Πρωτοσέλιδο

Πορεία ανάκαμψης για τον Δήμο Τρικκαίων το 2017


Με βάση τον ψηφισθέντα από το Δημοτικό Συμβούλιο προϋπολογισμό και το πρόγραμμα τεχνικών έργων του 2017, τα δεδομένα δείχνουν σαφή αναστροφή του οικονομικού κλίματος.

Ταυτόχρονα, εμφανίζονται – γενική βελτίωση της εικόνας του Δήμου – σημαντικό ταμειακό υπόλοιπο,
– έργα από ίδιους πόρους,
– έμφαση στην περιφέρεια του Δήμου,
– έμφαση σε έργα ανάπτυξης
– ειδική βαρύτητα στη νεολαία και τον αθλητισμό.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου όσο και η αρμόδια Αντιδήμαρχος οικονομικών Χρυσάνθη Δαλκαφούκη, «ακολουθώντας αυτή την οικονομική πολιτική, στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία του Δήμου στην κοινωνία». Κι αυτό, προκειμένου «να είμαστε ανά πάσα στιγμή σε θέση να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες μας, με έργα για την καθημερινότητα αλλά και έργα με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στηρίζοντας παράλληλα το τεράστιο έργο που συντελείται  στις Κοινωνικές Δομές». Και μάλιστα, «κατά 42% από δημοτικούς πόρους, κάτι πολύ σημαντικό για την τοπική κοινωνία και τον πολίτη, αφού επιστρέφουν σε αυτόν τα χρήματα που προσφέρει».

 

Ας μιλήσουν οι αριθμοί

– Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, στα 58.353.313,08 €

– Υπάρχει ταμειακό υπόλοιπο σχεδόν 3.500.000 € για τη νέα χρονιά (έναντι 2,6 εκατ. Το 2016)

– Υλοποιούνται 50 έργα και μελέτες για το 2017

– Δίνονται για έργα  3.976.138 €, χωρίς ακόμη να έχουν ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα, έργα που θα χρηματοδοτηθούν από ΕΣΠΑ, πρόγραμμα Leader κλπ.

– Τα 1.695.215 € από αυτά είναι δημοτικοί πόροι, δηλαδή χρήματα των πολιτών. Τα υπόλοιπα είναι η τακτική χρηματοδότηση ή κρατικά προγράμματα (ΣΑΤΑ, υπ. Αγρ. Ανάπτυξης, Πράσινο Ταμείο, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων)

– Για πρώτη φορά η περιφέρεια του Δήμου αποκτά ρόλο: Δίνονται 1.323.000 € για έργα στα χωριά του Δήμου. Πρόκειται για έργα αγροτικής οδοποιίας, μικρά τεχνικά, ασφαλτοστρώσεις, αθλητικοί χώροι κα.

– Δίνεται μεγάλη έμφαση στη νεολαία και τον αθλητισμό με έργα 974.000 € (Ανακαίνιση κολυμβητηρίου, ΕΑΚ Μπάρας, πυρασφάλεια στο δημοτικό στάδιο, γήπεδο Αγίας Μονής, Αθλ. Κέντρο Πυργετού, Μπάρας, Ριζώματος, αποδυτήρια Γλίνους κ.α.)

– Εμφανής είναι η συντονισμένη διαδικασία αναπτυξιακής προοπτικής με:

  • Μελέτη ανάπλασης Ζωολογικού Κήπου
  • Έργα για το «Σχέδιο Ασκληπιός» στο επόμενο Leader
  • Μελέτες και οργάνωση για τον ιαματικό πόρο Ριζώματος
  • Προώθηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 8 εκατ. ευρώ με ετήσιο όφελος 1,8 εκατ. ευρώ

 

Οικονομική ανάσα

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, «ατενίζουμε το 2017 με αισιοδοξία» και για έναν επιπλέον λόγο. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και προσωπικές παρεμβάσεις, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα ρύθμιση για τα δάνεια Δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αυτό για τον Δήμο Τρικκαίων σημαίνει ότι γίνεται αναδιάρθρωση των υπαρχόντων δανείων, με μείωση του επιτοκίου τους και παράλληλη επιμήκυνση αποπληρωμής τους στα 35 χρόνια. Κάτι που στην πράξη ερμηνεύεται σε μείωση κατά 2.000.000 € από το σύνολο του δανείου και μείωση κατά 340.000 € από τις ετήσιες δόσεις. Αυτά τα χρήματα κάθε χρόνο θα μένουν στο ταμείο του Δήμου, με στόχο την τακτοποίηση όλων των αναγνωρισμένων οφειλών προς τρίτους. Στόχος για το 2017, είναι  ο  Δήμος Τρικκαίων θα οφείλει ΜΟΝΟ στα πιστωτικά ιδρύματα, κάτι που θα διευκολύνει τη συνέχιση υλοποίησης έργων, μέσω της συνετής οικονομικής διαχείρισης και θα δώσει ουσιαστική ανάσα στην τοπική οικονομία.

 

ΤΑ 11 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ

  1. Ανακατασκευή Κεντρικής πλατείας Τρικάλων
  2. Διαμόρφωση νησίδων 28ης Οκτωβρίου και Ηρώων Πολυτεχνείου για τη λειτουργία της υπαίθριας  Λαϊκής Αγοράς
  3. Ασφαλτοστρώσεις – τσιμεντοστρώσεις Δημοτικών Ενοτήτων
  4. Ασφαλτοστρώσεις πόλης Τρικάλων
  5. Αγροτική οδοποιία Δημοτικών Ενοτήτων
  6. Ανακαίνιση Κλειστού Κολυμβητηρίου
  7. Μικρά τεχνικά έργα Δημοτικών Ενοτήτων
  8. Αποκατάσταση γέφυρας Σατωβριάνδου & Κουτσούφλιανης
  9. Μουσειολογική ανάδειξη του Κέντρου Έρευνας ”Βασίλης Τσιτσάνης”
  10. Μελέτη ανάπλασης Ζωολογικού Κήπου
  11. Αντιπλημμυρικά έργα Ληθαίου ποταμού

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Προηγούμενο άρθρο Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας βράβευσε την Hellenic Initiative
Επόμενο άρθρο Σύλλογοι από όλη τη χώρα στον Μύλο των Ξωτικών