Ειδήσεις

Προβλήματα στην πυροπροστασία της Θεσσαλίας


Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, συζητήθηκε χθές στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, το σημαντικό και επίκαιρο θέμα της πυροπροστασίας στη Θεσσαλία.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Εισηγούμενος εκ’ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Τάσος Τσιαπλές, τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση με ανησυχία παρακολουθεί ότι και η φετινή αντιπυρική περίοδος, βρίσκει το σύστημα της πυρασφάλειας στη Θεσσαλία και γενικότερα στη χώρα, με πολλά προβλήματα, που εντάθηκαν περισσότερο μετά και από την πρόσφατη αποδυνάμωση που υπέστησαν αρκετές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες προκειμένου να στελεχωθούν τα Πυροσβεστικά Κέντρα που λειτουργούν ήδη στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και τους εθνικούς δρόμους, για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Π.Σ. συνεχώς επιδεινώνονται.

Η δασική υπηρεσία, εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη. Η πολιτική και τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών στα δάση, έχει υποβαθμισθεί. Η φύλαξη, η διάνοιξη δρόμων, ο καθαρισμός, ο εξοπλισμός και οι αναγκαίες υποδομές έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί.  Οι πιστώσεις για το Π.Σ, είναι μειωμένες κατά 120 εκατ. €, από την προ κρίσης εποχή.

Παρ’ ότι στη Θεσσαλία, το 2016, δεν είχαμε μεγάλες πυρκαγιές, αναδείχτηκαν σημαντικά προβλήματα, από την έλλειψη μέτρων πρόληψης απο την πλευρά της Περιφέρειας και των Δήμων, που σχετίζεται ασφαλώς με την μικρή κρατική χρηματοδότηση, αλλά αναδεικνύει και τις ευθύνες της Περιφέρειας και Δήμων, για την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πυροπροστασίας (έλλειψη καθαρισμού δασών και άλλων περιοχών, έλλειψη συντήρησης μεγάλου μέρους του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου, έλλειψη υδατοδεξαμενών, άλλων μέσων), αλλά και την έλλειψη διεκδικήσεων και στήριξη επί της ουσίας της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου για τους ορεινούς όγκους από Περιφέρεια και Δήμους.

Οι συσκέψεις που έγιναν και φέτος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμους, όσο αναγκαίες και αν είναι, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης μιας σοβαρής πολιτικής αντιπυρικής προστασίας.

Ούτε μπορεί να μετατίθεται σε διάφορες εθελοντικές ομάδες, μέρος της ευθύνης κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, για την φύλαξη και πυρόσβεση που ανήκει στο κράτος, που πρέπει να τις τηρεί. Μόνο αν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, το εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό, ο κατάλληλος εξοπλισμός, τότε και οι εθελοντές, γενικότερα η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και των συνεπειών τους. Είμαστε αντίθετοι σε εμπλοκή ΜΚΟ.

Επειδή, η Θεσσαλία, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με τις πυρκαγιές, λόγω του μεγάλου ορεινού-δασικού όγκου που διαθέτει, θεωρούμε ότι η Περιφερειακή Αρχή, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, πρέπει να έχει:

–       Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την στήριξη της Περιφέρειας και των Δήμων.

–       Ολοκληρωμένο και αναλυτικό σχεδιασμό για όλη την αντιπυρική, ετοιμότητας των δυνάμεών της και ειδικών μέτρων σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς και καταστροφών, στήριξης των κατοίκων, γεωργοκτηνοτρόφων και των πυροσβεστών.

–      Σε συνεργασία με τους Δήμους, πρόγραμμα καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων που υπάρχουν σε ορεινούς όγκους, διαχωριστικές νησίδες και πρανή αυτοκινητοδρόμων.

–       Λήψη μέριμνας για τον καθαρισμό οικοπέδων με σκουπίδια, ξερά χόρτα.

–       Έλεγχο του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων.

–       Έλεγχο των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν.

Ταυτόχρονα να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα παρακάτω επείγοντα αιτήματα, σε αντίθεση με την ασκούμενη πολιτική.

  • Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.
  • Η κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για να ενισχυθεί η υποδομή του Π.Σ και της Δ.Υ στη Θεσσαλία και γενικότερα. Να μπει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Π.Σ σε μόνιμους, 3ετούς, 5ετούς θητείας, συμβασιούχους και να μονιμοποιηθούν όλοι αυτοί οι πυροσβέστες. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό στο Π.Σ και στη Δ.Υ.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Π.Υ και κλιμακίων.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Θεσσαλίας συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τις δασικές εκτάσεις.
  • Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες προηγούμενων πυρκαγιών.

Η συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα προβλήματα που υπάρχουν και τις ευθύνες κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων. Γι’ αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να διεκδικεί τα παραπάνω αιτήματα, καλώντας παράλληλα τους συνδικαλιστικούς φορείς των γεωργοκτηνοτρόφων, των εργατών, των ΕΒΕ και τους κατά τόπους μαζικούς φορείς, να κάνουν δική τους υπόθεση την διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων».

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δ. Πύλης για την απώλεια του Προέδρου της Τ.Κ. Μοσχοφύτου
Επόμενο άρθρο Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο ΤΕΙ