Ειδήσεις

Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας


Με σύνθημα: «Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας – Χτίζουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι στη βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική μας δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη! πραγματοποιήθηκε  η αγωνιστική κινητοποίηση που οργανώθηκε ανήμερα της 8ης Μάρτη –Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από περισσότερους από 15 φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος των Τρικάλων.

Στην κινητοποίηση που ξεκίνησε από την πλατεία Ρήγα Φεραίου , χαιρετισμό απεύθυναν η Κων/να Παπή πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών  Υπαλλήλων Τρικάλων &  Ουρανία Παπαζεύκου αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕΤ, ενώ   ομιλία πραγματοποιήθηκε  από την Ειρήνη Πετράκη πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων-μέλους της Ομοσπονδίας Γυναικών Τρικάλων (ΟΓΕ).

Κατά τη διάρκεια της 8ης Μάρτη  προηγήθηκαν  μια σειρά παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους των Τρικάλων  όπως στο νοσοκομείο  , σε εμπορικά και market , σε γαλακτοβιομηχανίες  με σκοπό να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες και να αναδειχθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους.

            Από το βήμα της κινητοποίησης  τα Εργατικά Σωματεία, οι Σύλλογοι και Φορείς του κινήματος  εκφράσανε την αλληλεγγύη και  τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό στο δήμο Φαρκαδόνας (Ζάρκο , Γριζάνο κα) , στο δήμο Μετεώρων  (Φλαμπουρέσι ,Λογγά, Μαυρέλι) καθώς και στην περιοχές των δήμων Ελασσόνας, Τυρνάβου,  Λάρισας . ΄

Έμπρακτη μορφή βοήθειας θα είναι η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης , από τις ομιλήτριες  τονίστηκε μεταξύ άλλων οι δύσκολες συνθήκες που βιώνει στη δουλειά και τη ζωή της η εργαζόμενη σήμερα και συγκεκριμένα:

«Χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής ή  απολύθηκαν. Η κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία, στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι δραματικές , με ένα δημόσιο σύστημα Υγείας της “μιας νόσου”, υποστελεχωμένο, στο οποίο οι υγειονομικοί- άνδρες και γυναίκες- δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό. Η μετατροπή των χώρων δουλειάς, των σχολείων, σε χώρους διασποράς του ιού, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Η ανασφάλεια των χρεών, των απλήρωτων λογαριασμών και με την αγωνία των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας για τους αυτοαπασχολούμενους/ες. Η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, .που τόσους μήνες  τα σχολεία και οι σχολές παραμένουν “ανοχύρωτα”»

Επίσης διατράνωσαν την απόφαση των συλλογικών φορέων τους , τονίζοντας:

«Δε θα μας κλείσουν το στόμα με την αστυνομία και την τρομοκρατία!.  Δυναμώνουμε τη “φωνή” μας απέναντι στην επίθεση κράτους και εργοδοσίας, ενάντια στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν  για να μας εκμεταλλεύονται πιο άγρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως το  χτύπημα  στη συνδικαλιστική δράση, στο δικαίωμα των διαδηλώσεων.. Απέναντι στην εργοδοτική και κρατική βία με την κοινή μας δράση,  δίνουμε βροντερή απάντηση με τους μαζικούς, μαχητικούς αγώνες μας! Το αγωνιστικό  μήνυμα  της 8 Μάρτη, φωτίζει στις σύγχρονες συνθήκες την κοινή μας πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση.»

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΙ & ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Συνδικάτα:

  • Γάλακτος- Τροφίμων &  Ποτών
  • Οικοδόμων &  Συναφών Επαγγελμάτων

Σωματεία:

  • Ιδιωτικών Υπαλλήλων
  • Λογιστών & Βοηθών Λογιστών.
  • Παράρτημα Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου
  • Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α.
  • Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων  ¨Η Άνοιξη¨
  • Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ)
  • Ομάδα Γυναικών Καλαμπάκας (μέλος της ΟΓΕ)

 

  • Το Δ.Σ.της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου &  Κ.Υ. Τρικάλων
  • Επιτροπή  Αγώνα  Εργαζομένων  Νοσοκομείου & Κ.Υ. Τρικάλων
  • ΕΛΜΕ Τρικάλων
  • Σωματείο Επιπλοποιών &  Ξυλουργών  Ν. Τρικάλων
  • Ένωση ΕΒΕ Καλαμπάκας
  • Επιτροπή Αγώνα Αυταπασχολούμενων Λογιστώ-Φοροτεχνικών

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ενός ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Η Π.Ε. Τρικάλων τίμησε τους ήρωες του Υψώματος 731