Ειδήσεις

Πρακτικές αντιμετώπισης της φτώχειας στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT


Πρακτικές αντιμετώπισης της φτώχειας αναζητά η Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Τρικκαίων αποτελεί συνδετήρια οδό. Μετέχοντας στη δράση URB-INCLUSION στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  URBACT III για το έργο «Σχεδιάζοντας νέες λύσεις εφαρμογής για τη μείωση της φτώχειας στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές», ο Δήμος Τρικκαίων συνεισφέρει στην εξεύρεση των πρακτικών αυτών. Κυρίως, με την εμπειρία από τις Κοινωνικές Δομές και του πρόσφυγες.
Ηδη, προ μηνός, επισκέφθηκε τα Τρίκαλα εκπρόσωπος του προγράμματος και μόλις πριν λίγες ημέρες έγινε η πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων. Αυτή έλαβε χώρα στις 23-24 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη και τον Δήμο Τρικκαίων εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχαήλ Λάππας, το στέλεχος του τμήματος Προγραμματισμού κι Ανάπτυξης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού κ. Βέρα Ντάκου και ο επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χάρης Νιαβής.

Επικεφαλής του  έργου URB INCLUSION είναι η πόλη της Βαρκελώνης ενώ οι υπόλοιποι εταίροι εκτός του Δήμου Τρικκαίων που συμμετείχαν ήταν οι εξής: Γλασκώβη (Σκωτία), Κοπεγχάγη (Δανία), Λυών (Γαλλία), Τορίνο και Νάπολη (Ιταλία), Κρακοβία (Πολωνία) και  Τιμισοάρα (Ρουμανία).

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του προγράμματος και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην περιοχή BESOS της Βαρκελώνης που είναι η περιοχή παρέμβασης του ομώνυμου Δήμου. Εκεί παρουσιάστηκαν από εξωτερικούς συνεργάτες του Δήμου της Βαρκελώνης καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όπως είναι η ενθάρρυνση της δημιουργίας ΚοινΣΕΠ με την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων και φορολογικών κινήτρων. Επίσης, η ανακατασκευή κτιρίων με στόχο τη δωρεάν παροχή μουσικής εκπαίδευσης και ανίχνευσης  ταλέντων στα παιδιά της ευρύτερης υποβαθμισμένης αστικής περιοχής BESOS.
Επιπλέον στο πλαίσιο ανακατασκευής δημοτικών κτηρίων και δεδομένης της οικονομικής κρίσης που πλήττει και την Ισπανία, με πρωτοβουλία του Δήμου της Βαρκελώνης αποδόθηκαν προς χρήση σε 125 οικονομικά αδύναμους δημότες οικίες με ταυτόχρονη ενημέρωση από δημοτικούς υπαλλήλους τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας (όπως χρήση λαμπτήρων led).

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Προηγούμενο άρθρο Η ανιδιοτελής αγάπη σώζει τον γάμο – Του Πρωτοπρ.Αθανασίου Π. Τύμπα, Θεολόγου- μουσικού
Επόμενο άρθρο Τα παιδιά του Δημ. Σχολείου Βασιλικής επισκέφθηκαν το Αθλητικό Μουσείο