Προτεραιότητα το πρόβλημα της αφισοκόλλησης στο Δήμο Τρικκαίων


 Στην αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόσκαιρης διαφήμισης ή όπως αλλιώς ονομάζεται αφισοκόλληση, στοχεύει η πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την οποία καταθέτει ενώπιον των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.

 Όπως ανέφερε με δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης ο πρόεδρος της Ε.Π.Ζ. Και αντιδήμαρχος Υποδομών Απόστολος Κολότσιος “προκρίνεται μια λύση αντιμετώπισης του προβλήματος με τη δημιουργία ειδικών πλαισίων που θα αναρτηθούν σε κολώνες δημοτικού φωτισμού με τη μέθοδο της ανάθεσης δημιουργίας αυτών σε ανάδοχο, ενώ εκείνος θα τοποθετεί τις αφίσες σε συγκεκριμένα σημεία”.

Σύντομα η πρόσκληση ενδιαφέροντος

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κολότσιος σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Δήμος Τρικκαίων θα προβεί άμεσα σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσα στο Καλοκαίρι και θα καλεί κάθε ενδιαφερόμενο φυσικό η νομικό πρόσωπο που μπορεί να καταθέσει την πρότασή του με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου για την ανάληψη του έργου για την κατασκευή – τοποθέτηση – συντήρηση και διαχείριση του συγκεκριμένου έργου.

“Σήμερα σας παραδίδω μια προκανονιστική διάταξη που διέπει τις σχέσεις του Δήμου και του μελλοντικού αναδόχου και σε πρώτη φάση θα πάμε σε μια εξάμηνη σύμβαση για να δούμε πως θα δουλέψει και για να δούμε τη σχέση κόστους – έργου υπηρεσιών αλλά και τα προσδόκιμα έσοδα” ανέφερε επί λέξη.

Η διάταξη

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 107/2011 για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόσκαιρης διαφήμισης (αφισοκόλληση) προκρίνεται η λύση αντιμετώπισης του προβλήματος με την δημιουργία ειδικών πλαισίων που θα αναρτηθούν σε κολώνες δημοτικού φωτισμού με την μέθοδο της ανάθεσης δημιουργίας αυτών σε ανάδοχο κατασκευαστή και ταυτόχρονα υπεύθυνο ανάρτησης και καθαίρεσης των αφισών από τα συγκεκριμένα σημεία.

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Τρικκαίων με την εντός του προσεχούς ανακοίνωση δημοσίευσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα καλεί κάθε ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο να καταθέσει την πρόταση του με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου για την ανάληψη του έργου για την κατασκευή, τοποθέτηση, συντήρηση και διαχείριση με την σύμπραξη του Δήμου στο σύστημα πρόσκαιρης διαφήμισης . Η σύμβαση που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο θα έχει εξάμηνη διάρκεια με κριτήριο την σχέση κόστους έργου-υπηρεσιών και προσδόκιμου εσόδου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει κατατεθεί και μελετηθεί από την υπηρεσία μας, έχουν κατανεμηθεί ποσοτικά οι θέσεις των πλαισίων στους δρόμους της πόλης αλλά και περιμετρικά αυτής σε κύριες και δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες, κόμβους και εισόδους, σημεία που συνήθως δέχονται τον κύριο όγκο της αφισοκόλλησης.

Τα παραπάνω μεταλλικά στηρίγματα θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο υπό την επίβλεψη της αρμόδιας υπηρεσίας μέσα σε χρονοδιάγραμμα (30) τριάντα ημερών από την ανάδειξη του αναδόχου .Με το πέρας των εργασιών τοποθέτησης θα συνταχθεί σχετικό μητρώο θέσεων όπως και συμφωνητικό χρήσης των πλαισίων για ένα (1) εξάμηνο συν ένα (1) με την καταβολή συνολικού τέλους χρήσης.

Ο ανάδοχος της χρήσης οφείλει να αναρτά και να καθαιρεί ο ίδιος τις αφίσες και να ενημερώνει τους διαφημιζόμενους για τα σημεία ανάρτησης και τις προϋποθέσεις διαφήμισης και απορρύπανσης αλλά και προστίμων.

Καταστρατήγηση, κατά την διάρκεια του συμφωνητικού, του μέτρου της αδειοδότησης θα αναιρείται η άδεια και θα καταργούνται οι θέσεις τοποθέτησης αφισών για τον ανάδοχο. Από τις παραπάνω θέσεις, ορίζεται ότι είκοσι (20) από αυτές θα διατεθούν στον Οργανισμό του Δήμου Τρικκαίων (Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ) για την προβολή των δικών του καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και οφείλει ο ανάδοχος να αναρτά και να καθαιρεί τις συγκεκριμένες αφίσες χωρίς να εισπράττει τέλος, όπως και στην περίπτωση εκδηλώσεων όπου ο Δήμος Τρικκαίων είναι συνδιοργανωτής θα εισπράττετε μειωμένο τέλος.

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει την επίβλεψη διαχείρισης του συστήματος παρέχοντας την άδεια για την αφισοκόλληση με την παρακάτω σειρά ενεργειών.

Ανάρτηση και καθαίρεση των αφισών των διαφημιζομένων μόνο από τον ανάδοχο και μόνο στα οριζόμενα πλαίσια.Η άδεια αφισοκόλλησης θα δίνεται για συγκεκριμένο αριθμό ημερών και αφισών έτσι ώστε όλοι να διαφημίζονται και να διευκολύνονται.

Δεν δίνεται άδεια για παραπάνω από την μισή δυναμικότητα, ώστε να υπάρχει παράλληλα χώρος και για δεύτερο διαφημιζόμενο.

Η διάρκεια της άδειας δεν ξεπερνά τις 5 ημερολογιακές ημέρες.

Θα δημιουργηθεί εβδομαδιαίο πρόγραμμα αφισοκόλλησης με κοινοποίηση στην Δημοτική Αστυνομία.

Ενημέρωση των ενδιαφερόμενων (διαφημιστικά γραφεία, ιδιοκτήτες κατ/των, υπηρεσίες του Δήμου κλπ).

Η έκδοση αδειών αφισοκόλλησης και βεβαίωσης παράβασης θα γίνεται με την παρακάτω σειρά ενεργειών :

Αίτηση του ενδιαφερόμενου στον Δήμο και στον ανάδοχο.

Έκδοση αδείας με την καταβολή ανάλογου τέλους στον ανάδοχο.

Τήρηση του εβδομαδιαίου προγράμματος αφισοκόλλησης.

Ενημέρωση την Δημοτικής Αστυνομίας.

Σε περίπτωση παράνομης αφισοκόλλησης:

Έκθεση αυτοψίας της παράβασης από την Δημοτική Αστυνομία.

Άμεση απομάκρυνση των παρανόμων αφισών ή κατασκευών.

Επιβολή προστίμου σύμφωνα με Ν.2946/01

Επιβολή τέλους για την δαπάνη αφαίρεσης & απομάκρυνσης των ρύπων.

Έκδοση χρηματικού καταλόγου παραβάσεων.

Κοινοποίηση του προστίμου στον παραβάτη

Χορήγηση 15 ημερών προθεσμίας για τακτοποίηση του προστίμου.

Βέβαια στις ίδιες διατάξεις και όρους εμπίπτουν και άλλες μορφές υπαίθριας διαφήμισης (φειγ-βολάν, φυλλάδια, έντυπα στα παρ-μπριζ των αυτοκινήτων) οι οποίες θα αντιμετωπίζονται αναλόγως.

Προηγούμενο άρθρο Πιο μικρός ο κατάλογος
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ