Ειδήσεις

Σεμινάριο με θέμα : Οι αναπλάσεις – παρεμβάσεις σε κεντρικές αστικές περιοχές


Το δεύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Οι αναπλάσεις – παρεμβάσεις σε κεντρικές αστικές περιοχές» διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών – «Αρχιτεκτονική και Δομοστατική Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων (Α.ΔΟ.ΑΠ.)»του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. (Τρίκαλα), της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, στα Τρίκαλα. Ομιλητής του σεμιναρίου ο Δρ Γεώργιος Βαρελίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π., Καθηγητής Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. και Δ/ντής του Π.Μ.Σ.«Εφαρμοσμένες Πολιτικές & Τεχνικές Προστασίας Περιβάλλοντος».Το εν λόγω σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματοςστα Τρίκαλα.

 

Τον προσκεκλημένο ομιλητή προλόγισε η Δρ. Αφροδίτη Πασαλή, Καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Η ομιλία του κ. Βαρελίδη αφορούσε θέματα αναπλάσεων – παρεμβάσεων σε κεντρικές αστικές περιοχές. Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκανθέματα σχετικά με τους βασικούς στόχους των αστικών αναπλάσεων από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, την κατά περίπτωση εφαρμογή των αρχών προστασίας στη δόμηση, στην ένταξη και στην αποκατάσταση, καθώς και τα κύρια χαρακτηριστικά των ριζικών και ήπιων αναπλάσεων. Επίσης απαντήθηκαν βασικά ερωτήματα όπως:

 

  1. Ποιός καθορίζει τους στόχους και τις προτεραιότητες των αναπλάσεων και – εν γένει – του πολεοδομικού σχεδιασμού;
  2. Ποιά η ανάγκη των αναπλάσεων;
  3. Ποιός πρέπει να είναι ο ρόλος του κράτους;
  4. Απαιτείται διεπιστημονική προσέγγιση;

 

Με τη διάλεξη αυτή ολοκληρώθηκε ο κύκλος των σεμιναρίων για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Α.ΔΟ.ΑΠ. για το Ακαδημαϊκό Έτος 2015-2016.

 

Π.Μ.Σ. – Α.ΔΟ.ΑΠ.:www.adoapteithessaly.gr

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στην Πιαλεία Δ. Πύλης
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ