  Βασιλική Βόκα, προϊσταμένη του τμήματος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου Τρικκαίων. Επίσης παραβρέθηκαν αποστολές από τους εταίρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Umbria (Ιταλία), Συντονιστής Εταίρος, Liguria (Ιταλία), Aragón (Ισπανία), Andalucía (Ισπανία), Λάρνακα (Κύπρο), Languedoc-Roussillon (Γαλλία) και Karst (Σλοβενία). 

Την 1η ημέρα της συνάντησης παρουσιάστηκαν από τον συντονιστή του προγράμματος (Ιταλία) οι δράσεις  που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα και οι προσδοκώμενοι στόχοι. Συζητήθηκαν θέματα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και πως θα επιτευχθεί με δράσεις του προγράμματος, όπως π.χ. το εγχειρίδιο του καταναλωτή . Παράλληλα κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης παρουσιάστηκαν συνοπτικά από τον κάθε εταίρο οι δράσεις του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο καθώς και οι πιλοτικές δράσεις που θα υλοποιηθούν. Η ΔΕΚΑ πιλοτικά θα  παραχωρήσει στο Δήμο Τρικκαίων κάδους για την κομποστοποίηση  οργανικών αποβλήτων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία της πόλης. Επίσης, αντικείμενα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά (ηλεκτρονικά κυκλώματα, χαρτί κ.τ.λ.) θα δοθούν σε μαθητές.

Την 2η ημέρα της συνάντησης έγινε από τον υπεύθυνο εταίρο (Λάρνακα) συνοπτική  παρουσίαση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από την  μελέτη που εκπονείται από κάθε εταίρο στις (8) γεωγραφικές περιοχές σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που εφαρμόζεται στην περιοχή του σήμερα. Στη συνέχεια έγινε ανάλυση του τρόπου που θα μελετηθούν και θα βαθμολογηθούν οι μελέτες από όλους τους εταίρους,  με σκοπό την ανάπτυξη ενός μοντέλου επιτυχούς διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων (Municipal Solid Waste Management Model, MSWMM).

Παράλληλα συζητήθηκε η εκπροσώπηση  από την ΔΕΚΑ του προγράμματος στο MED Annual event 2010 που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2010.    

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στερεών οικιακών απορριμμάτων Λάρνακας-Αμμοχώστου όπου γίνεται διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών και επεξεργασία του οργανικού φορτίου. Η πρωτοτυπία της σύγχρονης αυτής μονάδας, που μπορεί να επεξεργάζεται πάνω από 200.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, είναι ότι χρησιμοποιείται σύγχρονη τεχνολογία οπτικού  διαχωρισμού των προς ανακύκλωση υλικών. Η ετήσια παραγωγή αφορά μεταξύ άλλων, 9.000 τόνους φύλλου πλαστικού, 2.000 φιαλών PET, 1500 τόνους πολυαιθυλενίου-πολυπροπυλενίου, 20.000 τόνους σύμμεικτου χαρτιού, 3.000 τόνους RDF, 30.000 τόνους κομπόστ, και 67.500 τόνους υπολειμμάτων προς υγειονομική ταφή. Το οργανικό φορτίο πηγαίνει σε κλειστούς αντιδραστήρες για ελεγχόμενο αερισμό προκειμένου να επιτευχθεί κομποστοποίηση και το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επικάλυψη σε χώρο υγειονομικής ταφής ή για αποκατάσταση λατομείων. Το κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων κυμαίνεται κατά μέσο όρο 56,7 ευρώ τον τόνο.

Προηγούμενο άρθρο Φορέας Υποστήριξης του Θεσσαλού Αγρότη κατέθεσε ο Παπατόλιας
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ