Ειδήσεις

Σακκάς σε Μητσοτάκη: Αμεσα μέτρα και αποκατάσταση ζημιών και πληγέντων


Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και τη μέγιστη προσοχή στον τομέα αυτό, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον κόμβο Μεγάλων Καλυβίων, χωριό που έχει ιδιαιτέρως πληγεί από την κακοκαιρία «Daniel» στον Δήμο Τρικκαίων, το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου 2023.


Ο κ. Σακκάς αρχικώς παρουσίασε το πλήθος των ενεργειών, δράσεων, πρωτοβουλιών του Δήμου Τρικκαίων, όπως κεντρικός σχεδιασμός και λειτουργία του Δημοτικού Συντονιστικού, αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του Δήμου, μηχανημάτων (και ιδιωτών) από την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας, ενίσχυση ή «σπάσιμο» κατά περίπτωση φραγμάτων και αναχωμάτων, διαμοιρασμός υλικού σε πολίτες για προστασία οικιών, διανομή εμφιαλωμένου νερού μέχρι την αποκατάσταση της υδροδότησης, λειτουργία συντονιστικού κέντρου στα Μ. Καλύβια και συνεργασία με ΕΜΑΚ, στρατιωτικές δυνάμεις και Πυροσβεστική Υπηρεσία για απεγκλωβισμό πολιτών, δημιουργία και λειτουργία κέντρου υποδοχής απεγκλωβισμένων, συνεννόηση και συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, πολίτες, συνολικά την τρικαλινή κοινωνία.
Στη συνέχεια έθεσε στον Πρωθυπουργό τα άμεσα αιτήματα:

  1. Στήριξη των πληγέντων. Ηδη ο Δήμος Τρικκαίων λειτουργεί ειδικό σύνδεσμο και σύνολο υποστηρικτικών υπηρεσιών για την υποβολή αιτήματος καταγραφής ζημιών (www.trikalacity.grή https://arogi.blinkapp.eu/create_aitima_public/)
  2. Οικονομική ενίσχυση πληγέντων
  3. Εφ’ άπαξ οικονομική ενίσχυση πληγέντων με μορφή επιδότησης
  4. Αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
  5. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων
  6. Αμεση διάθεση ποσού 2,5 εκ. € στον Δήμο Τρικκαίων για αποκατάσταση του οδικού δικτύου (αστικού, περιαστικού, αγροτικού),που υπέστη τεράστιες καταστροφές
  7. Αμεση καταγραφή ζημιών αγροτών – κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ
  8. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα
  9. Μέριμνα για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οχημάτων

Ο πρωθυπουργός της χώρας αρχικώς εστίασε στο μέγεθος της καταστροφής, ζητώντας λεπτομέρειες για τα όσα συνέβησαν συνολικά στον Δήμο Τρικκαίων. Για το θέμα των συνολικών μέτρων, ακολούθησε σύσκεψη λίγη ώρα αργότερα, στη Λάρισα και αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.
Η σχετική συζήτηση για την κακοκαιρία διήρκησε αρκετή ώρα, παρόντος των δύο τρικαλινών Υπουργών, Δημήτρη Παπαστεργίου και Κώστα Σκρέκα, του αν. Υπουργού Εσωτερικών Θεοδ. Λιβάνιου, του βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ Θαν. Λιούτα, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη, του θεματικούαντιπεριφερειάρχη Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Χρήστου Γακόπουλου και του πρόεδρο της ΔΕΕΠ της ΔΝ κ. Ιωαν. Κουτσονάσιου.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται οι Π.Ε. Μαγνησίας, Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων Π.Ε. Λάρισας
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Κακοκαιρία Daniel