Πρωτοσέλιδο

Στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων συμμετέχει ο Δ. Τρικκαίων


Το «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίο Ασκληπιείων» είναι γεγονός. Οι τρεις πλέον ιστορικοί Δήμοι που σχετίζονται με τον Ασκληπιό και τις βάσεις της σύγχρονης ιατρικής, οι Δήμοι Τρικκαίων, Επιδαύρου και Κω, συνασπίστηκαν. Δημιούργησαν, έτσι, ένα Δίκτυο Πόλεων και Επιστημονικών Φορέων, που είναι πλέον ο επίσημος φορέας για την ανάδειξη της σημασίας των Ασκληπιείων. Η υπογραφή του κειμένου ίδρυσής του έγινε σήμερα, Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη, του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Επιδαύρου κ. Κώστα Γκάτζιου και του δημοτικού συμβούλου Κω κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, ως εκπροσώπου του Δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση.
Η προσπάθεια σύστασης του Δικτύου είχε ξεκινήσει ήδη από το 2014. Τα δε στοιχεία που συνετέλεσαν σε αυτή την προσπάθεια, είναι σαφή: Ο θεός Ασκληπιός ξεκίνησε από τα Τρίκαλα – την αρχαία Τρίκκη με το σεβάσμιο Ασκληπιείο της – τη διάδοση της επιστημονικής ιατρικής. Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν στην Αρχαιότητα βασικό κέντρο της θεραπείας της υγείας, ένα πλήρως οργανωμένο θεραπευτήριο. Το Ασκληπιείο της Κω υπήρξε επίσης κεντρικό θεραπευτήριο της Αρχαιότητας, στο οποίο αναπτύχθηκε πολύ νωρίς με τον Ιπποκράτη η επιστημονική ιατρική.
Μετά από συνεργασία με την ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικούς στα θέματα των Ασκληπιείων επιστήμονες, καθώς και με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, προέκυψε η σύσταση του Δικτύου. Στη συνέχεια έγιναν επαφές με τον κ. Αμανατίδη, με στόχο την υποβοήθηση της ανάπτυξης του δικτύου στο εξωτερικό, ώστε να προβληθεί εξαρχής η διεθνής εμβέλεια της πρωτοβουλίας.

Στους στόχους του Δικτύου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
1. Η προώθηση και προβολή των ιστορικών, αρχαιολογικών και ιατρικών ερευνών και πορισμάτων για την πολυδιάστατη δραστηριότητα του Ασκληπιού

  1. Η συνεργασία των μελών του δικτύου στους πολιτιστικό, ιατρικό, κοινωνικό, τουριστικό και οικονομικό τομείς
  2. Η αξιοποίηση προγραμμάτων και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας στον ευρωπαϊκό κυρίως χώρο
  3. Η συνεργασία με επιστημονικά κέντρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα στις χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, με τους θεσμούς της Ε.Ε. και τους Διεθνείς  Αυτοδιοικητικούς και μη οργανισμούς.
  4. Η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, προβολής και εφαρμογής επιτυχών πρακτικών μεταξύ των μελών του.
  5. Η έρευνα, αναζήτηση, προβολή και αξιοποίηση του συνόλου της πολιτισμικής κληρονομιάς των Λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου

Σημειώνεται, επίσης, ότι με τον τρόπο αυτόν, αποκτά ευρύτερη διάσταση το «Σχέδιο Ασκληπιός» που ήδη υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων. Αυτό στοχεύει στην αναβίωση της καλλιέργειας θεραπευτικών βοτάνων και φυτών, σε συνδυασμό με αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα, του εναλλακτικού τουρισμού, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της αξιοποίησης αγροτικών clusters.

Έδρα του Δικτύου ορίζεται η Επίδαυρος. Το έμβλημα του Δικτύου απεικονίζει τον Ασκληπιό ανακεκλιμένο με αβγό στο αριστερό χέρι και κάνθαρο στο δεξιό, τον οποίο προτείνει σε φίδι για να πιει (παράσταση σε βοιωτικό κρατήρα του 400 περ. π.Χ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).
Ο χαρακτήρας του Δικτύου είναι εθελοντικός,  ενώ μπορούν  να συμμετάσχουν ως πλήρη μέλη άλλοι ενδιαφερόμενοι Δήμοι, εάν στην περιφέρειά τους υπάρχει αρχαίο Ασκληπιείο ή αρχαίο θεραπευτικό κέντρο και εάν αποδέχονται τους σκοπούς του.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχουν μόνο τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου, δηλαδή οι Δήμαρχοι των εμπλεκόμενων Δήμων και οι Επιστημονικοί Σύμβουλοι: οι εκάστοτε προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Αργολίδας και Δωδεκανήσου, ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης (Ανασκαφέας Επιδαύρου), ο Στέφανος Γερουλάνος (Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω) και η Μαρία Γαζούλη (Εκπρόσωπος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι «με μεθοδικά βήματα προχωρήσαμε στη συνένωση των σημαντικότερων πόλεων της χώρας με αρχαία παράδοση στον ιατρικό τομέα. Το έμβλημα των Δήμου Τρικκαίων, ο Ασκληπιός, γίνεται 3.000 χρόνια μετά, ιμάντας επικοινωνίας μεταξύ πολιτών και μοχλός ανάπτυξης πολυεπίπεδων δραστηριοτήτων».

 

Προηγούμενο άρθρο Φεστιβάλ σχολείων δίνουν φωνή στα όνειρα των ασυνόδευτων παιδιών
Επόμενο άρθρο Ο θεσμός της «Μαθητείας» στα Τρίκαλα