Ειδήσεις

ΣΘΕΒ: Οι προκλήσεις και οι τάσεις στην αγροδιατροφή


Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, με την υποστήριξη της ΕΥ Ελλάδος, διοργάνωσαν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον διαδικτυακό εργαστήρι,τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, με  θέμα: «Αγροδιατροφή: Προκλήσεις & Τάσεις. Η Καινοτομία ως προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων και εξαγωγών».

Στην εισαγωγική της ομιλία η Γενική Διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα ΈλεναΚαματέρη, που είχε και τον συντονισμό της ενημέρωσης, ανέφερε πώς στόχος του ΣΘΕΒ είναι η πληρέστερη ενημέρωση των επιχειρήσεων – μελών του, για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η αγροδιατροφή στην Ελλάδα καθώς και για τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τα εργαλεία για τη σύνδεση της καινοτομίας με την αγροδιατροφή, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τόσο των θεσσαλικών όσο και των ελληνικών προιόντων.

Η Διευθύντρια της EYGreece κυρία Νατάσσα Κουμπουρέλου αναφέρθηκε στη μελέτη που εκπόνησε η ΕΥ με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς για τον αγροδιατροφικό τομέα, τις παγκόσμιες τάσεις και την αγροδιατροφή στην Ελλάδα. Σημαντικό στοιχείο η κατάθεση μιας σειράς προτάσεων για τη θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό του τομέα στην χώρα μας, με βάση τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της FoodOxys κ. Δημήτριος Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας, και κ. Φώτης Τέκος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκαν στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και τις νέες αγορές, παρουσιάζοντας ως παραδείγματα το δακτυλικό αποτύπωμα (terroir) των κερασεώνων και των ελαιώνων καθώς και το σήμα ποιότητας πιστοποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων «AFQ».

Η Επικεφαλής της Ομάδας Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / ΙΤΕ κα Κατερίνα Παπαδούλη παρουσίασε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για Έρευνα και Καινοτομία στον τομέα της Αγροδιατροφής, αναφερόμενη ιδιαίτερα στον Ορίζοντα Ευρώπη και τους πυλώνες εφαρμογής του.

Στο τέλος του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από τις εταιρίες ALFASEEDSS.A. (κ. Κώστας  Ανατολίτης, Γεωπόνος, Υπεύθυνος Σποροπαραγωγής) και CORPHES (κ. Αστέριος Γκανάς, Διευθύνων Σύμβουλος) που αφορούσαν τα καινοτόμα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που παράγει η κάθε μία εταιρία.

Ακολούθησε συζήτηση. Ο ΣΘΕΒ θα συνεχίσει τις δράσεις του αναφορικά με τα θέματα της αγροδιατροφής και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

 

Προηγούμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Οι άνεργοι ζητούν πλήρη και σταθερή εργασία και όχι κοροϊδία για το πώς θα φτιάχνουν βιογραφικά!
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα – συνεργασία ΚΗΦΗ Δ. Τρικκαίων και ΤΕΦΑΑ Τρικάλων για τη σχέση άνοιας και άσκησης