ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ


Σε καλό δρόμο βρίσκεται το έργο της αποκατάστασης και μουσειολογικής ανάδειξης του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού του Μύλου Ματσόπουλου, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κολότσιος. Συγκεκριμένα ο κ. Κολότσιος έκανε λόγο για προένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, καθώς από τις έντεκα προσφορές έγιναν δεκτές οι τέσσερις.

Στοιχεία

Τα συγκρότημα του κυλινδρόμυλου Ματσόπουλου κτισμένο το 1884 ,χαρακτηρισμένα ως διατηρητέο μνημείο το 1995, ανήκει στα αντιπροσωπευτικά δείγματα κυλινδρόμυλου του 19ου αιώνα όσον αφορά στην κλίμακα , τη διάταξη των λειτουργιών , το σχήμα της κάτοψης , τη διαμόρφωση των όψεων, ακόμα & των μορφολογικών λεπτομερειών. Ο συγκεκριμένος Μύλος αξιοποιεί το υδάτινο δυναμικό σε συνδυασμό με τη μηχανοκίνηση. Ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός του Μύλου, ο οποίος σώζεται έως σήμερα, με την προτεινόμενη πράξη θα αποκατασταθεί, με σκοπό την συντήρηση και την παρουσίαση της βιομηχανικής κληρονομιάς μέσω της ανάδειξης της διαδικασίας παραγωγής και επεξεργασίας των σιτηρών από το αρχικό στάδιο του καθαρισμού μέχρι το τελικό χαρμάνιασμα και την αποθήκευση τους.

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αξιοποίησης του Πάρκου Ματσόπουλου , ως πολιτιστικού πόλου και ως τόπου γνώσης, ψυχαγωγίας και αισθητικής εμπειρίας σε συνδυασμό με την ύπαρξη εκπαιδευτικής διάστασης της παρουσίασης τεχνικών και τεχνολογιών της πόλης των Τρικάλων, αφού ήδη στεγάζει Δημοτικό Κινηματογράφο, Δημοτική θεατρική Σκηνή, Γραφεία διθίκηαης, στούντιο Ηχογράφησης, Δημοτικό Εργαστήριο Ζωγραφικής , Γραφεία χιονοδρομικού Συλλόγου, καφενείο και Υπαίθριο Κινηματογράφο στον περιβάλλοντα χώρο. Η αποκατάσταση του κτιρίου του Μύλου και του ιστορικού βιομηχανικού εξοπλισμού του, είναι αναγκαία για την πλήρη αναβάθμιση και ανάδειξη όλου του Πάρκου ,τη διαφύλαξη, τη συλλογή, τη συντήρηση και την παρουσίαση της βιομηχανικής κληρονομιάς, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την αύξηση της τουριστικής ελκυστικότητας της περιοχής , των τουριστικών δράσεων και των εμπορικών κινήσεων.Συνολικά θα γίνει αποκατάσταση τοιι κεντρικού κτιρίου, του υδρόμυλου, του βιομηχανικού-μηχανολογικού εξοπλισμού του και θα δημιουργηθεί μουσειακός χώρος αναβιώνοντας ταν παλιό βιομηχανικό πολιτισμό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Το εν λόγω έργο θα υλοποιηθεί με υποέργα.

Λειτουργία

Πιο αναλυτικά σε ότι αφορά στο 2ο Υποέργο, μεγάλο μέρος από τον εξοπλισμό, θα επανέλθει σε λειτουργική κατάσταση. Κατά συνέπεια η αποκατάσταση των μηχανημάτων, δεν θα είναι μία συνήθης συντήρηση ή σταθεροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά θα αποτελεί πλήρη λειτουργική ανασυγκρότηση για το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού με ότι συνεπάγεται αυτό. Επιπλέον η νέα «λειτουργική» μορφή του εργοστασίου θα είναι εποπτική και ασφαλής για το κοινό. Δηλαδή η μεθοδολογία και η εκτέλεση της αποκατάστασης, αφενός θα παρουσιάζει άρτια μηχανολογική και επισκευασπκή προσέγγιση και αφετέρου θα ενσωμάτωνα μουσειολογικά και μουσειογραφικά στοιχεία για την πληρέστερη κατανόηση των λειτουργικών χαρακτηριστικών από τους επισκέπτες TOU μουσείου. Όλα δε τα παραπάνω σε καμία περίπτωση , δεν θα αλλοιώνουν τις αρχικές σχεδιαστικές λύσεις αλλά και τα υφολογικά ή τυπολογικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού. Συμπερασματικά το έργο της αποκατάστασης των μηχανημάτων, αποτελεί εγχείρημα υψηλής πρωτοτυπίας.

Του Αποστόλη Ζώη

Προηγούμενο άρθρο Έναρξη Αέρινου με Μπαλλά-Στάθη- Τρικόπουλο
Επόμενο άρθρο Διαρκής και γόνιμη η συνεργασία Δήμων Μουζακίου και Πύλης - Συνάντηση των Δημάρχων Γεωργίου Κωτσού και Κων/νου Κουφογάζου